Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki ne staje s borbom protiv divljih deponija – uz sanaciju, postavljene i nadzorne kamere

Objavljeno:

- dana

Da bi stala na kraj divljim deponijima, Općina Trnovec Bartolovečki uz njihovu je sanaciju, za što je dosad utrošeno gotovo milijun kuna postavila i pet nadzornih kamera u vrijednosti od 99.000 kuna.

U prvoj fazi sanirana su četiri divlja deponija, a u idućoj godini, Općina Trnovec Bartolovečki u svom proračunu planira izdvojiti dodatna sredstva kako bi se sanirala još dva divlja odlagališta otpada na njezinom području.

Načelnica Verica Vitković objasnila je kako je Općina u prvoj fazi sanirala divlje deponije kod Poduzetničke zone na dvije lokacije, kod Dravskog kanala i kanala Hrvatskih voda te u naselju Šemovec, nasuprot Ulice Ledine prema šumi i starom toku rijeke Drave. Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 950.000 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 40-postotnom iznosu.

– Ukupna procijenjena vrijednost bila je 1,5 milijuna kuna s PDV-om, a mi smo zaprimili prijave na natječaj i odabrali najpovoljnijeg ponuđača čija je cijena bila oko 900.000 kuna. U prvoj fazi projekt je realiziran u cijelosti, što znači da su sanirana četiri divlja deponija. Jedan od njih je i takozvani Dravski kanal, kanal Hrvatskih voda, koji je bio u potpunosti zatrpan te je bio onemogućen protok vode zbog velike količine raznog smeća. S te lokacije odvezeno je više od 100 kamiona otpada i sretni smo što smo to uspjeli odraditi – naglasila je Vitković.

Osim toga, sanirani su i divlji deponiji kod Poduzetničke zone u Trnovcu te u Šemovcu. Na tim su lokacijama uz znak zabrane odvoza smeća postavljene i nadzorne kamere kako bi eventualni novi počinitelji bili otkriveni.

– Nadamo se da takvih slučajeva neće biti. Naime, za sada su površine čiste, a cjelokupni posao odrađen je do kraja kolovoza. Kamere su samo preventivna mjera i vjerujem da neće biti počinitelja koje bi trebali kazniti – istaknula je načelnica Vitković dodavši kako je Općina na novi natječaj Fonda prijavila i drugu fazu sanacije divljih deponija.

Riječ je o lokacijama na području naselja Zamlaka i Trnovec, a prema riječima načelnice, nekretnina koja je najzagađenija otpadom nalazi se u Zbelskoj ulici u Trnovcu.

– Već smo i zaprimili pozitivnu odluku od Fonda za zaštitu okoliša i za 2023. godinu predložit ćemo u proračunu sredstva da se i te lokacije saniraju. Ukupna vrijednost koja je prijavljena za drugu fazu sanacije divljih deponija je 900 tisuća kuna, a Fond ju sufinancira s 40 % – pojasnila je Vitković.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje