Povežite se s nama

Život i društvo

Proizvodi od bazge OPG-a Štefanec ponovno zlatni, a zlatnom se okitila i sušena tjestenina od heljde

Objavljeno:

- dana

Odličan uspjeh postigli su poljoprivredni proizvođači iz Varaždinske županije na 4. ocjenjivanju prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla koje je, povodom 8. Sajma zimnice, održano 4. i 6. listopada u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

Uz titulu šampiona, osvojili su ukupno osam medalja, dvije zlatne, četiri srebrne i dvije brončane medalje te dva priznanja.

Za miješani sirup od cvijeta i bobica bazge Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Štefanec osvojilo je titulu šampiona u kategoriji sirupi, a uz to su za svoj sok od bobica bazge osvojili zlatnu medalju. Ovime je OPG Štefanec ponovio lanjski uspjeh, kada su također osvojili titulu šampiona, ali u kategoriji ocata, sa svojim octom od bobica bazge.

>> Andrea koja je cijeli život živjela u gradu i Štef koji je bježao od poljoprivrede u Selniku rade vrhunske proizvode od bazge

Zlatnu medalju osvojio je OPG Dario Pocedulić za sušenu tjesteninu od heljde, proizvod od autohtone sorte Varaždinske heljde, koja je prije godinu dana postala čuvana sorta na razini Republike Hrvatske.

Za proizvode od Ludbreškog hrena, izvornog proizvoda zaštićenog na nacionalnoj razini, Agro Altera d.o.o. osvojila je čak pet medalja. Za svoje proizvode naribani Ludbreški hren, ekstra ljuti Ludbreški hren i Ludbreški hren s jabukom osvojili su srebrne medalje, a bronce za Ludbreški hren s peršinom i Ludbreški hren s brusnicom.

Nagrađen je još jedan autohtoni proizvod Varaždinske županije, koji je zaštićen na razini Europske unije – PPP Cafuk je osvojio srebro za svoje Kiselo varaždinsko zelje.

Uspjeh je upotpunio OPG Bajnski dvori, koji je dobio priznanje za domaći jabučni ocat, dok je Agro Altera, uz medalje, osvojila i priznanje za Ludbreški hren s feferonima.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu povodom Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada, a organizator Ministarstvo poljoprivrede osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje. Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini Europske unije, odnosno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu. Među njima su čak tri proizvoda iz Varaždinske županije: Varaždinsko zelje, Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje