Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin sudjelovali u projektu „Sound in the Silence“ u Litvi

Objavljeno:

- dana

Učenici Gospodarske škole Varaždin 4. N razreda Emili Maslov, Nina Veseljak, Borna Grdak, Patrik Štefan, Klara Tomašek, Viktorija Ivanušić i Dorotea Roginek, u pratnji svoje mentorice prof. Biserke Zajec, sudjelovali su u projektu “Sound in the Silence” u Kaunasu, Litvi zajedno s učenicima iz Njemačke, Mađarske i Litve.

Projekt je financirala Europska unija a organizator je bio poljski institut iz Varšave „European Network Remembrance and Solidarity“.

Tema ovog projekta bila je „History through Art“ (Učenje povijesti kroz umjetnost). Učenici su sudjelovali u umjetničkim radionicama koje su vodili iskusni edukatori/umjetnici: reper i producent Dan Wolf iz SAD-a, performer Sean Palmer iz Velike Britanije i koreografkinja Katarina Rampackova iz Slovačke.

U ponedjeljak, 3. lstopada, u suradnji s učenicima iz Njemačke, Mađarske i Litve, učenici 4. N razreda izveli su umjetnički interdisciplinarni performans koji je predstavljao konačni proizvod ovog projekta. Performans je spojio ples, rap, zvukove, pokrete i dramu u jedinstveno umjetničko iskustvo kroz koje su učenici izrazili svoje osjećaju vezane uz Holokaust. Performans je bio jedna vrsta šetnje kroz muzej u Kaunasu. Događaju su nazočili lokalni građani, židovska zajednica grada Kaunasa i zaposlenici muzeja.

Radionice i performans su se održali u utvrdi “Ninth Fort” u kojoj se danas nalazi muzej a nekad je to bio zatvor. Tijekom Holokausta ovdje je stradalo 50.000 Židova iz Litve ali i ostalih zemalja: Njemačke, Poljske i Francuske.

Također, učenici su posjetili Židovski geto u Kaunasu koji je bio drugi najveći geto u Europi s 30.000 Židova (1941.-1944.) od kojih je preživjelo samo 3.000. Jedna od preživjelih bila je Fruma Vitkinaite s kojom su se učenici imali priliku upoznati i koja im ispričala svoje dirljivo svjedočanstvo o preživljavanju u getu u Kaunasu tijekom Holokausta.

Nadalje, učenici su imali priliku za razgledavanje brojnih turističkih atrakcija grada Kaunasa (drugi najveći grad u Litvi) koji broji 350 tisuća stanovnika i koji je Europska prijestolnica kulture u 2022. Bio je glavni grad Litve od 1919. do 1940. Centar grada je okružen dvjema rijekama, Njemen i Neris koje utječu jedna u drugu. U 15. stoljeću Kaunas je bio u Hanzeatskoj ligi te broji mnoge kulturne znamenitosti. Također, učenici su degustirali lokalne litvanske specijalitete kao što su juha od cikle i cepelini (knedle od mesa u obliku cepelina).

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje