Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu se pridružite humanitarnoj utrci i šetnji za nabavu magnetske rezonancije

Objavljeno:

- dana

Očekuje se oko 1500 ljudi

U Varaždinu se u subotu, 3. prosinca organizira velika humanitarna utrka čiji je cilj prikupljanje dodatnih sredstava za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju i za Dječji odjel varaždinske Opće bolnice. Utrka stoga nosi naziv “Jedan krug za djecu”.

Organizatori očekuju da bi u utrci i šetnji kroz Varaždin moglo sudjelovati oko 1500 ljudi te je toliko naručeno startnih brojeva za sudionike utrke. 

Oni koji svojim sudjelovanjem žele pridonijeti ovoj humanitarnoj akciji moći će uplatiti startninu u iznosu od 20 kuna i tako pridonijeti prikupljanju potrebnih sredstava.

Startnina će se moći uplatiti direktno na žiro račun akcije HR 1523600001501952562 ili od 21. studenog do 1. prosinca od 10 do 12 sati u prostorijama Malog atletskog kluba na SC “Slobodi”, na adresi O. Price 34. Oni koji se u posljednji tren odluče priključiti utrci moći će platiti startninu i podići svoj broj i na sam dan utrke prije starta kod Studentskog doma od 14 do 15,30 sati.

Utrka počinje 3. prosinca u 16 sati ispred Studentskog doma te je određena kružna ruta, od doma se kreće prema tržnici i Korzu, zatim prema kazalištu, uz park Vatroslava Jagića te Kolodvorskom ulicom do Željezničkog kolodvora i cilj je ponovno ispred Studentskog doma.

Organizator utrke je Mali atletski klub iz Varaždina, suorganizatori su Studentski centar Varaždin i Varaždinske vijesti, a Grad je pokrovitelj.

Senzibiliziranje javnosti i institucija

Kako su danas na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici opisali organizatori i suorganizatori, ideja o ovoj akciji nastala je spontano, nakon nedavno održanog humanitarnog koncerta čiji je cilj također bio prikupljanje sredstava za NMR.

Kako je rekla ravnateljica bolnice Sanja Zember dosad je na račun uplaćeno gotovo 380 tisuća kuna te je Grad Varaždin donirao još 400.000 kuna.

Za nabavu uređaja potrebno je oko deset milijuna kuna te je u razgovorima s Ministarstvom zdravstva dogovoreno kako će ministarstvo pokriti 85 posto troškova, Varaždinska županije 15 posto, a da će se ostalo prikupiti kroz humanitarne akcije.

Osim prikupljanja sredstava, glavni cilj svih ovih humanitarnih akcija zapravo je senzibiliziranje javnosti, ali i resornih institucija o potrebi što skorije nabave uređaja za magnetsku rezonanciju u varaždinskoj bolnici. Time bi i građani Sjeverozapadne Hrvatske dobili mogućnost ove napredne dijagnostičke pretrage kao što su je dosad dobili i stanovnici drugih regija u Hrvatskoj.

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje