Povežite se s nama

U fokusu

REAGIRANJE Varaždinska biskupija kupila vrijednu Stanoingovu palaču za više od 7 milijuna kuna (2)

Objavljeno:

- dana

Nakon objave teksta ˝Varaždinska biskupija kupila vrijednu Stanoingovu palaču za više od 7 milijuna kuna˝ reagirali su iz tvrtke Stanoing.

U dopisu koji potpisuje odvjetnik Dalibor Divić kao punomoćenik Stanoinga među ostalim navode kako ˝ Varaždinska biskupija nije vlasnik navedene palače jer rješenje o dosudi nekretnine od dana 15.06.2022.g, kojom se ta nekretnina dosuđuje Varaždinskoj biskupiji nije pravomoćno˝.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

U objavljenom članku navodi se da je Varaždinska biskupija kupila vrijednu Stanoingovu palaču Zakmardy za više od 7 milijun kuna, da je navedena palača prodana na dražbi Varaždinskoj biskupiji, da je Varaždinska biskupija sada vlasnik te palače, i da postupak oko ulaska Varaždinske biskupije u posjed te nekretnine još uvijek traje, a čim taj postupka završi da će se Varaždinska biskupija očitovati javno o detaljima.

Točno je da je navedena palača, koja je u vlasništvu Stanoinga, bila predmet prodaje putem elektroničke dražbe pred Finom, i to u ovršnom postupku koji se još uvijek vodi pred Općinskim sudom u Varaždinu pod brojem: Ovr-457/2016. Međutim, Varaždinska biskupija nije vlasnik navedene palače jer rješenje o dosudi nekretnine od dana 15.06.2022.g, kojom se ta nekretnina dosuđuje Varaždinskoj biskupiji nije pravomoćno. Naime, ovršenik u tom postupku, odnosno Stanoing d.o.o., na rješenje o dosudi nekretnine Varaždinskoj biskupiji je dana 20.06.2022.g. izjavio žalbu o kojoj još nije odučeno.

Žalba je izjavljena iz razloga što je sud prilikom vođenja ovršnog postupka počinio bitnu povredu postupka, odnosno očito prekršio zakon. Naime, kao što se u vašem članku ispravno navodi, navedena palača je zaštićeni spomenik kulture. Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (čl. 38.st.1.) predviđena dužnost osobe koja provodi ovršnu prodaju zaštićenog spomenika kulture obavijestiti osobe koje imaju po zakonu pravo prvokupa te nekretnine, o tome da je određena prisilna prodaja, te im dostaviti pisane uvjete ponude za prodaju kulturnog dobra.

U konkretnom slučaju, na navedenoj nekretnini postoji zakonsko pravo prvokupa ustanovljeno u korist Republike Hrvatske, županije, grada ili općine na čijem se području to kulturno dobro nalazi ( čl. 37. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara).

Nadalje, člankom 92. Ovršnog Zakona, utvrđena je dužnost suda da osobe koje imaju pravo prvokupa ( u ovom slučaju zakonsko pravo prvokupa) obavijesti o procijeni vrijednosti nekretnine koja se prodaje, i da im omogući izjašnjavanje o toj procjeni.

Prvostupanjski sud koji je vodio postupak prodaje navedene palače nije postupio po navedenim prisilnim odredbama i o prodaji palače nije obavijestio niti Republiku Hrvatsku, niti Varaždinsku županiju, niti Grad Varaždin, niti im je omogućio izjašnjavanje tijekom tog postupka.

Svakako treba istaknuti da je ovršenik Stanoing d.o.o. tijekom tog ovršnog postupka upozorio prvostupanski sud da se ne može donijeti rješenje o dosudi nekretnine – palače Zakmardy Varaždinskoj biskupiji upravo zbog toga što o prodaji nisu obaviješteni nositelji prava prvokupa.

Da sud nije obavijestio nositelje prava prvokupa o prodaji navedene palače u ovršnom postupku, proizlazi i iz vašeg članka, odnosno iz očitovanja Grada Varaždina po tom pitanju. Dakle, prvostupnjevi sud očito nije postupao po zakonu, pa je za očekivati da će prodaja navedene palače u nastavku ovršnog postupka biti oglašena nevažećom. Vezano uz naprijed navedeno, treba istaknuti i to da je dana 08.11.2022.g. ( dakle danas) Općinsko državno odvjetništvo u sudski spis Općinskog suda u Varaždinu broj: Ovr-457/2016, u kojem se prodavala navedena palača, dostavilo podnesak kojim se traži od suda očitovanje o stanju predmeta, a sve s obzirom na činjenicu da Republika Hrvatska ima pravo prvokupa na navedenoj palači, te da Republika Hrvatska nije obaviještena o toj prodaji.

Također se u tom podnesku državnog odvjetništva navodi da Republika Hrvatska prijavljuje sudjelovanje u tom postupku i predlaže da se o tom ovršnom postupku obavijeste sve pravne osobe koje imaju pravo prvokupa na navedenoj palači. Prema tome, i Republika Hrvatska navedenim podneskom potvrđuje da nije obaviještena o provođenju prodaje palače Zakmardy na kojoj ima pravo prvokupa, u biti potvrđuje žalbene razloge Stanoinga d.o.o. da je postupak prodaje palače proveden nezakonito. Sukladno navedenom, Varaždinska biskupija nije vlasnik palače Zakmardy niti je u tijeku postupak ulaska Varaždinske biskupije u posjed palače Zakmardy.

Slijedom navedenog, radi potpunijeg informiranja Vaših čitatelja, a temeljem odredbi čl. 40., 42. Zakona o medijima, pozivam Vas da odmah nakon primitka predmetnog zahtjeva, bez komentara, promjena i dopuna, objavite ovaj ispravak na vašem portalu, a isto tako i u tiskanom izdanju vašeg tjednika.

S poštovanjem

Stanoing d.o.o. zastupan po odvjetniku Daliboru Divić

U fokusu

Varaždinska županija ima ukupno 2116 nezaposlenih, a poslodavci najviše traže radnike u pogonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem travnja 2024. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2116 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 2,5 % ili za 55 osoba, a u usporedbi s travnjem 2023. godine broj nezaposlenih veći je za 16 osoba odnosno 0,8 %.

Tijekom travnja evidentirano je 318 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavila se 250 osoba, iz drugog oblika rada jedna, iz redovnog obrazovanja pet, a iz neaktivnosti 62 osobe.

Također, tijekom ovogodišnjeg travnja prijavljeno je 780 slobodnih radnih mjesta, što je za 11,5 % (101 slobodno radno mjesto) manje nego u proteklom mjesecu te 14,9 % (101 slobodno radno mjesto) više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom travnja 2024. godine bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 70 djelatnika), prodavač (34), čuvar (32), radni za pomoć u kući (30) i telefonist (28).

Tijekom travnja 2024. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je ukupno 256 osoba na temelju radnog odnosa. To je 4,5 % manje nego u prethodnom mjesecu i 13,3 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Iz evidencije PU Varaždin tijekom travnja 2024. godine također je zaposleno 36 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku županiju za travanj bila je 2,9, a za Hrvatsku je viša i iznosi 5,5.

Nastavite čitati

U fokusu

Pala odluka da se u Varteksu prekida štrajk, radnici nastavljaju s radom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Samostalni radnički sindikat Varteks donio je u srijedu, 15. svibnja, odluku kojom prekidaju štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom, objavili su iz Sindikata te su poručili da od srijede radnici nastavljaju s radom.

Navodi se da je sindikat takvu odluku donio nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima, a koje će biti isplaćene iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina, piše 24sata.hr.

Pozitivno je djelovalo i postavljanje nove uprave Varteksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje