Povežite se s nama

Međimurje

Nakon Vinode meštri kreću u vinske “gaže”

Objavljeno:

- dana

AL’ ME LJULJA

Grad Picoka Đurđevac ove je godine bio domaćin velikom godišnjem sastanku svih martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Četrdesetak martinjskih biškupa iz svih krajeva Lijepe naše, od Krka i Vinkovaca do Međimurja, okupilo se na već tradicionalnoj Martinjskoj špelanciji, koja ove godine nosi naziv “Martinje po Picokima”. 

Veseli martinjski meštri vikend prije Martinja okupili su se u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi na svojoj Vinodi (po uzoru na papinsku sinodu) izabrali velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu prema starim statutima predaju pečat i biškupsku kapu.

Stari štatuti

Ovo je bila 11. po redu Vinoda koju organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a svake se godine održava u jednom od glavnih središta Županije: Koprivnici, Križevcima ili Đurđevcu. U veselim društvima kojiase okupljaju po vinogradima i gostionicama ovoga kraja postoji druga tradicija martinjskih običaja po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama, iz kojih je nastala i ova već tradicionalna manifestacija.Poznati Varaždinac Krunoslav Čolo već je zadnjih pet-šest godina varaždinski predstavnik na Vinodi kao sveti Martin od Varaždina. 

Veliki meštar poslao vinske biškupe u svijet da šire zajedničku vinovjeru 

– Cijeli taj cirkus traje oko dva sata. Nakon mimohoda kroz cijeli grad, meštri se okupljaju i biraju velikog meštra. Ministranti za to vrijeme svima toče čaše i paze da vino nikad ne padne ispod pola. Glavni meštri čitaju svoje vinske poslanice, a mi se ostali nadovezujemo s refrenom “al’ me ljulja” (umjesto “aleluja”) – opisuje Čolo duh ove prvorazredne vinske manifestacije. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat“ narednih godinu dana, propisuje okada do kada se održava Martinje i po kojim pravilima te izdaje “testemoniume” ostalim „biškupima“ da idu u svijet širiti “vinovjeru”. Već ovog vikenda meštri imaju pune ruke posla jer im počinju vinske “gaže”. Prema posebnom ritualu krste mošt u vino i vlasniku izdaju „krsni list“ kao dokaz da je „pogani“ mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje