Povežite se s nama

Život i društvo

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo 55 godina svog rada

Objavljeno:

- dana

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Svečanosti su se uz članove Društva odazvali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb Andreju Bobek, djelatnici zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije kao i predstavnici prijateljskih udruga te podupiratelji društva.

Kao što je izvijestio predsjednik Društva Paul Rosenthal, varaždinsko Društvo za zaštitu od dijabetesa jedno je od najstarijih društava ovakvog tipa u Hrvatskoj.

– Niz godina imali smo jednu nit vodilju, a to je da pomognemo ljudima koji boluju od dijabetesa da se što lakše nose s bolešću. U Varaždinskoj županiji trenutno imamo više od 12.000 evidentiranih osoba koje boluju od šećerne bolesti, a čak 60 posto od ukupne populacije niti ne zna da ima je ima. Ukoliko se dijabetes ne prepozna na vrijeme i ne liječi može doći do ozbiljnijih komplikacija. Danas Društvo okuplja članove različitih dobnih skupina i omogućava im određene edukacije, zastupa njihove interese, surađuje s drugim društvima u Republici Hrvatskoj i aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. I dok je nekad bilo sramota reći da netko boluje od šećerne bolesti, zahvaljujući edukaciji i senzibiliziranju javnosti možemo reći da danas takva osoba ukoliko kontrolira razinu šećera u krvi često ima kvalitetniji život od osobe koja od nje ne boluje – rekao je, između ostalog, predsjednik Društva Paul Rosenthal.

U ime varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, prisutne je pozdravila zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek.

– Vi ste jedna od udruga s kojom Grad godinama surađuje, koja je naš partner u svim preventivnim zdravstvenim akcijama i na koju Grad uvijek može računati. Također, za sve što provodite, Grad Varaždin ovdje je za vas i dostupan za suradnju s kojom vjerujem da ste i vi zadovoljni. Iako je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja zaista velika brojka, uvjerena sam da je pred Društvom još čitav niz aktivnosti usmjerenih edukaciji članova i senzibiliziranju javnosti oko problematike o šećernoj bolesti – napomenula je Bobek.

 Na njihovom predanom radu čestitala im je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Uvjerena sam kako prije 55 godina kada ste osnivali udrugu niste bili ni svjesni da ćemo jednog dana imati pravu globalnu epidemiju kada je u pitanju dijabetes. Stoga je imati jednu ovakvu udrugu u svojoj zajednici koja nas kontinuirano podsjeća na učestalost šećerne bolesti, važnost prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja od izuzetnog značaja. Osim što vas povezuje bolest, možda i strah od nje i mogućih komplikacija, ono što je još važnije da vas je u ovih 55 godina povezivalo prijateljstvo, oslonac i zajedništvo. Uvjerena sam da imate odličnu suradnju s našim zdravstvenim ustanovama i da su vam naši liječnici i medicinski djelatnici na raspolaganju. Također, vrata Varaždinske županije uvijek su vam otvorena, te ćemo i dalje podupirati vaše aktivnosti – rekla je zamjenica Zagorec.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje