Povežite se s nama

Međimurje

Prelog ugostio ministricu Dalić i eminentne poslovne stručnjake

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

U prostoru preloškog Hotela Panorama, u petak je održan tradicionalni susret gospodarstvenika – Gospodarski forum 2016. godine.

Nakon Poslovnog uzleta u poslijepodnevnim satima, u večernjim satima, gospodarski susret imao je zanimljive goste.

Ugledni gosti

Tako je dr. sc. Sandra Švaljek sa Ekonomskog instituta govorila o utjecaju fiskalne politike na gospodarstvo, a Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta o lokalnom ekonomskom razvoju i pravnom okviru za ulaganje u RH. Svoja iskustva iznio je Branko Erent, član Uprave tvrtke Domet d.o.o. iz Preloga, a brojnim poduzetnicima iz Preloga i Međimurja obratili su se i predsjednik HGK Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak te predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić. O poreznoj reformi i novim zakonskim okvirima govorili su saborski zastupnik Darko Horvat te Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta. Gradonačelnik Kolarek u ovoj je prigodi istaknuo da trenutno na području grada djeluju 244 tvrtke, 82 obrtnika te 200-injak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Pad nezaposlenosti

– Prelog je s vremenom postao brend kojeg su prepoznali investitori iz osam zemalja svijeta, radi pozitivnog poduzetničkog okruženja i kvalitetne infrastrukture. Trenutno u Prelogu ima 229 nezaposlenih, što je pad za 15 posto u odnosu na lani – naglasio je Kolarek.

Ministrica Dalić istakla je zadovoljstvo svime što je vidjela i čula, a veći dio večeri posvetila je direktnom kontaktu s poduzetnicima i predstavnicima Grada, želeći čuti njihova razmišljanja i prijedloge. U sklopu ovogodišnjeg Gospodarskog foruma Preloga održana je i edukativna manifestacija “Poslovni uzlet“ u organizaciji Poslovnog dnevnika, koja treću godinu za redom u prvi plan postavlja hrvatsko malo i srednje poduzetništvo. Gospodarski forum započeo je izložbenim dijelom, putem kojeg su se građanima i kolegama gospodarstvenicima imali prilike predstaviti poduzetnici s područja Preloga i cijelog donjeg Međimurja. Tijekom dana u prostoru preloškog Sportsko rekreacijskog centra DG Sport održan je niz radionica i predavanja. Mali i srednji poduzetnici i obrtnici te svi koji to žele postati, imali su tako priliku sudjelovati na Poslovnom uzletu grada Preloga u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Na području grada uspješno djeluju 244 tvrtke, 82 obrtnika te 200-njak OPG-a

Polaznicima su eminentni poslovni stručnjaci i poduzetnici pružili najnovije informacije iz svijeta poduzetništva, predstavljena je razvojna strategija poduzetničkog okruženja Grada Preloga do 2020. godine, moglo se saznati sve o aktualnim natječajima iz EU fondova, što nam donosi nova porezna reforma, kako nam nove tehnologije mogu olakšati svakodnevno poslovanje, te koje su mogućnosti kreditiranja i financiranja za poduzetnike. Naime, Poslovni dnevnik želi ovakvim besplatnim edukacijama omogućiti stjecanje dodatnog znanja i vještina kako bi mali i srednji poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici te svi zainteresirani postali još uspješniji u svom poslovanju. U nizu zanimljivih rasprava svoja su iskustva iznijeli i predstavnici brojnih tvrtki s područja Grada Preloga. Inače, o značaju ove manifestacije najbolje govori podatak da su svečanosti otvorenja Poslovnog uzleta nazočili pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, predstavnici institucija s područja Grada Preloga i Međmurske županije.

Pokretači društva

U svojem obraćanju okupljenima Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, podsjetio ih je da se upravo male i srednje poduzetnike može nazvati pokretačkom snagom hrvatskoga gospodarstva.

– Mali i srednji poduzetnici kapilarni su sustav svakog gospodarstva, ali i društva. O njihovoj važnosti dovoljno govore brojke prema kojima je 99 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj upravo iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva – rekao je Šimatović. Dodao je i da ovaj dio gospodarstva zapošljava 65 posto ukupne zaposlenosti, te generira oko 50 posto bruto društvenog proizvoda.

 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje