Povežite se s nama

Međimurje

Skupštinari Međimurje-plina ogorčeni na peterostruko veće cijene, direktor se brani: „Diskriminirani smo!“

Objavljeno:

- dana

Nakon odgađanja i brojnih rasprava, uglavnom putem medija, napokon je u utorak, 10. siječnja, u Čakovcu održana izvanredna Skupština Međimurje-plina. Sjednica Skupštine inicirana je od strane dijela vlasnika ove komunalne tvrtke, gradova i općina čiji su predstavnici izrazito nezadovoljni poslovnim potezima direktora i Uprave Međimurje-plina. Oni su svoje nezadovoljstvo javno već iznijeli na konferenciji za novinare sredinom prosinca u Prelogu.

Nezadovoljstvo dijela suvlasnike Međimurje-plina povezano je sa stanjem u tvrtki. Posebno su ogorčeni na činjenicu da je Međimurje-plin jedini od 11 hrvatskih distributera koji nije iskoristio pogodnost uredbe Vlade Republike Hrvatske koja omogućuje raskidanje prijašnjih ugovora o kupnji plina i sklapanje novih za kupnju plina po povlaštenoj cijeni od 41 eura po megavatsatu.

– Zbog nepoštivanja Vladine uredbe mi sada plaćamo pet puta skuplji plin! Mogućnost da dječji vrtići, škole, sportski centri te druge neprofitne organizacije i institucije civilnog društva plaćaju povlaštenu cijenu plina iskoristilo je deset od 11 hrvatskih distributera. Taj jedan koji nije je Međimurje-plin – naveo je tijekom svog govora Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

– Mogućnost kupnje plina po povlaštenoj cijeni dobio je jedan jedini distributer, a to je tvrtka HEP Plin Osijek. Odluka da oni budu ti koji će prodavati plin od cijeni od 41 eura po megavatsatu je duboko diskriminirajuća. Mi smo se samo držali pravili i radili sve prema zakonu. Nažalost, stanje na tržištu je takvo da nam nije ostavljalo previše dobrih stvari za koje bismo se mogli uhvatiti – pravdao se direktor Međimurje-plina Nenad Hranilović.

Skupštinari nisu bili zadovoljni takvim odgovorima te su tražili od direktora iznose po kojima je kupljen plin, kada je kupljen i tko je dao suglasnost za kupnju. No, umjesto točnih iznosa, datuma i imena dobili su nova opisna objašnjenja iz kojih je teško izvući konkretne zaključke.

– Ponašate se kao da ste vi naši vlasnici, a ne mi vaši. Neodgovorno je da se gradove i općine, kao suvlasnike Međimurje-plina ništa nije pitalo posebno kada je situacija na tržištu ovako delikatna. Tražili smo sjednicu Skupštine, a vi ste sve radili da do nje ne dođe. Umjesto toga slali ste nam anekse ugovora i u svakom za 100 posto dizali cijenu plina. Mi smo vlasnici Međimurje-plina i imamo pravo u svakom trenutku znati što rade direktor i Uprava te kako tvrtke posluje, a ne da nas se dovedi pred gotov čin – ogorčen je bio saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Unatoč žustroj raspravi malo je novih informacija isplivalo na površinu. Čini se da će oni koji su do sada plaćali veću cijenu, plaćati i dalje. Iznimka su tek dječji vrtići koji će plaćati 47 eura po megavatsatu, što je ipak više od povlaštene cijene od 41 eura. Spasit će se i oni kojima izlaze ugovori s Međimurje-plinom, a novi potpisuju s drugim distributerom.

Članovi Skupštine iznijeli su i nekoliko prijedloga oko reorganizacije, odnosno, dopunjavanje Uprave Međimurje-plina novim članovima, a sve da bi se u budućnosti vlasnici tvrtke pravodobno obavještavali o stanju na tržištu i poslovnim rezultatima. O tim stvarima odluke će se donijeti na sljedećoj, redovnoj sjednici Skupštine.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje