Povežite se s nama

Život i društvo

Kako prepoznati znakove moždanog udara? Nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba, važno je što prije zatražiti pomoć

Objavljeno:

- dana

– Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba. Iznimno je važno prepoznati simptome i što ranije započeti s liječenjem jer su tada šanse za oporavak veće – istaknula je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije danas pred punom Skupštinskom dvoranom Županijske palače.

Povodom „Dana crvenih haljina“, prim. Kiđemet-Piskač je zajedno sa specijalistom neurologije, dr. med. Eminom Pavleković održala predavanja o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara, s posebnim osvrtom na posebnosti moždanog udara kod žena.

Iako moždani udar zahvaća mušku i žensku populaciju u relativno podjednakom broju, uočeno je da su žene zanemarenije, odnosno rjeđe zatraže liječničku pomoć kad prepoznaju simptome moždanog udara.

– Zbog toga je pokrenuta javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“, čiji je glavni cilj podizanje svjesnosti o moždanom udaru kod žena. Želimo još jednom zamoliti sve žene da, kad prepoznaju simptome, zatraže liječničku pomoć. Moždani udar je u našoj županiji, kao i u Hrvatskoj te Europi jedan od najčešćih uzroka smrti uz kardiovaskularne bolesti. Veliki je problem i zato što ostavlja invaliditet. Jedna trećina ljudi koja dožive moždani udar ima određeni stupanj invaliditeta, a uz to bolest dugoročno djeluje na kognitivno funkcioniranje te je povezana i s nizom drugih bolesti – rekla je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koji su najčešći znakovi moždanog udara?

–  Budući da kažemo da moždani udar udara kao grom iz vedra neba, često bez ikakvih prethodnih simptoma, znakove je najlakše zapamtiti po krilatici „grom“. Pritom „gr“ označava govor, točnije poremećaje u govoru, koji može biti nerazumljiv ili pak osoba ne može izgovoriti ni riječ. „O“ označava drugi glavni znak, a to je oduzetost jedne strane tijela. Konačno, „m“ označava minute, što znači da je svaka minuta iznimno važna jer što ranije osoba ranije zatraži liječničku pomoć, veće su šanse za oporavak – pojasnila je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koje su specifičnosti moždanog udara kod žena, pojasnila je dr. med. Emina Pavleković.

– Žene su drugačije od muškaraca po tome što tijekom života prolaze kroz hormonske promjene, bilo prirodne, bilo da u terapiji koriste neke umjetne hormonske tvari, pa u određenim periodima života postoji rizik za razvoj moždanog udara. Kod žena nastaju podmukliji simptomi, prednesvjestice, lupanja srca, glavobolje, nekad i epileptični napadaji te niz simptoma koji mogu biti nespecifični. I dok na neke rizične čimbenike ne možemo utjecati, na bitan dio njih možemo, a to su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, masnoće u krvi i prestanak pušenja – istaknula je dr. Pavleković.

Liječnice su pozvale sve građane da dođu u petak na Franjevački trg u Varaždinu, gdje će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ tijekom koje će biti dijeljeni edukativni materijali, a uz to će savjet moći zatražiti i od specijalistica neurologije.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje