Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“ sudjelovao na Smart City Summitu u Šibeniku

Objavljeno:

- dana

U Šibeniku je od 20. do 22. veljače 2023. godine održan Smart City Summit 2023., na kojem su sudjelovale i predstavnice LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Smart City Summit okupio je mnoštvo predstavnika gradova, općina, županija, razvojnih agencija, LAG-ova i tvrtki iz realnog sektora koje ostvaruju tendenciju poslovne suradnje s javnim sektorom.

Putem predavanja, radionica i razmjene primjera iz prakse i iskustva iz Hrvatske sudionici su imali priliku usvojiti inovativna rješenja koja Smart City koncept nudi. Organizatori ovog događanja bili si BSB Event i LEADER mreža Hrvatske.

LAG-ovi su imali i zaseban radni dio pod nazivom „Uloga LEADER-a u razvoju koncepta Pametnih sela i priprema lokalnih razvojnih strategija za novo programsko razdoblje“.

Na radionicama se raspravljalo o digitalizaciji lokalnih zajednica i pametnoj ruralnoj mobilnosti, uključujući primjere dobre prakse u okviru nove LRS, o mogućnostima doprinosa konceptu Pametnih sela u okviru intervencija LRS LAG-ova te o okvirima za monitoring i evaluaciju LEADER-a i njegove dodane vrijednosti.

Posljednjeg dana u okviru predavanja i panel diskusije sudjelovali su i predstavnici LAG-ova. Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a „Terra Liburna“, održala je predavanje o provedbi koncepta pametnih sela kroz LEADER pristup, dok je Saša Rister, predsjednik LAG-a „Papuk“, predstavio Smart City iskustvo na primjeru grada Orahovice, čiji je gradonačelnik.

U panel raspravi pod nazivom „Pametna sela – novi koncept razvoja ruralnih područja“ s gradonačelnikom grada Čabra, predstavnikom razvoje agencije Zagrebačke županije i predsjednicom saborskog odbora za poljoprivredu sudjelovala je i Verica Musić, upraviteljica LAG-a Šumanovci i predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje