Povežite se s nama

Život i društvo

Hodajuća ratna enciklopedija Igor Tabak predaje u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Srijeda u Muzeju

Nakon kraće stanke, ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje predavanjem pod naslovom Usred ratova i terorizma. Predavanje je pripremio Igor Tabak, analitičar  koji se puna dva desetljeća bavi ovom tematikom. 

Dok se mediji trude sustavno pratiti vanjsku politiku i razvoj odnosa u dalekim krajevima, sve je manje novaca da se to radi kontinuirano i iz prve ruke.

Zbog toga je teško pratiti situaciju na dugotrajnim kriznim žarištima, koja produciraju valove terorističkih napada i ratne sukobe. Tom se tremom  bave specijalizirani analitičari na područjima vojnih, obrambenih, sigurnosnih i vanjskopolitičkih pitanja.

 Igor Tabak jedan je od rijetkih takvih hrvatskih analitičara, koji ove teme, kao neovisni stručnjak radi kao analitičar portala OBRIS – Obrana i sigurnost. O svojim iskustvima i procjenama, te aktualnim prilikama u Hrvatskoj i regiji, pa i širem globalnome kontekstu, govorit će na Srijedi u Muzeju, koja je na rasporedu 11. siječnja.

Predavanje se održava od 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), a ulaz je besplatan.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Općinu Petrijanec stiže 210.000 eura za Sportski centar Majerje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Općina Petrijanec

Temeljem Javnog poziva za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini, odabrana su 84 projekta koje će u 2024. godini sufinancirati Ministarstvo turizma i sporta.

Jedan od njih je i onaj Općine Petrijanec “Obnova, održavanje, rekonstrukcija postojeće sportske građevine i opremanje sportskom opremom i sportskim rekvizitima “Sportski centar Majerje” za kojeg je u srijedu, 24. travnja 2024. godine, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec potpisao ugovor u vrijednosti od 210.000 eura.

– Cilj ovim projektom je postići maksimalno moguću iskoristivost prostora s obzirom da je oblik parcele zahtjevan i ograničavajući, a sve u svrhu kako bi igralište imalo što veći izbor načina korištenja za aktivnosti na otvorenom te popratnih sadržaja. Također, namjera nam je ostvariti dobro osmišljeni prostor koji će postati mjesto okupljanja, sporta i druženja lokalnih građana i djece. Planiramo Nogometni centar Orač – Nova Ves u potpunosti preseliti u svoje prostorije tako da će kategorije U-9, U-11 igrati i trenirati na novoizgrađenom terenu s umjetnom travom dok će U-13, U-15 i U-18 igrati na postojećem terenu koji su nekad koristili nogometaši NK Majerja. Na taj način revitalizirati ćemo prostor, obnoviti i staviti u funkciju postojeće sportske objekte NK Majerja i vjerujem privući brojnu djecu da su uključe u sportske aktivnosti i treniranje što nam je i primarni cilj. Veseli me da naš nogometni centar funkcionira na našem području sa velikim brojem djece i volontera koji se uključuju u aktivnosti. Biti će to prvi izgrađeni nogometni centar za mlađe kategorije na sjeveru Hrvatske. Ulaganje u mlade, znanje i obrazovanje najbolja je investicija i od tog pravila ne odstupamo- rekao je načelnik Željko Posavec

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin je bio domaćin Domijade sjeverne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenički dom Varaždin u subotu, 27. travnja bio je domaćin 47. regionalne Domijade sjeverne Hrvatske, natjecanja učeničkih domova u sportu i kulturi.

– Na Domijadi za regiju sjever sudjeluje 450 učenika iz 11 učeničkih doma iz sedam županija, a natječu se u šest različitih sportova, u likovnom stvaralaštvu te u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu. Natjecanja se održavaju na osam lokacija, u tri srednje škole, Areni Varaždin i u Graberju, pa zahvaljujem Varaždinskoj županiji na podršci, kao i Gradu Varaždinu. Najbolji, najspretniji, najkreativniji i najsretniji će izboriti nastup na državnoj Domijadi, koja će biti održana od 6. do 8. svibnja u Rovinju – rekla je ravnateljica Učeničkog doma Varaždin Katarina Vusić.

Regionalnu Domijadu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Domijada se održava od 1975. godine, a ta tradicija govori o pola stoljeća želje da se djeca iz svih krajeva Hrvatske druže, upoznaju i natječu u onome što posebno vole, ali rekla bih, najvažnije je da ostvare poznanstva pa i prijateljstva za cijeli život. U vrijeme odrastanja zasigurno nije lako preseliti se u drugi grad, no niz je učenika koji u vrijeme svojeg srednjoškolskog obrazovanja žive u učeničkim domovima. Zato je važna uloga ravnateljice te cijele uprave i zaposlenika doma, pa i Županije kao osnivača. Varaždinska županija kao osnivač kontinuirano ulaže u Učenički dom Varaždin, a prošle godine je u potpunosti rekonstruiran restoran, za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 48.000 eura. Takvim ulaganjima u dom osiguravamo sigurno mjesto za rast, učenje i druženje, dok su događaji poput Domijade prilika da učenike naučimo kako se nositi s pobjedama, nastupima, ali i porazima – rekla je zamjenica Zagorec.  

Pozdrave je u ime Grada Varaždina uputila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Korisnici Učeničkog doma Varaždin i učenici Glazbene škole u Varaždinu Marija Klara Hodić i Emanuel Kontrec izveli su hrvatsku himnu u instrumental verziji u vlastitom aranžmanu.

I sve je bilo spremno – učenici su s osmijehom na licu i istaknutim transparentima krenuli na „borilišta“.

Uz domaćine iz Učeničkog doma Varaždin, najvećeg u regiji sjever, te korisnike Učeničkog doma Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, na Domijadi se natječu i učenici iz domova iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Natjecanje u likovnom stvaralaštvu održalo se u dvorani Srednje strukovne škole Varaždin, natjecanje u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu u HNK Varaždin, a u sportskim disciplinama (stolni tenis, badminton, košarka, odbojka, nogomet i šah) na šest lokacija, u dvoranama Prve i Druge gimnazije, Gospodarske i Elektrostrojarske škole, dvorani Graberje te Areni Varaždin.  

Za sigurnost svih natjecatelja brinuli su se volonteri – studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever i članovi Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje