Povežite se s nama

Život i društvo

“Ovo jaje za sreću se daje”: jedinstvene crne pisanice najupečatljiviji su simboli Uskrsa

Objavljeno:

- dana

Obilježavanje uskrsnih blagdana nezamislivo je bez bojanja jaja i izrade pisanica.

Upravo ukrašavanje jaja ima dugu i bogatu tradiciju na sjeveru Hrvatske, a neki lokaliteti mogu se pohvaliti njegovanjem posebnih običaja. Možda i najupečatljiviji dojam ostavlja tradicija izrade črnih pisanica.

Literatura i terenska istraživanja potvrđuju da se črne pisanice izrađuju samo u Međimurju i to u njegovu donjem dijelu. Središta izrade bila su naselja Donja Dubrava, Donji Vidovec i Kotoriba, dok se danas izrađuju samo u Donjoj Dubravi. Zahvaljujući Biserki Vučenik iz Donje Dubrave koja pisanice izrađuje već gotovo 30 godina, ova tradicijska vještina čuva se od zaborava.

– U Donjoj Dubravi vještina izrade črne pisanice batik tehnikom održala se od 1860. godine. Neke od glavnih nositeljica ove vještine bile su Marija Fabić i Margareta Benko. U “Ornamentici pisanica Međimurja” pronašla sam podatke o pisanicama iz donjeg Međimurja i njihovim ornamentikama od 1927. do 1991. godine, a kao mjesta izrade se spominju Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Sveta Marija, Donji Mihaljevec, Draškovec i Prelog, po čemu se vidi da su črne pisanice karakteristične upravo za ovaj dio Međimurja – otkriva Biserka Vučenik, nositeljica vještine izrade črne pisanice.

Batik tehniku izrađivanja črne dobravske pisanice na tvrdo kuhanim jajima naučila je od pokojne Marije Fabić (rođene 1921. godine) prije 30 godina, a na ispuhanim jajima tu istu tehniku primjenjuje dvadesetak godina.

Izrada črne pisanice započinje dobro ispranom i osušenom ljuskom jajeta na koju se kičicom, odnosno pisaljkom, koja se grije na plamenu svijeće i umače u pčelinji vosak iscrtavaju rubovi cvijeća i lišća.

– Po dužini jajeta se ispisuju poruke poput: “Mali dar iz Međimurja”, “Ovo jaje za sreću se daje”, “Ne gledaj ovo jaje, već onoga koji ti ga daje!”… Latice cvijeća i lišća bojimo vodootpornim flomasterima, a iza toga se preko njih nanosi sloj pčelinjeg voska, odnosno čoskaju se. Nakon toga jaje umačemo u crnu boju, koja se nekada kuhala od čađe, a danas se koriste kupovne boje, zatim boje za tekstil i voda uz dodavanje žličice alkoholnog octa, da se boja ne bi lovila za prste. Kad jaje u potpunosti pocrni, izvadimo ga iz boje i skidamo vosak toplom pamučnom krpom. Tako nam ostaju na jajetu šareni cvjetovi, listovi i ornamenti. Da bi se pisanica što više sjajila, premažemo je špekom ili jestivim uljem – objašnjava postupak Biserka Vučenik.

Ova vrijedna dobravčica svoje znanje rado prenosi na mlađe generacije. Doduše, pandemijske godine u velikoj su mjeri narušile ritam i broj radionica. No, čim su to okolnosti dopustile, Biserka Vučenik vratila se jednoj od svojim omiljenih aktivnosti.

– Prošle i ove godine održala sam 35 radionica na kojima je sudjelovalo 475 polaznika. Iako je većina radionica održana diljem Međimurja, zainteresiranost za izradu črne pisanice pokazali su i u zagrebačkoj Dubravi kao i u susjednoj Podravini. Dolaze svi, od djece vrtićke dobi s roditeljima, do učenika, studenata i umirovljenika. Istaknula bih veliku zainteresiranost međimurskih srednjoškolaca, koji su uz izradu pisanice imali priliku učiti i o povijesti međimurske pisanice. Iznimnu zainteresiranost za črnu pisanicu pokazuju i brojne udruge žena i kulturno–umjetnička društva diljem Međimurja – otkriva nam Biserka Vučenik.

I ovo preduskrsno vrijeme u obitelji Vučenik u znaku je črnih pisanica. Uz radionice održavaju se brojne izložbe. Donja Dubrava, zagrebačka Dubrava, Lendava, Krapina, uskoro i Bjelovar, lokacije su na kojima se mogu razgledati postavi ukrašeni črnim pisanicama. Od ljeta 2021. godine u stalnom postavu “Riznice Međimurja”, u dijelu pod nazivom “Minijature” mogu se naći ladice s črnim pisanicama i veliki hologram pisanice.

– Na kraju sezone, sredinom travnja na etno imanju Cugovčan u Podravskim Sesvetama, sve aktivnosti zaokružit ćemo druženjem izrađivača pisanica na tradicionalan način iz cijele Hrvatske. Ovo će nam biti druga godina zaredom da sezonu naših aktivnosti zaključujemo na ovakav način. Prošle godine sklopili smo divna prijateljstva, međusobno razmijenili pisanice i iskustva. Nadamo se da će nas ove godine biti još i više – zaključila je Biserka Vučenik.

Promocija putem izložaba i televizijskih kuća

O popularnosti Biserke Vučenik i njezinih črnih pisanica najbolje govore brojna sudjelovanja na samostalnim i skupnim izložbama, kao i gostovanja u raznim televizijskim emisijama.

– Sudjelovala sam na međunarodnoj izložbi u vidikovcu Vinarium Lendava pod nazivom “Uskršnje pisanice iz četiri države”. Ove i prošle godine izlagali smo i u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru, kao i na izložbi pisanica u Dubrovačkom muzeju. Ugostila nas je i Galerija grada Krapine, dok ćemo u našoj Donjoj Dubravi izložbu črnih pisanica otvoriti u Domu kulture Zalan uz promociju knjige “Nematerijalna baština Međimurja” autorice Janje Kovač – priča Biserka Vučenik.

Veliku zainteresiranost za radionice pokazale su i televizijske kuće. Prilog s radionica snimili su HRT, Nova TV i RTL. Ove godine sniman je kratki film o črnim pisanicama pod nazivom “Dar od srca – oživljena baština međimurske crne pisanice u stvaralaštvu Biserke Vučenik”, putem projekta financiranog od strane Narodnog sveučilišta Dubrava, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija pod vodstvom dr. sc. Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture.

– Na snimanju smo sudjelovali kao obitelj Vučenik, suprug Branko, sin Marko i ja, te dvije kolegice sumještanke koje rade črne pisanice kao i četiri učenice Osnovne škole Donja Dubrava koje su ranije polazile radionice. Ujedno je u Muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” u Čakovcu o pisanicama govorila i Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki – prisjeća se Biserka.

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio ugovore udrugama civilnog društva vrijedne 55.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je 6. svibnja ugovore s udrugama civilnog društva koje su na temelju natječaja ostvarile financijsku potporu Grada za svoje projekte i programe u 2024. godini.

Grad Lepoglava za udruge izdvaja više sredstava nego neka veći gradovi pa je tako ove godine za udruge civilnog društva u proračunu predviđeno 55.000 eura.

Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako su udruge civilnog društva jako bitan segment razvoja grada, a to potvrđuje i činjenica da se na natječaj svake godine javi velik broj udruga.

– Ove godine potpisani je Ugovor s 34 udruga koje su dobile sredstva u iznosima od 200 do 5100 eura. Ono što je specifičnost Grada Lepoglave je da se na natječaj ne javljaju samo udruge s područja grada Lepoglave, već i iz Varaždina i Ivanca. Tako nam se ove godine prijavilo pet udruga s područja grada Ivanca koje su dobile sredstva. Uvjeti za prijavu su da su članovi udruga s područja grada Lepoglave i da se većina projekata i programa odvija na području grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Gradonačelnik vjeruje kako će te 34 udruge koje će dobiti sredstva i koja će im biti uplaćena kroz dva tjedna, svojim aktivnostima i sadržajima, ne samo obogatiti cjelokupni sadržaj grada, nego i njihove interese koje su programima definirali.

Treba napomenuti kako Grad Lepoglava osim za udruge civilnog društva, izdvaja sredstva i za sportske udruge u iznosu od 250.000 eura te za vatrogastvo 120.000 eura. Naglasilo se je i nastojanje za osiguravanje prostora za rad udruga, što bi se riješilo dobivanjem nekoliko zgrada koje su u državnom vlasništvu.

Na dodijeli ugovora prisutan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić koji je naglasio kako se u odabiru gledalo da sve udruge dobiju dio sredstava.

– Grad Lepoglava je i dalje vodeći što se tiče udruga i donacije sredstava, ali ćemo iduće godine pokušati podići kriterij kako bi bili i zadovoljniji. Nadam se da ćete dobivena sredstva iskoristiti i najbolje prezentirati vaše udruge na najbolji mogući način – rekao je Dukarić.

Predsjednik udruge HVIDRA Ivanec Vjekoslav Špac kazao je kako su na natječaj prijavili memorijalni turnir koji već godinama traje u Žarovnici i Jerovcu te je zahvalio gradonačelniku na dugogodišnjoj suradnji, jer osim na ovome s Gradom Lepoglavom surađuju i na otvaranju Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

Gradu Lepoglavi i gradonačelniku Marijanu Škvariću zahvalila se na odobrenim sredstvima i predsjednica Udruge umirovljenika Lepoglava Marija Varović koja je istaknula kako će im ova sredstva omogućiti održavanje radionica u školi, ali i zajedničkom druženju mladih i starih kao i na samom radu udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje