Povežite se s nama

Međimurje

Trajna zahvala hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA PRIZNANJA

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, služenjem svetih misa i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem diljem Međimurja obilježena je 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Obilježavanju u najsjevernijem gradu Međimurske županije u nedjelju, 15. siječnja, prisustvovali su Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, sa zamjenikom Zvonkom Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Maltarić. U svečanome mimohodu i prigodnom programu sudjelovale su udruge s područja grada – Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, DVD Mursko Središće te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Tomislav Antekolović, a po završetku sv. mise učenice Osnovne škole Mursko Središće Leona Balent i Katja Posavec izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj. Potom je kod spomenika braniteljima položen vijenac, a zapaljene su i svijeće u čast svim žrtvama koje su dale svoj život za Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, prije 25 godina njezinu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Istog dana takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

Učenice Osnovne škole M. Središće izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj

– Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen-zida, a sve to s razlogom. Naime, 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog dana u Čakovcu. Pritom je dodao da je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.

– To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos – pojasnio je međimurski župan, dok je u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.
– Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti – nadovezao se gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posao nije gotov

Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te brojne Međimurke i Međimurci. Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulima i nestalima hrvatskim braniteljima, ali i svečanime mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje