Povežite se s nama

Život i društvo

“Godišnje se u Hrvatskoj proda jedna četkica po osobi, to je malo smiješno”

Objavljeno:

- dana

Liječnik i predsjednik Europske federacije za parodontologiju, profesor Darko Božić gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa povodom Europskog dana parodontologije, koji se tradicionalno obilježava 12. svibnja.

Božić je govorio o parodontitisu, kroničnoj bolesti od koje u svijetu boluje više od 800 milijuna ljudi, piše index.hr.

Iako vlada uvjerenje da je parodontitis bolest koja pogađa starije osobe, Božić ističe kako najčešće obolijevaju osobe u ranim četrdesetim godinama. Dodaje kako je bolest u većini slučajeva već uznapredovala kad osobe odluče posjetiti svog stomatologa.

Glavni uzročnik je loša higijena, a podaci o brizi Hrvata o usnoj šupljini i zubima su zabrinjavajući.

– Recimo, u hrvatskoj populaciji godišnje se proda jedna četkica po osobi. To je malo smiješno, ako znamo da četkicu treba 3-4 puta godišnje promijeniti. Imamo i neke podatke da Hrvati ne peru svaki dan zube, tako da smo mi već u startu u nekom lošem dijelu – naglasio je.

S obzirom na to da mnogi smatraju da kvalitetno održavaju svoju dentalnu higijenu, a zapravo griješe, Božić je dao savjet kako pravilno oprati zube.

– Mnogi kažu: ‘Znate, ja perem 5-6 puta dnevno.’ Vi pogledate usta i vidite indeks plaka je 80 posto. I sad se postavlja pitanje što ta osoba radi ako pere 5-6 puta dnevno. Vrlo jednostavno – treba prati dva puta dnevno po dvije minute. Ali onda doista zube treba očetkati, a ne samo probrljati po ustima. Tamo gdje su prostori među zubima uski treba uzeti zubni konac i očistiti ostatke hrane i plaka koji se nakupio – opisao je Božić.

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje