Povežite se s nama

Zabava & Stil

Maturantika 2023.: Uz tradicionalni mimohod i kadrilu, maturanti ove godine imaju i svoju himnu

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 18. svibnja, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić najavili su program Maturantike 2023.

Više od 1700 učenika završava svoje srednjoškolsko obrazovanje, a ovogodišnja manifestacija posvećena upravo njima odvijat će se od 24. do 26. svibnja.

Program

Kako je najavila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, program će tradicionalno početi mimohodom, a ove godine Maturantika ima i jednu posebnost.

– Prvi dan će tradicionalno biti mimohod, a taj dan će se birati i najbolje odore. Sljedeći dan je predviđen kao sportski dan, dok će za kraj manifestacije maturanti tradicionalno točno u podne na Kapucinskom trgu zaplesati kadrilu i poslati poruku mira. Posebnost je i da će ove godine naši maturanti imati svoju himnu, maturantski marš koji je skladao bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu i maturant Prve gimnazije Varaždin Luka Kolenko – otkrila je Zagorec.

Zamjenica župana istaknula je i da je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj jer ima preventivni program te pritom zahvalila PU varaždinskoj na inicijativi.

– Ponosni smo na naše maturante koji mogu kroz Maturantiku biti primjer drugima jer će se na jedan veseli, dostojanstveni način i u sigurnim uvjetima oprostiti od svojih srednjoškolskih klupa i krenuti u novo poglavlje života – zaključila je.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj pozvao je sve maturante da se dobro zabave, ali da pritom paze na vlastitu sigurnost i sigurnost drugih.

– Grad Varaždin je ponosan suorganizator zajedno s Varaždinskom županijom i PU varaždinskom. Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba – iako mladi misle da je to samo izlizana poslovica, zaista je tako. Želim im poručiti: uživajte u svojim danima, zabavite se, slobodno i popijete, ali ne previše. Grad Varaždin je siguran grad i molim vas da se pridržavamo regula, reda i mira – poručio je gradonačelnik i dodao da je Grad Varaždin dao na raspolaganje svoje javne prostore.

– U Parku mladih će biti glavna događanja, a u slučaju kiše, na raspolaganje je stavljena Dvorana Graberje gdje će se događanja moći preseliti. Uvježbava se kadrila, vjerujem da će ta tri dana proći u najboljem redu i miru. Želim svim maturantima da svoje zadnje školske dane pamte po nekom lijepom događaju – rekao je Bosilj.

Preventivne aktivnosti

Zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić govorio je o policijskim aktivnostima i preventivnom programu.

– Već šestu godinu zaredom imamo trodnevni preventivni program koji je uveden prije svega radi sigurnosti maturanata. Organizirali smo građanske ophodnje u sastavu profesora, roditelja i policijskog službenika zaduženog za prevenciju, koje će biti na prostoru održavanja Maturantike u Parku mladih i koji će provoditi preventivne mjere, a policijski službenici patrolirat će i u drugim dijelovima grada. Prije toga su naši policijski službenici bili u školama te već niz godina tijekom cijele školske godine provodimo niz preventivnih programa, pa je tako i ova generacija maturanata upoznata s pravilima odgovornog ponašanja i vjerujem da će sve proći u najboljem redu, kao i proteklih godina, i da će se dobro zabaviti – rekao je Božić, poželjevši maturantima puno uspjeha na maturi i da upišu željene fakultete, a onima koji ne idu na fakultet, da pronađu svoje prvo zaposlenje.

Zabava & Stil

FOTO Tribinama NK Varaždina zbog nove himne Vatrenih danas se prolamao silan huk

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon brojnih pjesama različite tematike koje dosad kao autor snimio Dražena Popijač Pupi, na red je stigla i nova himna Vatrenih.

Podsjećamo, lani je realiziran projekt himne NK Varaždina u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, čiji je član i spomenuti glazbenik.

– Ta himna bila je dobro prihvaćena i potakla me da napravim i jednu originalnu pjesmu za hrvatsku repku. I sam sam bio u ratu kao branitelj pa imam „filing“ kakav drugi autori nemaju – veli naš sugovornik koji potpisuje tekst i glazbu.

Na njega se nadovezao Robert Puja, predsjednik UV 7. gbr „PUMA“, koji se osvrnuo na dugogodišnju suradnju s Pupijem.

– Od ideje do realizacije novog projekta prošlo je kratko razdoblje i prošlog tjedna imali smo radni sastanak na kojem je odlučeno da u snimanju spota i pjesme sudjeluju branitelji. To je bio logičan potez jer su „provučeni“ kroz stihove. Pjesma je prava – navijačka, a danas su na snimanju sudjelovali veterani Roda, 104. brigade, Tigrova i Puma. Iz svake spomenute postrojbe sudjelovalo je po 10 branitelja koji pjevaju refrene u navijačkom stilu. Ideja je bila da mora zvučati moćno – objasnio je Robert Puja.

Dodajmo da je pjesma melodična i zasigurno će biti izvođena tijekom predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva i onih natjecanja koja slijede.

Kako je to sve skupa danas izgledalo na stadionu NK Varaždina pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Vikend u varaždinskom HNK uz etno tehno i komične basne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nesvakidašnji glazbeno-scenski događaj, autorski projekt koji potpisuju Tim Hrvaćanin i Damir Martinović Mrle na Veliku scenu varaždinskog HNK dolazi u subotu, 4. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Predstavu izvode plesači i svirači Varaždinskog folklornog ansambla u režiji Tima Hrvaćanina, dok glazbu potpisuje Mrle. Ovom inovativnom umjetničkom suradnjom preispituju se koreografske i dramaturške konvencije glazbeno-scenske izvedbe folklora te se istražuju potencijali novih koreografskih i glazbenih ostvarenja u folkloru.

Klasična folklorna izvedba uvijek teži izvornom predlošku u svakom segmentu izvedbe, od plesa i glazbe do nošnje i prikaza narodnih običaja. U predstavi Tichek se oženil folklorni ples izlazi izvan granica folklornog okvira te ulazi u dijalog s Mrletovim glazbenim opusom, od hitova i manje eksploatiranih pjesama grupe Let 3 do kazališnih i filmskih brojeva koje Mrle potpisuje s Ivankom Mazurkijević. Zakoračite u vikend uz etno tehno.

Za najmlađu publiku u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati stiže predstava BASNE iz Kazališta Virovitica. Pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima “životinje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi” u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način.

Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način.

Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje: “Slušajte, djeco, mudrosti basne I mnoge stvari bit će vam jasne. Slušajte basne mudru notu Mudrosti nam svima treba u životu.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje