Povežite se s nama

U fokusu

Jagić: Sporovi traju, no štete za poslovanje Doma zdravlja Varaždinske županije nema

Objavljeno:

- dana

Već godinama traju sporovi vezan uz koncesiju između Doma zdravlja Varaždinske županije te liječnika medicine i dentalne medicine, čije se ordinacije nalaze u prostorima Doma zdravlja.

Otvorena tema

Temu sporova ponovo je otvorio vijećnik HDZ-a Željko Dvekar na posljednjoj sjednici Županijske skupštine održanoj početkom prosinca prošle godine, kada je naveo da posjeduje informacije da je Dom zdravlja pokrenuo sudske sporove s pojedinim koncesionarima primarne zaštite zbog neplaćanja zakupnine i ništetnosti ugovora o zakupu, te je iste sporove izgubio.

– Navodno su svi ti sporovi izgubljeni, a s obzirom da je osnivač Doma zdravlja Varaždinska županija, zanima me kolika je to šteta za proračun? – upitao je Dvekar. Iz Varaždinske županije poručili su da je za poslovanje Doma zdravlja odgovoran ravnatelj, koji pak tvrdi da Dom zdravlja posluje normalno i da nema nikakve štete.

– Troškove postupka koje redovito podmirujemo kroz cijeli period iznose nekoliko desetaka tisuća kuna isplaćivanih iz tekućeg poslovanja i ne ugrožavaju poslovanje Doma zdravlja – izjavio je Jagić.

Ravnatelj Jagić tvrdi da je dosuđena jedna drugostupanjska presuda za zakupninu i jedna prvostupanjska presuda

Naime, Županija je preuzela obvezu plaćanja najamnina za koncesionare. Koncesijska naknada za liječnike obiteljske medicine, ginekologe, pedijatre i stomatologe u Domu zdravlja iznosila je 1250 kuna bez PDV-a. Polovicu uplaćenog iznosa na račun te koncesijske naknade Županija je vraćala Domu zdravlja, što je na godišnjoj razini iznosilo oko 650.000 kuna.

Međutim, nakon ukidanja Odluke kojom je Županija plaćala najamninu za koncesionare, koju je donio Ustavni sud, Županija je 30. lipnja 2014. godine raskinula sporazum sa Domom zdravlja o plaćanju najamnine i prestala uplaćivati Domu zdravlja naknadu za najamninu.

Ministarstvo zdravstva trebalo je donijeti Odluku koliko će iznositi najamnina, a koliko koncesijska naknada. U međuvremenu je Dom zdravlja sam počeo naplaćivati najamnine u iznosu od 1560 kuna s PDV-om. Ponudio je koncesionarima anekse ugovora koje je potpisalo njih 91, no šest ih odbija potpisati i prestalo plaćati tako dugo dok Ministarstvo zdravstva nije donijelo odluku o iznosima najamnina i koncesijskih naknada, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Parnica u tijeku

Međutim, Dom zdravlja je u međuvremenu pokrenuo ovrhe protiv liječnika koji nisu plaćali su odbili potpisati ponuđene im anekse ugovora i koje su s vremenom prerasle u sudske parnice. Paralelno s tim pokrenuti su i sudski postupci raskida ništetnosti ugovora o najmu.

– Ukidanjem odredbe iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Županija više ne plaća zakupninu za koncesionare, te Upravno vijeće donosi odluku o visini zakupnine i poziva sve liječnike da sklope aneks ugovora. Njih 91 potpisuje aneks, dok šest odbija potpisati i time odbija plaćati zakupninu, ali i nadalje koriste poslovni prostor Dom zdravlja za rad svojih ordinacija. Tada, Dom zdravlja pokreće postupak naplate putem ovrhe, ali svi podnose prigovor i ovrhe prerastaju u sudsku parnicu koja traje gotovo četiri godine – naveo je Jagić te dodao da je tijekom tih četiri godine dosuđena jedna drugostupanjska presuda za zakupninu i jedna prvostupanjska presuda na koju je Dom zdravlja uložio žalbu, a ostali postupci naplate raskida ugovora su u tijeku ili je određen zastoj postupka.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje