Povežite se s nama

Život i društvo

Utrka rekreativaca u Zelendvoru okupila 164-ero trkača iz čak četiri županije

Objavljeno:

- dana

U sklopu Dana Općine Petrijanec, nastavljaju se događanja.

Tako se u Zelendvoru 17. i 18. lipnja po prvi puta održala Utrka rekreativaca Bombellesovom trasom.

U organizaciji AK Sloboda i Općine Petrijanec prvog dana trčala se utrka od 1,5 kilometara u kojoj je sudjelovalo 62-oje trkača i trkačica, u sklopu Sportskih igara Dječjeg vrtića Bambi. Nedjeljaje bila rezervirana za utrke od 2,5 kilometra, 5 kilometara i za one najhrabrije i najspremnije 10 kilometra u kojima je sudjelovalo sveukupno 102-oje trkača i trkačica.

Ukupno je na sve četiri utrke bilo prijavljeno 164-ero trkač iz čak četiri županije (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka i Varaždinska).

– Općina Petrijanec imala je dugu tradiciju utrke “Ana Hageman” u Družbincu, a ove smo godine organizirali utrku u Zelendvoru u čak četiri discipline, tako da možemo reći da je utrka bila prilagođena svim dobnim skupinama i uzrastima. Prvi put imati toliko ljudi na utrci je doista velik uspjeh. To nam zasigurno podiže ljestvicu tako da sljedeće godine i organizacija mora biti na još većoj razini. U proslavi ovogodišnjih Dana općine imamo puno sportskih događanja što je još jedna poruka kako Općina Petrijanec puno pažnje posvećuje brizi o zdravlju, sportu i rekreaciji. Naše udruge ponovno su jednom dokazale da se rado uključuju u sve općinske manifestacije i da na njih uvijek možemo računati, pa se posebno želim zahvaliti vatrogascima iz VZO-a Petrijanec koji su sudjelovali u organizaciji utrke i pratili trkače – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Mnogi dužnosnici posjetili su Zelendvor ovaj sportski vikend pa su tako u subotu bili prisutni načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i zamjenik načelnik Grada Varaždina Miroslav Marković.

Rezultate možete provjeriti na: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2010

Dio prihoda od uplaćenih startnina namijenjen je Udruzi za ranu intervenciju Varaždinske županije.

Općina Petrijanec zahvalila je AK Sloboda na pomoći oko organizacije utrke.

Život i društvo

Urbanovo vinoljupcima otvorilo vrata novim raskošnim Festivalom pušipela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je Festivalom pušipela  u Štrigovi otvoreno 23. Urbanovo, jedna od najposjećenijih i najpopularnijih manifestacija u našem kraju, koja je svojim procvatom upisala Međimurje u turističku kartu zemlje i ovog dijela Europe.

Pred brojnim uzvanicima i gostima, župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je da je Urbanovo festival koji slavi snagu našega zavičaja te predstavlja simbol njegova procvata i marljivosti ljudi:



– Naši vinogradari se jednom godišnje okupe kako bi proslavili kvalitetu rada svojih ruku – svojih žuljeva, ali i kvalitetu naslijeđa koju ostavljaju svom zavičaju i budućim generacijama. Svaka regija ima nešto po čemu je poznata – a naš brend je vino, vino čija je kvaliteta poznata diljem Hrvatske, ali i šire. Tu kvalitetu moramo očuvati, a čuvaju je naši vrijedni vinogradari i vinari,“ rekao je župan te izrazio zadovoljstvo što su danas na samoj svečanosti otvorenja prisutna i dva prijatelja, župan Primorsko-goranske županije i Šibensko-kninske županije, „Povezanost naših županija temelji se na povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Kroz povijest povezivali su nas Zrinsko-Frankopani, sadašnjost je obilježena povezivanjem plave i zelene Hrvatske, kontinenta i mora, a budućnost ćemo graditi na temeljima naše bogate povijesti i kulture, ali i međusobnoj promociji naših kvalitetnih, autohtonih proizvoda – rekao je župan, uputivši čestitke svim nagrađenim vinarima s 8. Međunarodnog ocjenjivanja vina, održanog uoči Urbanova.

Diplome za najbolja vina, na svečanosti otvorenja Festivala pušipela primili su: Branimir Jakopić iz Železne Gore za Rajnski rizling iz 2019. koje je proglašeno šampionom ovogodišnjeg Međunarodnog ocjenjivanja, zatim obitelj Puklavec iz Ormoža u kategoriji pjenušavih vina, obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana za Chardonnay barique iz 2022., te za Pušipel classic iz 2023. godine.

U kategoriji mirnih crnih vina diploma je pripala obitelji Preiner iz Sv. Urbana za Pinot crni, berba 2019., dok je obitelj Žnidarić iz Marije Gorice osvojila nagradu „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon (berba 2023.).

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik poželio je dobrodošlicu uzvanicima sa željom da osjete nadaleko poznatu gostoljubivost i toplinu gornjeg Međimurja:

„Danas smo ovdje zbog vina i da odamo čast onima koji stvaraju vina. Urbanovo svake godine donosi radost i slavi tradiciju proizvodnje vina, okupljajući ljubitelje vina i vinogradare iz cijelog kraja. Neka ovaj događaj bude prilika da uživamo u izvrsnim vinima, dijelimo priče i stvaramo nezaboravne trenutke.“

Predsjednik Udruge Hortus Croatiae Robert Horvat zahvalio je Međimurskoj županiji i županu Matiju Posavcu što je još prije mnogo godina prepoznao potencijal i važnost Urbanova te je Udruzi vinara pružena snažna podrška u razvoju manifestacije.

– Festival Pušipela je prilika da slavimo bogatstvo naše vinogradarske tradicije, da se okupimo u zajedništvu i da uživamo u izvrsnim međimurskim vinima. Također je i mjesto susreta renomiranih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača te poduzetnika. Neka ova manifestacija bude prilika za nova poznanstva, poslovne prilike i nezaboravne trenutke uživanja u vinu – rekao je Robert Horvat.

Pohvale Urbanovu nizali su svi govornici izrazivši poštovanje i međimurskim vinarima koji su odavno kvalitetom vina dosegnuli svjetski vrh, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske publici se obratila Sunčana Glavak, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, državni tajnik Zdravko Tušek iz Ministarstva poljoprivrede te župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

U glazbenom dijelu svečanosti pjevali su Gabrijela Hrženjak i Patrik Zamuda, a gošća otvorenja bila je 8. kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje