Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zadrugarima iz Lepoglave turski partneri donirali još jednu liniju za preradu voća i povrća  

Objavljeno:

- dana

Turska agencija za suradnju i koordinaciju TIKA Zagreb PKO donirala je Udruzi Agro turistički klaster  “Lepoglava” (ATK)  još jednu liniju za preradu voća i povrća u sokove, ali i u marmelade i džemove, ukupne vrijednosti 62.518,75 eura.

Podsjećamo, spomenuti prerađivački pogon kod Gaveznice je inicijalno opremljen zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske, odnosno 300.000 kuna vrijednoj donaciji spomenutog TIKA klastera.

Nova linija koja je isporučena u srijedu, 19. srpnja, sastoji se od vakumskog kola za marmelade i džemove kapaciteta 100 litara te pneumatske punilice za džemove i marmelade.

Štoviše, vrijedni zadrugari iz Lepoglave dobili su i stroj za otkoštavanje voća kapaciteta do 1200 kilograma na sat sa četiri sita.

– Riječ je o stroju za otkoštavanje i pasiranje  svog voća i povrća – od rajčice, aronije, kupine, borovnice, šljive pa do višnje, jabuke, marelice, kruške i breskve. Donirana nam je  i inox posuda  s vlastitim hlađenjem zapremine 1500 litara, potom dva radna stola od inoxa, ručni elektro visoko podizni viličar i naplavni filter kapaciteta filtracije soka od oko 400 litara na sat – ističu članovi ATK i Zadruge Terra Fructus iz Lepoglave.

Ujedno zahvaljuju Veleposlanstvu Republike Turske i Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju TIKA Zagreb PKO na ovoj vrlo vrijednoj donaciji i povjerenju kojeg su dosad itekako opravdali.

Dodajmo da su Varaždinska županija na čelu sa županom Anđelkom Stričakom i Dtagutinom Vincekom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša zadrugarima izašli u susret, omogućivši korištenje njihovog prostora, te im i na druge načine pomažu u radu.

Svečana primopredaja nove linije za preradu voća i povrća održat će se u srijedu, 27. srpnja s početkom u 11 sati u prostorijama Gaveznice (Zagorska ulica 1, Lepoglava).

Život i društvo

Uređene još dvije varaždinske ulice – Dravska poljana i produžetak Čretne ulice u Jalkovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulica Dravska poljana

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta Grada Varaždina za 2024. završeni su radovi na još dvije varaždinske ulice.

U varaždinskom prigradskom naselju Jalkovec uređen je produžetak Čretne ulice. Izveden je iskop postojeće konstrukcije ceste, profiliranje trupa ceste kamenim materijalom za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Širina kolnika je 3,50 m te bankina 0,5 m sa svake strane ceste. Izvoditelj radova bio je „PZC Varaždin“ d.d., a vrijednost radova je 22.322,78 eura s PDV-om.

Uređen je i nogostup u Ulici Dravska poljana u dužini 300 metara. Izvedeni su radovi: iskop nasipa za izradu tamponskog sloja nogostupa, postava novih parkovnih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje nogostupa novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Također je izvršeno uređenje zelenih površina te je obavljana sadnja drvoreda. Posađena je 35 stabala stupaste japanske trešnje i stupastog graba. Širina nogostupa je 1,60 m. Vrijednost radova je 59.202,41 eura s PDV-om, a izvoditelj radova bio je „COLAS Hrvatska“.

Čretna ulica

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: župnici moraju odgovorno upravljati povjerenim im dobrima, dobili i priručnik

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Susretom svećenika Varaždinske biskupije održanim u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu između ostalih dominantna je bila tema o upravljanju dobrima povjerenim župnicima.

Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljene. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan.

– Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce – rekao je, između ostaloga, mons. Radoš.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je kratko predavanja o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje.

– Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način – rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici.

Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera.

Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

U svom predavanju preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija te o redovitom polaganju financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć.

Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Potom je kancelar predstavio Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

Nakon kraće stanke, u drugom dijelu susreta predstavljeno je i financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje