Povežite se s nama

U fokusu

Saša Lenček iz Martijanca: Uništeni su nam krastavaci, paprika, patlidžani… Zašto nema obrane od tuče?!

Objavljeno:

- dana

Nekada su nas ljudi koji nisu imali fakultete već osnovno obrazovanje branili od tuče, nije im trebao nikakav meteolararm, televizija, mobiteli i kompjuteri… Znali su kad i u kojem smjeru pustiti rakete za protugradnu obranu.

Danas imamo modernu tehnologiju i nitko nije u stanju osigurati obranu od tuče. A poljoprivreda je iz godine u godinu sve veći rizik.

Govori nam to Saša Lenček, inače kriminalist, koji se, uz posao na policiji, bavi poljoprivredom. Sa svojom obitelji obrađuje 11 hektara zemlje. Njihove vrijedne ruke proizvode razno povrće, od paprike, krastavaca, rajčice, do drugih kultura poput kukuruza… Na 11 hektara zemlje i u šest plastenika uzgajaju 15-ak različitih povrtlarskih kultura.

Tko je prošao cestom od Ludbrega prema Varaždinu sigurno je primijetio natpis OPG Lenček u Martijancu, kao i štand ispred kuće na kojem prodaju sezonsko povrće. Među ostalim, Lenček krastavce uzgaja za Podravku, dok ostalo povrće distribuira preko zadruge.

– Imamo oko 3,5 tisuća sadnica krastavaca. Sezona berbe otvara se u srpnju i traje do rujna. Prošle smo sezone na istoj toj površini proizveli 13 tona krastavaca. Sada ta brojka neće biti ni približna – govori nam Lenček kojem je prošlog tjedna tuča uništila gotovo cijeli nasad. Spomenimo i da su dosad samo na navodnjavanje tih krastavaca potrošili preko 90 tisuća litara vode.

Osim krastavaca, tuča je uništila i nasade paprike, patlidžana, kukuruza…

Kao i većina poljoprivrednih proizvođača on svoje nasade ima osigurane. Ali…

– Izašli su na teren iz osiguravajuće kuće i po njihovoj procjeni šteta je 10 posto. Prema onome što sad možete vidjeti, šteta je oko 90 posto – govori nam Lenček i pokazuje ˝potučene˝ sadnice krastavaca.

Kaže da se u posljednjih godinu dana puno priča o odštetama. Ovaj put čak nije ni proglašena elementarna nepogoda pa ni na tu vrstu odštete, kaže, ne računa. Također, te odštete ne pokrivaju stvarnu štetu, a i ako budu isplaćene, to je većinom s velikim zakašnjenjem.

– Da sam se želio kladiti igrao bi na pobjedu Đokovića. Ne želim se igrati na sreću, niti su me ikad zanimale odštete, ja želim uzgojiti domaće proizvode. Želim krastavce, papriku, patlidžane… Ali ulog je svake godine sve veći, sama proizvodnja je poskupila, a o riziku da ne govorim. Nakon oluje i tuče možete u nekoliko minuta ostati bez svega. Očito to nikoga nije briga jer je apsurdno da nitko nije u stanju osigurati obranu od tuče. Zašto nisu barem dali probni rok, zašto se ne upale generatori barem na tri mjeseca pa da vidimo je li to zaista neučinkovito kako stručnjaci tvrde. Evo u susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji upalili su barem generatore nakon što su dobili otopine srebrovog jodida – kaže Lenček i poput većine poljoprivrednika pita se kome je to u interesu da obrana od tuče ne funkcionira.

Podsjetimo, obrana od tuče se još uvijek odvija samo preko generatora, i to ne u potpunosti i ne u svim dijelovima sjevernih županija koje su ove godine i lani već nekoliko puta pretrpjele štete od tuče.
Rakete još uvijek nisu vraćene, zbog čega se poljoprivrednici na sjeveru Hrvatske bune već neko vrijeme.

Ujedinjeni domaći proizvođači

Saša Lenček predsjednik je Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj. Prije 10 godina zadruga je imala 12 članova, a sada ima 111.

Ideja je bila ujediniti podizvođače iz ovog kraja i Zadruga je zapravo samo karika u lancu od polja do industrijske proizvodnje. Većina OPG-ova samostalno ne proizvodi dovoljne količine povrća za samostalno industrijsko poslovanje. Upravo iz tog razloga osnovana je Zadruga.

Osim elementarnih nepogoda, domaće poljoprivrednike muči i prekomjerni uvoz.

– Mi nemamo kome prodati krastavac salatar, a trgovine su pune. Kako je to moguće – pita se Lenček, kao i brojni drugi OPG-ovci koji polako odustaju od domaće proizvodnje jer se ne isplati.

U fokusu

Iz Vlade poručili: Otvorit ćemo 125 tisuća radnih mjesta, povećati mirovine, a imamo i dobre vijesti za vozače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana prva sjednica nove Vlade, a premijer Plenković pobrojao je ambiciozne planove.

-Želimo vitalnu, uspješnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Želimo nastavak stabilnog rasta BDP-a. Želimo kroz četiri godine dosegnuti prosječnu razvijenost Hrvatske na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Želimo nastaviti smanjivanje stope inflacije. Želimo dinamiziranje tržišta rada – pobrojao je Plenković.

Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta, dodao je premijer, a prenosi Tportal.

-Vitalna Hrvatska je ona koja zaustavlja negativne demografske trendove. Zato smo među prvim članicama EU-a koje su osnovale novo Ministarstvo demografije. Udvostručit ćemo jednokratne rodiljne potpore, majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto – nastavio je Plenković

Vlada je utvrdila nove cijene goriva.

Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. Bit će niže za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0,03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, a za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također, smanjuju se cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu. Predlažem Vladi donošenje predmetne uredbe – rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u svojem prvom nastupu na sjednici Vlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje