Povežite se s nama

Međimurje

Palača Zrinskih u Čakovcu nagrađena Zlatnim pinom tvrtke Google za najljepše dvorce Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Prvi puta Google je nagradu Zlatni pin dodijelio u Hrvatskoj te proglasio deset najljepših dvoraca u našoj zemlji, među kojima je i palača Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu.

Tvrtka Google prvi je puta u Hrvatskoj dodijelila nagradu Zlatni pin u kategoriji “Dvorci i palače”.

Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa i dobilo ju je sljedećih deset najljepših dvoraca i palača i našoj zemlji: palača Zrinskih u Čakovcu, Trsatski kaštel, dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, dvorac, dvorac Veliki tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel na Krku te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Uz impresivan izgled građevina, srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa osvojio je i način na koji ti spomenici kulture pričaju svoje priče i legende o događajima iz stoljeća kojima su svjedočili kao nijemi čuvari vremena.

A da Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, rođena u najvećem investicijskom ciklusu Međimurske županije u kulturu, zna ispričati priču o turbulentnim međimurskim stoljećima, dokazuje broj posjetitelja koji kontinuirano raste, kao i nagrada struke za najbolji stalni postav Hrvatske.

Riznica priču o prošlosti, o blagu međimurskog čovjeka, plete magičnim nitima legendi i događaja koji posjetitelja u svakom kutku kompleksa ostavljaju bez daha. Zato nije slučajno što se upravo ovaj značajan spomenik kulture našao i na popisu nagrađenih za Googleov Zlatni pin.

Riznica Međimurja trenutno je i u konkurenciji je za Europski muzej godine, čije će proglašenje biti u svibnju iduće godine u Portugalu.

– Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer – iako ga dodjeljujemo kao tvrtka – ono je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Njihov angažman i ocjene generirale su rezultate koji su doveli do nagrada – istaknuli su u medijima iz Googlea – regija Adriatic.

Ideja o dodjeli nagrada za najbolje ocijenjena mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa, a ove godine, kada je po prvi puta dodjeljivana u Hrvatskoj, oku korisnika platforme nije promaknulo blago Međimurja.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje