Povežite se s nama

U fokusu

Reformisti razotkrili da je u HNS-ove utvrde ekskluzivno stigla kurikularna reforma

Objavljeno:

- dana

Iako tek od jeseni u 46 osnovnih i 26 srednjih škola kreće eksperimentalni program kurikularne reforme Škola za život, varaždinski Reformisti odlučili su javnost upozoriti na činjenicu da su za njegovu provedbu u Varaždinskoj županiji ekskluzivno odabrane škole u sredinama u kojima vlast obnaša HNS.

Stoga je i konferencija za medije održana ispred zgrade varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike u kojem je profesionalnu karijeru gradila aktualna ministrica znanosti i obrazovanja.

– Prema popisu osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije posebno je naglašena i neupitna činjenica, da je od dva grada i dvije općine, dakle od četiri jedinice lokalne samouprave, HNS na vlasti u njih čak tri – Ivanec, Trnovec, Cestica. Činjenica je da postoji samo jedna jedinica lokalne samouprave u kojoj HNS nije na vlasti, a dobila je program. Riječ je o Varaždinu i to vjerojatno iz razloga što ga kao glavni grad Županije ipak nisu mogli izbjeći – pojasnila je posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević.

Dodala je da je Reformiste ova spoznaja ponukala da pogledaju kakva je situacija u ostalim sjevernim županijama.

– Utvrdili smo da od sedam općina u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji u kojima se nalaze osnovne škole odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme, u čak njih šest HNS obnaša vlast odnosno ima svoga načelnika! Tome možemo dodati i činjenicu da se ne radi samo o gradovima i općinama gdje je HNS na vlasti, već se otišlo i korak dalje pa je tako poznata i stranačka pripadnost velikog broja ravnatelja – ističe Martinčević koja je napomenula da su samo u Varaždinskoj županiji dvije ravnateljice škola istaknute članice HNS-a.

– Iako ne bismo željeli vjerovati da je tako, sve upućuje na jedan jedini mogući zaključak, a to je da se prilikom odabira škola, nije gledala opremljenost škola i motiviranost njenog kadra, već politička pripadnost – smatra Martinčević.

Za varaždinsku ministricu obrazovanja rekla je da je „uspjela sve napraviti da ponovno ne pričamo obrazovanju, o kurikularnoj reformi, o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj, već da pričamo o činjenici da je i pri odabiru škola za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme – uplela politiku.“

 

– To ministricu Divljak zaista obilježava kao ministricu koja u Vladi odrađuje najveći dio HNS-ove privatne politike koja zastupa „razne politike“ ali niti jedna od njih nije interes naših građana, a posebno nije interes građana ove Županije. Kako, naime, objasniti činjenicu da su svi ministri ove Vlade, a za čija su ministarstva vezani županijski projekti, bili u Županiji i odradili sastanke sa županom Čačićem, osim ministrice Divjak? Kako objasniti činjenicu da je župan Čačić odradio više sastanaka s premijerom, predsjednikom sabora i sa ministrima iz Vlade, a jedino je na sastanak kod ministrice Divjak, iz Varaždina, morao urgirati kod premijera. I kako na kraju objasniti činjenicu da samo ministrica Divjak  i HNS čine sve da ne vrate novce Varaždinskoj županiji? Zaista je sramotno da netko tko je iz Varaždina, netko tko je radio ovdje na FOI-u, 50 metara od zgrade Varaždinske županije ponaša i radi na ovakav način  – smatra Martinčević.

Na kraju je poručila i da će ministrica Divjak ostati upamćena kao Varaždinka, koja je učinila sve da učini štetu baš Varaždinskoj županiji i njenim građanima te da je „u dnevnu prljavštinu HNS-ove politike, uspjela umočiti i kurikularnu reformu.“

Na potpredsjednicu Reformista Nataliju Martinčević nadovezao se Tomislav Paljak, predsjednik Županijskih Reformista i zamjenik župana  istaknuvši da je kurikularna reforma napravljena površno.

– Ona ne garantira nikakav uspjeh i daljnji razvoj hrvatskog školstva. U odnosu na Jokićevu reformu koja je imala puno veće šanse uspjeti pa nije, ovo je doista samo jedni površinski pokušaj koji započinje i završava s politikanstvom i to je zapravo cilj ove reforme – zaključio je Paljak.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje