Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz Dane kruha školarci i vrtićari u Biškupcu mijesili tijesto te spravljali klipiče

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju svake godine tijekom listopada, Udruga žena „Zipka“ iz Črnca Biškupečkog u četvrtak je organizirala osebujno druženje s školarcima i vrtićarima.

Naime, u prostorima Društvenog doma Biškupec (bivši VII. mjesni odbor), članice spomenute Udruge od 8.30 do 13 sati ugostile su djecu iz III. Osnovne škole Varaždin i Dječjeg vrtića Biškupšec.

Kako doznajemo od Sanje Brežni-Blažunaj, riječ je o prvoj manifestaciji Udruge žena „Zipka“ koja je osnovana 25, svibnja 2023. godine.

– S obzirom na to da su svuda oko nas zadovoljna i nasmiješena lica četrdesetak mališana, očigledno smo uspješno položile svojevrstan „prijemni ispit“. Naime, u ovoj prigodi potrudile smo se prezentirati običaje i baštinu našeg kraja na kreativan način. Stoga smo zajednički mijesili tijesto kako bi spravili kruh i klipiče prema starom varaždinskom receptu – objasnila je predsjednica Udruge koja je između ostaloga registrirana za obavljanje humanitarnih djelatnosti i zaštitu zdravlja…

I dok su mališani uživali u slasnim zalogajima, jer klipiči su ipak nešto najbolje od peciva koje se može poslužiti na stolovima za objed,  deset aktivnih članica „Zipke“ potrudilo se da najmlađi štošta doznaju i o kulturi ophođenja s hranom.

– Naše članice verzirane su za spravljanje tradicionalnih kolača, pletenje, šivanje i druge djelatnosti vezane uz očuvanje baštine. Cilj nam je da zajednici pružimo nešto vrijedno i raduje nas da imamo podršku razrednica, asistentica u nastavi i vrtićkih teta. Potrudile smo se oko aranžiranja plodova jeseni i prostor za ovo druženje uredile smo za svega nekoliko sati. Najmlađe članice Udruge imaju 25 godina i odlično surađuju s našim umirovljenicama koje zaista imaju zlatne ruke. Zahvaljujemo Gradu Varaždinu na ustupanju Doma za provođenje aktivnosti, ali i gospodinu Juraju Rožiću koji je donedavno vodio VII. mjesni odbor u kojem su nas iznimno lijepo prihvatili – naglasila je Brežni-Blažunaj koja oko sebe uspješno okuplja dame spremne da svoje slobodno vrijeme iskoriste za pripremu i provedbu ovakvih hvale vrijednih manifestacija.

Dodajmo da će 2. prosinca u prostorima Društvenog doma Biškupec biti održana priredba pod nazivom „Kak je bilo negdar, a kak je denes“, koja dočarava običaje vezane uz Došaće.  

– Namjeravamo povezati tradicionalne i moderne običaje. Ugostit ćemo folkloraše KUD-a Vinica i članove Udruge „Preslica“ iz Sračinca koja će izvesti prigodnu – adventsku predstavu. Nakon ovog – Božića u Biškupcu, iduće godine slijede manifestacija „Nosi crveno“ i obilježavanje Florijanova u Črncu Biškupečkom – zaključila je Sanja Brežni-Blažunaj.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

rbt

Život i društvo

Radovi na dječjem vrtiću u Hrašćici dobro napreduju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradilište novog Dječjeg vrtića u Hrašćici, prigradskom naselju Grada Varaždina, obišao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kako se uvjerio u pratnji svojih suradnika i u razgovor s predstavnicima izvoditelja radova, radovi na vrtiću napreduju dobro te bi trebali biti završeni na vrijeme kako bi na jesen bile upisane prve skupine djece.

Do sada su već izvedeni temelji, postavljena je konstrukcija koja je zatim zatvorena panelima te pokrov. Trenutno se izvode radovi na postavi stolarije, postava podova te instalaterski radovi.

Javna zgrada dječjeg vrtića biti će namijenjena za dvije skupine djece jasličke dobi i dvije skupine djece vrtićke dobi. Predviđeni kapacitet vrtića je oko 68 djece.

Zgrada će sadržavati ukupno četiri sobe za četiri skupine djece sa popratnim sadržajem (sanitarni čvor i vanjska natkrivena terasa), ispred svake skupine nalaze se garderobe, ukupno dvije za po dvije skupine.

U dječjem vrtiću također će se nalaziti administrativni dio koji se sastoji od ureda, prostor za izolaciju, sanitarnog čvora i spremišta te dio gdje se nalazi čajna kuhinja, spremišta, kotlovnica i sanitarni čvorovi za osoblje i posjetitelje.

U središnjem dijelu zgrade smještena je polivalentna dvorana s polivalentnom terasom i popratnim sadržajem. Glavni ulaz u zgradu dječjeg vrtića smješten je na sjevernoj strani kroz natkriveni ulaz.

Radove izvodi „KONTURA “ d.o.o. , a vrijednost radova je 1.272.982,09 eura s PDV-om.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Vidovec dodatna sredstva za rekonstrukciju parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Vidovec dodijeljena su dodatna bespovratna sredstva u iznosu 41.172,89 eura za provedbu EU projekta “Rekonstrukcija parka u Vidovcu”.

Sredstva su dodijeljena temeljem uspješne prijave na prošlogodišnji Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, objavila je Općina Vidovec.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta potpisao je općinski načelnik Bruno Hranić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt “Rekonstrukcija parka” iznosi 121.069,93 eura. Temeljem EU natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ kojeg je raspisao LAG Sjeverozapad, Općina Vidovec ostvarila je intenzitet potpore u visini od 38.724,15 eura.

Dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedeni će projekt biti većinski sufinanciran bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima (79.897,04 eura ili 66 %), dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna ( 41.172,89 eura ili 34%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje