Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinski srednjoškolci kod Bihaća ušli u podzemne aerodromske tunele Željave

Vanja Borović

Objavljeno:

- dana

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i vrhunski pilot nadzvučnih borbenih zrakoplova Danijel Borović u subotu se odlično snašao u ulozi voditelja skupine srednjoškolaca koji su s njihovim njihovim profesora i mentorima odlučili razgledati aerodrom Željava.

Riječ je, podsjećamo, o kompleksu podzemnog objekta Klek, odnosno najvećem podzemnom aerodromu i nekadašnjoj zrakoplovnoj bazi Jugoslavenske narodne armije, lociranoj na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća.

– Varaždinska županija, kao dio ETC Hrvatska (European Talent Centre Croatia), danas ima 12 centara izvrsnosti, među kojima je i Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest, gdje učenik(ca) za jednu godinu bira jedan od deset ponuđenih modula. U Grupi za obilazak bili su ravnateljica 2. gimnazije Varaždin, prof. Višnja Horvat, voditelj Centra za izvrsnost nacionalne povijesti prof. Nikola Slunjski s još 5 mentora i tridesetak učenika – objasnio je Borović koji je za ovakvu prigodu bio logičan izbor jer  je ovaj umirovljeni pilot HRZ-a na spomenutom vojnom aerodromu službovao posljednjih 10 godina njegovog postojanja.

Dodajmo da je Domovinski rat jedan od modula, te su u 2. gimnaziji Varaždin, tijekom svibnja ove godine zajedničko predavanje održali dr. Ante Nazor i pilot Danijel Borović.

Stoga je i subotnja terenska nastava obilaska Aerodroma Željava i podzemnog objekt Klek nastavak tog predavanja, a kako je to sve izgledalo na terenu pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Održana tradicionalna Biciklijada Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 250 biciklistica i biciklista sudjelovalo je u subotu na tradicionalnoj Biciklijadi Općine Sračinec, koja se održava povodom Dana obitelji.

– Već godinama održavamo ovu lijepu akciju, u kojoj nam je cilj okupiti cijele obitelji koje će provesti nekoliko lijepih sati u kretanju u prirodi. Vrijeme nas i danas počastilo, nije prevruće, a uz obalu starog toga rijeke Drave boravit ćemo u hladu. Hvala svima koji su uključeni u ovu akciju, od djelatnika Osnovne škola Sračinec i Ženske inicijative HNS-a Podružnice Sračinec, obitelji Krobot pored čije kućice smo se zaustavili, do naših vrijednih vatrogasaca DVD-a Svibovec Podravski i policije koja je osiguravala ovu biciklijadu, – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nakon što su otplesali jedan kratki Rim tim tagi dim ples, velika kolona biciklista krenula je od Doma kulture u Sračincu, Dravskom ulicom preko derivacijskog kanala HE Varaždin, kroz Svibovec Podravski, preko novog obrambenog nasipa, sve do kućice uz Dravu, gdje su se sudionici mogli okrijepiti i družiti.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Općoj bolnici Varaždin umjetničkom izložbom obilježili Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Opća bolnica Varaždin u proteklih nekoliko dana provodi različite aktivnosti unutar ustanove i van nje kako bi na poseban način obilježili Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara koji se obilježava 12. svibnja.

Tim je povodom u srijedu, 8. svibnja, održana prigodna svečanost i umjetnička izložba djelatnika bolnice.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, koji je istaknuo kako medicinske sestre i tehničari za zdravstveni sustav čine nemjerljivo mnogo.

– Ono što činimo svi zajedno na dobrobit pacijenata, na poboljšanje uvjeta i kvalitete života svih naših sumještana, možemo zahvaliti cijeloj jednoj organizacijskoj strukturi koju svi zajedno gradimo – poručio je ravnatelj Poljak te svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski i glavna sestra bolnice tim je povodom rekla kako se Danom medicinskih sestara i tehničara obilježava njihova cjelokupna uloga koju imaju u zdravstvenom sustavu ujedno naglasivši i zajedništvo i veliku sestrinsku obitelj.

– Važno je napomenuti da se sestrinstvo susreće sa strašno velikim izazovima, a jedan od njih je zasigurno manjak i nedostatak medicinskih sestara. Svakako da to utječe na organizaciju koju imamo u sestrinskoj službi i dogovor koji moramo dati na brojne medicinsko-tehničke zahvate i sestrinske intervencije, ali sve s ciljem pružanja kvalitetne zdravstvene skrbi – kazala je Gajski.

Ispred Varaždinske županije Dan medicinskih sestara i tehničara čestitala je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Spomenka Kiđemet Piskač, koja je pohvalila izložbu.

– Netko je rekao da velika umjetnička djela ne može napraviti maleni čovjek. Ova sva djela su velika upravo zbog toga jer su ih napravili veliki ljudi, a to su naše medicinske sestre i tehničari koji se požrtvovno 24 sata dnevno brinu o našim pacijentima – rekla je Kiđemet Piskač.

Na svečanosti su umjetnicima uručene i zahvalnice, a ispred umjetnika obratila se Tanja Novoselec koja se zahvalila svima koji su sudjelovali u izložbi.

– Bez obzira na njihov posao koji je izuzetno težak i zahtjevan, nikad nas nisu zaboravile i svake godine organiziraju izložbu i zovu nas izlagače – rekla je Novoselec.

Dodajmo da su medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan čestitali i član Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, Alen Leverić, pročelnik službe za interne bolesti Željko Vojnović te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje