Povežite se s nama

Život i društvo

Svjetski dan zdravlja u Varaždinu: učenici iz Maruševca pripremili voćnu salatu i sokove za sudionike skupa “Zdravlje za sve”

Objavljeno:

- dana

“Super doručak – moj najbolji izbor” naziv je projekta koji se od listopada prošle godine provodi u školama Varaždinske županije s ciljem da sva djeca imaju jednaku dostupnost zdravoj hrani, barem u školama.

Ove školske godine su osigurani besplatni školski obroci za čak 21 posto učenika iz Varaždinske županije, koliko ih je u riziku od siromaštva, a uz to se potiče sve škole da hranu za kuhinju nabavljaju od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Izbalansirani nutritivni obroci u školama

To su tri primjera iz prakse kojima se u Varaždinskoj županiji nastoje u što većoj mjeri smanjiti nejednakosti u zdravlju. Predstavljeni su danas, 11. travnja, na stručnom skupu “Zdravlje za sve – kako reducirati nejednakosti u zdravlju” u Županijskoj palači u Varaždinu, koji su povodom Svjetskog dana zdravlja organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Stručnjaci iz zavoda su održali predavanja. Mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić govorila je o “Zdravlju za sve: Socijalne determinante zdravlja i nejednakosti u zdravlju – kako ih adresirati”, nutricionistica Mirjana Matulić i kineziolog Slaven Krtalić iz Hrvatskog zavoda su govorili o temi “Živjeti zdravo: Provođenje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u osnovnim školama”, dok je o “Sigurnosti hrane – HACCP u školama” predavanje održao mr. sc. Tomislav Hrupački iz Zavoda za javno Varaždinske županije.

– Socioekonomski status, obrazovni status stanovništva, stres iz radne i životne okoline, ali i politika hrane, javni prijevoz i urbanizam, planiranje u zajednici, više utječu na zdravlje stanovništva, nego pojedinačni zdravstveni izbori na individualnoj razini. U Varaždinskoj županiji se pokazuje da se različiti sektori mogu povezati u cilju unapređenja zdravlja. U sklopu nacionalnog programa “Živjeti zdravo” uvodimo izbalansirane nutritivne obroke u škole, a uz to su uvedeni besplatni obroci za djecu u riziku od siromaštva te je Županija povezala lokalne OPG-ove sa školama – rekla je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je istaknuo kako Varaždinska županija vodi aktivnu politiku i stvara sustavne pretpostavke da bi djeca i odrasli imali što više znanja o zdravlju i zdravom načinu življenja. Model besplatnog prijevoza srednjoškolaca rezultirao je 100-postotnim upisom osnovnoškolaca u srednje škole, što je iznimno važno ako znamo da stanovništvo, što je obrazovanije, to više vodi brigu o svojem zdravlju. Uveli smo i besplatni školski obrok za učenike u riziku od siromaštva, što je jedna od pretpostavki da djeca zdravo žive, a važan je i naš projekt kratkih lanaca opskrbe hranom. To su primjeri proaktivnog vođenja politike – istaknuo je Paljak.

Porazno: većina Hrvata uopće nije tjelesno aktivno

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj je napomenuo da je važno raditi na preventivnim programima i edukaciji ljudi.

– Građane treba putem kampanja educirati o tome kad moraju tražiti liječničku pomoć, a kada to nije potrebno, što je važno jer na taj način možemo osloboditi zdravstveni sustav koji onda može pružiti skrb ljudima kojima je doista potrebna – rekao je Bosilj.

Kineziolog Slaven Krtalić je upozorio da više od 65 posto odraslih osoba u Republici Hrvatskoj nije dovoljno tjelesno aktivno, odnosno ni 30 minuta dnevno se bave čak ni umjerenom tjelesnom aktivnošću.

– Za djecu je preporuka 60 minuta dnevno umjerene tjelesne aktivnosti. Nažalost, rezultati su loši, a ovakvim skupovima i putem nacionalnog programa “Živjeti zdravo”, koji provode županijski zavodi za javno zdravstvo, nastojimo educirati i senzibilizirati cijelu javnost o potrebi tjelesne aktivnosti – naveo je Krtalić.

Kad je u pitanju zdrava prehrana, četiri primjera dobre prakse u Varaždinskoj županiji predstavili su nutricionisti Karmen Kokot i Davor Hostić, te Livia Faić iz AZRA-e i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

– U projekt”„Super doručak – moj najbolji izbor” prva se prije tri godine uključila 5. OŠ Varaždin, a povratne informacije su jako dobre. Najbitnija je činjenica da su djeca počela konzumirati važne namirnice koje ranije nisu jela, a koje svaki dan trebaju biti na njihovom tanjuru – istaknuo je Davor Hostić.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja uključili su se učenici i učitelji Srednje škole Maruševec, koji su za sudionike skupa pripremili zdravu voćnu salatu i napitke, a ujedno su zainteresiranima mjerili krvni tlak.

 

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje