Povežite se s nama

Kultura

Povodom 80. obljetnice izgradnje Varteksovog naselja, predstavljanje osebujne knjige

Objavljeno:

- dana

U povodu jubilarnih 80 godina od izgradnje i nastanka Varteksovog naselja, današnjeg tzv. Bronxa, a uoči Dana grada Varaždina, bit će održano predstavljanje knjige “Urbane transformacije/Kvartologija/Varteksovo naselje/Bronx”.

Na 192 stranice i kroz 220 nikad viđenih i objavljenih fotografija, planova, karata, novinskih članaka, znanstvenih i stručnih zapisa, Kvartologija prikazuje nastanak, izgradnju i urbanu transformaciju jednog dijela grada Varaždina od samih početaka gradnje 1941. godine pa do danas.

Ovo je knjiga o jednom kultnom varaždinskom kvartu kojeg su stvarale generacije i generacije kroz povijest i koji je bio prvi varaždinski kvart potpuno komunalno opremljen i planski izgrađen. Konceptualno se knjiga sastoji od “povezivanja” dvije varijante kvarta, starog i novog, u jednu cjelinu. Naime, staro Varteksovo naselje, kojim su dominirale sve iste dvostambene tipske kuće, tzv. dvodomnice, urbanistički i vizualno nema nikakve sličnosti sa današnjim izgledom kvarta i vizurama visokih deseterokatnica sa stotinama i stotinama stanova.

– Kvartologija prikazuje dva lica tj. dvije vizure istog kvarta koje se savršeno “naslanjaju” jedna na drugu i čine skladnu kvartovsku cjelinu jednog živopisnog i kultnog varaždinskog naselja kroz povijest. Kroz urbanu transformaciju i rušenja starih kuća u Varteksovom naselju s kraja 70-ih godina, i kod prijelaza iz starog u novi vizualni identitet kvarta sa višestambenim deseterokatnicama, osjećamo sinergiju, potrebu i želju za boljitkom kvalitete stanovanja, te nastavak razvitka kvarta na zdravim i postavljenim smjernicama prijašnjih generacija “starosjedilaca” – ističe autor knjige Marin Čubrić.

U utorak, 5. prosinca u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” Varaždin, knjigu će predstaviti autor i urednik Marin Čubrić, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, prof. Damir Hrelja, Krunoslav Kruljac, varaždinski novinar i pisac, te Ljubomir Kerekeš, hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac, a ujedno i najpoznatiji stanovnik Varteksovog naselja.                      

Knjiga Kvartologija moći će se kupiti na predstavljanju po promotivnoj cijeni od 15 Eura.                  

Ulaz je besplatan i svi ste dobrodošli!

Kultura

Puhački orkestar grada Ludbrega ostvario povijesni rezultat, osvojili zlatnu plaketu na državnom susretu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Puhački orkestar grada Ludbrega nastupio je na Državnom susretu puhačkih orkestara u Zagrebu.

Ovaj 37. po redu susret održan je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstavljena je snaga kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture.

Ludbreški puhači ostvarili su povijesni rezultat donijevši u Ludbreg prvu zlatnu plaketu s osvojenih 90 bodova u C kategoriji.

Orkestri sudionici državne razine natjecanja svoje su mjesto izborili putem županijskih smotri i samostalnih preslušavanja.

Nastavite čitati

Kultura

Koncert Big banda i Ansambla za popularnu glazbu Glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na odjelu za puhačke instrumente postoje dva orkestra – srednjoškolski i osnovnoškolski orkestar u koje su uključeni svi učenici odjela, kao i Big Band i Jazz orkestar koji učenici mogu pohađati fakultativno.

Nakon što su se osnovnoškolski i srednjoškolski članovi puhačkog orkestra varaždinskoj publici predstavili na koncertu, ovog će utorka doći red na članove Big banda Glazbene škole u Varaždinu i Ansambla za popularnu glazbu.

Članovima Big banda Glazbene škole u Varaždinu na sceni će se pridružiti i njihov voditelj Gordan Perši, a Ansambl za popularnu glazbu predstavit će se pod vodstvom svog nastavnika Marka Prepelića.

Ne propustite priliku čuti talentirane učenike varaždinske Glazbene škole. Koncert će se održati 21. svibnja 2024. godine u 19.00 sati na Kazališnom trgu. U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati na prostorima Scene Rogoz.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje