Povežite se s nama

Život i društvo

Nova akcija sadnje kritično ugrožene biljke kebrač u Varaždinskoj županiji  

Objavljeno:

- dana

Nova akcija sadnje biljke kebrač, kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj i Europi, održana je tijekom studenoga na nekoliko lokacija uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji.

Akciju pokušaja vraćanja gotovo izumrle vrste, koja je na području Europe rasla od ledenog doba, organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, a pridružili su im se partneri iz projekta „Drava Life“, stručnjaci iz Austrije i Mađarske.

Kebrač (Myricaria germanica) je grmolika biljka koja je nekad bila česta na dravskim sprudovima, dok je danas gotovo u potpunosti nestala te se smatra kritično ugroženom vrstom s visokim rizikom od izumiranja.

U Hrvatskoj raste na svega dvije lokacije, od kojih je jedna šljunčara Turnišće u Sračincu u Varaždinskoj županiji.

– Posebnost ovogodišnje akcije jest da je za sadnju korišteno 30 mladih sadnica koje su uzgojene u našoj županiji, u rasadniku Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu. Sadnice su uspjeli uzgojiti iz reznica matičnih biljaka koje su uzete iz prirode na području šljunčare Turnišće. Na to smo iznimno ponosni. Treba istaknuti da smo za sve aktivnosti dobili dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti Republike Hrvatske – rekla je ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Pojašnjava da je kebrač biljka prilagođena jedinstvenim ekološkim uvjetima staništa koja su, nažalost, ograničena na novostvorene šljunčane i pješčane sprudove rijeka. Pokušaja sadnje, odnosno vraćanja kebrača na prirodna staništa rijeke Drave bilo je i ranije, 2018. i 2019. godine u okviru projekta „Drava Life“ te 2022. godine.

– Zbog širenja radova na eksploataciji šljunka i pijeska, prošle godine je s područja šljunčare Turnišće iskopano 30-ak jedinki ove vrste i premješteno na prirodna staništa uz rijeku Dravu nizvodno od Ormoškog jezera. Tada su s matičnih biljaka uzete i reznice za uzgoj i razmnožavanje ove biljke u kontroliranim uvjetima, kako bi se dobile sadnice i za buduće pokušaje sadnje, odnosno vraćanje kebrača na rijeku Dravu. Nažalost, dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni, ponajprije zbog promijenjenih uvjeta staništa i ekstremnih vremenskih pojava. Nadamo se da smo prilikom ovogodišnje sadnje uspjeli pronaći odgovarajuće mikrolokacije na kojima će kebrač uspješno rasti – navodi Sanja Kopjar.

Napominje da je ova akcija pokušaja vraćanja nestalih zavičajnih divljih vrsta u prirodu ujedno doprinos obnovi degradiranih ekosustava, a što od država članica traži i nedavno dogovorena Uredba o obnovi prirode, koju bi uskoro trebali usvojiti Vijeće Europske unije i Europski parlament.

Hoćemo li uspjeti ponovno vratiti kebrač na prirodna staništa rijeke Drave? – To ne znamo, ali moramo pokušavati. Jer ako ne pokušamo, nećemo nikada saznati – zaključila je Sanja Kopjar.

Život i društvo

Uređene još dvije varaždinske ulice – Dravska poljana i produžetak Čretne ulice u Jalkovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulica Dravska poljana

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta Grada Varaždina za 2024. završeni su radovi na još dvije varaždinske ulice.

U varaždinskom prigradskom naselju Jalkovec uređen je produžetak Čretne ulice. Izveden je iskop postojeće konstrukcije ceste, profiliranje trupa ceste kamenim materijalom za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Širina kolnika je 3,50 m te bankina 0,5 m sa svake strane ceste. Izvoditelj radova bio je „PZC Varaždin“ d.d., a vrijednost radova je 22.322,78 eura s PDV-om.

Uređen je i nogostup u Ulici Dravska poljana u dužini 300 metara. Izvedeni su radovi: iskop nasipa za izradu tamponskog sloja nogostupa, postava novih parkovnih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje nogostupa novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Također je izvršeno uređenje zelenih površina te je obavljana sadnja drvoreda. Posađena je 35 stabala stupaste japanske trešnje i stupastog graba. Širina nogostupa je 1,60 m. Vrijednost radova je 59.202,41 eura s PDV-om, a izvoditelj radova bio je „COLAS Hrvatska“.

Čretna ulica

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: župnici moraju odgovorno upravljati povjerenim im dobrima, dobili i priručnik

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Susretom svećenika Varaždinske biskupije održanim u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu između ostalih dominantna je bila tema o upravljanju dobrima povjerenim župnicima.

Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljene. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan.

– Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce – rekao je, između ostaloga, mons. Radoš.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je kratko predavanja o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje.

– Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način – rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici.

Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera.

Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

U svom predavanju preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija te o redovitom polaganju financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć.

Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Potom je kancelar predstavio Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

Nakon kraće stanke, u drugom dijelu susreta predstavljeno je i financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje