Povežite se s nama

Zabava & Stil

Varaždinci se mogu izležavati u „gnijezdu“ i odmarati na klupici koja svira i pjeva

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin odlučio je različitom komunalno – urbanom opremom oplemeniti gradske šetnice, a prve osebujne klupe osvanut će na Franjevačkom trgu i u parku Vatroslava Jagića, najavljeno je na današnjem kolegiju gradonačelnika.

Naime, Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša ishodio je potrebna odobrenja za postavu klupa skulptura u gradskoj jezgri.

Tako će ispred „Varteksice“ osvanuti klupica koja svira i svijetli.

– Riječ je o limenoj klupi iz koje će dopirati različita glazba, a snjenjivat će se i svjetlosni efekti. Drugi model je tzv. „gnijezdo“ i na njoj se građani mogu izležavati…  – pojasnio je privremeni pročelnik Roberto Krajcer.

Na njega se nadovezala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica napomenuvši da osim „klupice koja svira i pjeva“ Grad namjerava poduzeti još najmanje tri urbane intervencije.

– Varaždin je sam po sebi pozornica i treba ovakva turistička iznenađenja – ustvrdio je gradonačelnik Čehok.

Ujedno je Varaždince pozvao da u subotu u podne dođu na bedeme Staroga grada na predstavljanje nove turističke atrakcije.

O njoj se detalji još uvijek skrivaju od javnosti kako bi iznenađenje bilo potpuno.

Inače, spomenute interaktivne klupice u gradskoj jezgri projekt su Turističke zajednice grada Varaždina.

“Umjetnost na ulici – urbani mobilijar u funkciji turizma” je projekt koji se u skladu s prioritetima Strateškog plana razvoja turizma grada Varaždina do 2020. godine kontinuirano provodi već petu godinu, a njegov je idejni začetnik, nositelj, organizator i realizator Turistička zajednica grada Varaždina.

U nekim je varaždinskim medijima 25. travnja 2018. godine, prilikom izvještavanja s petog javnog kolegija gradonačelnika, objavljena nepotpuna informacija o nastavku spomenutog projekta.

Iako je na kolegiju gradonačelnika istaknuto da je riječ o projektu Turističke zajednice grada Varaždina neki su mediji postavljanje tzv. glazbene klupe na Franjevačkom trgu, ispred bivše robne kuće Varteks, javnosti predstavili  kao aktivnost i inicijativu Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, što nije točna, ni potpuna informacija.

Turistička zajednica svake godine, vlastitim sredstvima i uz financijsku potporu prije svega Hrvatske turističke zajednice i Grada Varaždina, ali i drugih institucija, javni prostor Varaždina obogati trajnim umjetničkim kreacijama kojima je cilj ojačati identitet grada, obogatiti njegov kulturni i turistički imidž te osnažiti ugodu boravka i života u Varaždinu.

Do sada je u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek…), instalacija Pogled i Ptice, poput klupa Obluci i Tok Drave, Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič itd.

Prilikom promišljanja i osmišljavanja zahvata u javnom prostoru, Turistička zajednica grada Varaždina  je uspostavila blisku i produktivnu suradnju s profesorima i studentima Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta s kojima je od 2012. godine održano više radionica i projekata tijekom kojih su se rađale ideje za obogaćivanje javnog prostora povijesne jezgre Varaždina, a tijekom 2016. je tema javnog prostora povijesne jezgre Varaždina bila uvrštena i u kurikulum studija dizajna.

Projekt postavljanja posebno osmišljenih i dizajniranih klupa nastao je kao rezultat te kreativne suradnje, a klupe su tematski osmišljene tako da interaktivno simboliziraju različite aspekte varaždinskog kulturnog nasljeđa i identiteta.

Za realizaciju projekta je Turistička zajednica grada Varaždina tijekom 2017. godine osigurala financijsku potporu HTZ-a u iznosu od 40 tisuća kuna, pribavila sve potrebne suglasnosti i dokumente, a prva će se tijekom svibnja 2018. godine postaviti već spomenuta glazbena klupa na Franjevačkom trgu, koju potpisuje Studio Clinica, nakon koje će se postaviti i klupa “Gnijezdo” Sanje Rotter, znamenite produkt-dizajnerice specijalizirane za drvo, dizajnirana još 2012. godine.

Zabava & Stil

Pivo, fina klopa i Kojoti početkom lipnja u varaždinskom Jagićevom parku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko Šetalište Vatroslava Jagića od 31. svibnja do 9. lipnja bit će lokacija održavanja dva festivala; jednog dobro poznatog i drugog novog.

Organizatori su manifestaciju nazvali 2FEST 2024.

– Biergarten 7 + Fest Za Jest = 2FEST. Nakon prekrasnih šest godina u jednom formatu, došlo je vrijeme da se mijenjamo na bolje. Uz dobro poznati Varaždin Biergarten koji njeguje tekuće blago od hmelja od ove 2024. godine moći ćeš uživati i u okusima novog festivala. Radi se o mini street food festivalu koji se odaziva na ime FEST ZA JEST! Tako sad imamo dva festivala na skoro istom mjestu u isto vrijeme pa smo ih zbrojili i HOP! Imamo 2FEST! Četiri, pet majstora zanata u pripremi prefine street klopice predstavit će ti se na novouređenom Europskom trgu (bivši Habdelićev) na samo 30 metara udaljenosti od Biergartena koji se održava u srcu parka Vatroslava Jagića. Uz gore navedeno imamo još dosta novosti ali jedna je baš velika novost! Nema više žetona! Od ove godine svaka kućica ima svoju fiskalnu blagajnu i svoju naplatu ali i POS uređaj za plaćanje skoro svim debitnim i kreditnim karticama – pojasnili su organizatori.

Objavljen je i program. Uz Beer Mile, Pub Quiz i karaoke, posjetitelje očekuju četiri vrhunska koncerta i nezaobilazan Bloger Krule. Od koncerata valja izdvojiti Kojote koji u Varaždin dolaze u subotu, 1. lipnja.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Legendarni punk rock band Električni orgazam će svirati u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još jedan odličan koncert održat će se na Sceni Rogoz u Varaždinu.

HNK u Varaždinu najavio je najavio je koncert legendarnog punk rock banda Električni orgazam, koji će se održati u utorak, 7. svibnja, s početkom u 21 sat na Sceni Rogoz HNK Varaždin.

Bogata diskografija uz koju su rasle generacije, garantira odličnu zabavu.

Požurite po ulaznice koje su dostupne na blagajni Kazališta ili putem online prodaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje