Povežite se s nama

U fokusu

Evo koje su općine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji najviše izdvojile za potpore poduzetništvu

Objavljeno:

- dana

Rogoznica, Podstrana, Dubravica, Jakovlje.. predvode po visini subvencija za poduzetnike u odnosu na broj stanovnika u 2022. godini, a po izdvojenim sredstvima iz proračuna za tu svrhu najbolje stoje Trnovec Bartolovečki, Petrijanec, Jakovlje, Podstrana…

Pokazala je to analiza portala Načelnik.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna općina, preuzetih iz Ministarstva financija, za posljednje dostupne podatke o izvršenju proračuna u 2022. godinu.

Prema analizi, 8 općina je izdvojilo i više od 10 posto za potpore, a kod njih 36 je udjel veći od 1 posto.

Rogoznica je izdvojila najviše po stanovniku za subvencije poduzetnicima u 2022. godini, 726 kuna, Podstrana 597 kuna, Dubravica 528 kuna, Jakovlje 438, Trnovec Bartolovečki 430 kuna, Petrijanec 389 kuna, Kostrena 361 kunu, Donja Voća 357 kuna, Antunovac 332 kune i Pokupsko 331 kunu.

Trnovec Bartolovečki i Petrijanec su izdvojile najviše iz proračuna za subvencije poduzetnicima, gotovo 13 posto, Jakovlje 12 posto proračuna, Podstrana, Pokupsko i Donja Voća 11 posto, Draganić i Jesenje nešto više od 10 posto, Rogoznica 8,5 i Dekanovec 8 posto.

Najveći rast izdvojenih sredstava za subvencije poduzetnicima u odnosu na 2021. godinu, u apsolutnom iznosu, imala je Općina Podstrana, za 6,2 milijuna kuna, Čepin za 2,9 milijuna, Trnovec Bartolovečki 2,5 milijuna kuna, Jakovlje 1,7 milijuna kuna, Donja Voća 724 tisuće kuna, Domašinec 596,3 tisuće kuna, Cerna 483 tisuće, Goričan 475, Petrijanec 465,9 tisuća i Babina Greda 308,7 tisuća kuna. U postocima, najveći rast izdvojenih sredstava za subvencije, imala je Općina Trnovec Bartolovečki, oko 1,7 tisuća posto, Brod Moravice za 1,1 tisuću posto, Pisarovina za 981 posto, Gornja Vrba za 833 posto, Blato za 617 posto, Donji Kraljevec za 312 posto, Bistra za 311 posto, Molve za 261 posto, Sveti Juraj na Bregu za 171 posto i Gračac za 128 posto.

Više informacija možete pročitati OVDJE

U fokusu

Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće radnicima Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je štrajk radnika nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa. No, izgleda da bi radnici konačno mogli dobiti polovice plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak.

Iz Varteksa su izvijestili da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, a pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

– Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada. Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom – ističu iz Varteksa.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

On je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće. U Hrvatskoj ima registriranu tvrtku Stype CS, sa sjedištem u Buzinu.

Nastavite čitati

U fokusu

U petak prosvjedna povorka radnika Varteksa od tvornice do Korza u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici varaždinskog Varteksa četvrti su dan u štrajku i za petak najavljuju prosvjed na središnjem gradskom trgu, a danas je s njihovim predstavnicima razgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković najavio je da će radnici Varteksa u petak, 10. svibnja, u 10 sati u prosvjednoj povorci krenuti od tvornice u Zagrebačkoj ulici, do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, gdje će održati konferenciju za novinare, piše index.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje