Povežite se s nama

U fokusu

Evo za koliko će zapravo rasti prosječne plaće nastavnika

Objavljeno:

- dana

Dok su iz Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja već počeli sa sindikalnim aktivnostima pa sve glasnije zazivaju u obrazovnom sustavu, a Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama čekaju očitovanje Vlade na zahtjev da se učitelje prebaci u viši – osmi platni razred, u kojem se plaće obračunavaju po većim koeficijentima nego što je to sada predložila Vlada, iz Ministarstva obrazovanja predložene koeficijente po novoj uredbi izračunali su u prosječne plaće i jasno poručili: ovo je konkretan novac koji bi po novim, predloženim koeficijentima zarađivali učitelji i nastavnici.

A povećanje po novoj Vladinoj uredbi učiteljima i nastavnicima, ovisno o njihovu statusu napredovanja i stažu, iznosi od 216 do 345 eura.

Tako učitelj bez napredovanja s predloženim Vladinim koeficijentom 1,97 i jednom godinom radnog staža može računati na prosječno neto povećanje od 216 eura, a učitelj u istom statusu, dakle bez napredovanja i s 30 godina radnog staža može računati na prosječno neto povećanje od 259 eura. Naime, prosječna plaća isplaćena za siječanj početkom ove godine za učitelje bez napredovanja, samce koji žive u Gradu Zagrebu iznosila je 1796 eura bruto. Kada je riječ o prosječnim plaćama učitelja bez napredovanja od 2020. godine do danas, njihova je plaća rasla za otprilike 440 eura – 2020. godine primali su u prosjeku 940 eura neto, a prosječni izračun njihove plaće nakon Vladine uredbe iznosio bi 1380 eura. Dodatno bi, naravno, ovisio o godinama staža.

Više pročitajte na Večernji.

U fokusu

Varaždinac Habijan ostaje ministar i u novoj Vladi, ali će voditi drugi resor?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čini se kako je dogovorena i podjela resora u Vladi između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Kao nepoznanica ostaju tek imena ministara.

Prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, u novoj Vladi premijera Andreja Plenkovića neće biti mjesta za Šibenčanina Ivana Malenicu, dojučerašnjeg ministra pravosuđa i uprave koji je nosio koalicijsku listu predvoođenu HDZ-om u 9. izbornoj jedinici.

Kako se može čuti, razlog tome nije Plenkovićevo nezadovoljstvo Malenicom, već činjenica da DP želio barem dio mega Ministarstva gospodarstva kojemu je na čelu bio premijerov “libling” Damir Habijan.

Navodno, Plenković pošto poto želi zadržati Habijana u Vladi te će mu dati resor – pravosuđa. Stoga je za Malenicu rezerviran pričuvni položaj.

Nastavite čitati

U fokusu

Predsjednik sazvao prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora za 16. svibnja, HDZ objavio da ima 76 potpisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora.

Prema Odluci Predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja, u 11 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

Odluka o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas, u četvrtak, 9. svibnja.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

Također, HDZ je objavio na Twitteru kako je prikupljeno 76 potpisa za Plenkovića kao novog mandatara.

– Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade – otkrio je hrvatski premijer na predstavljanju naše pobjedničke liste za europske izbore – poručili su.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje