Povežite se s nama

Međimurje

Petar Sabol prvi Međimurec i najmlađi dobitnik prestižne nagrade “Tošo Dabac”

Objavljeno:

- dana

U najstarijem fotoklubu u Hrvatskoj, sa 126-godišnjom tradicijom, dodijeljene su dvije nagrade „Tošo Dabac“. Ovogodišnji su laureati Zvonko Radičanin iz Fotokluba Zagreb i Petar Sabol iz Fotokluba Čakovec.

„Tošo Dabac“ je najprestižnija strukovna nagrada iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj. Nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se jednom godišnje (počevši od 1975.), i to dvama istaknutim fotografima, od kojih je jedan redovito iz redova Fotokluba Zagreb, a drugi dolazi iz nekog drugog fotokluba ili djeluje kao samostalni umjetnik.

Dosadašnji dobitnici te nagrade odreda su vrhunski fotografi (Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Damir Hoyka, Miljenko Marotti, Stephan Lupino, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi). Sabol se tako našao u panteonu najboljih hrvatskih fotografa od sredine sedamdesetih. Značajno je da je on najmlađi nositelj nagrade „Tošo Dabac“, i prvi međimurski fotograf-dobitnik te nagrade. Sabol je nagradu zaslužio svojim uspjesima na svjetskim salonima fotografije na kojima je osvojio više od 500 nagrada, ali i angažmanom na nizu drugih dužnosti – primjerice kao član mnogobrojnih žirija na međunarodnim izložbama, ili aktivni fotografski edukator.

U Galeriji Fotokluba Zagreb predstavio se svojom petom samostalnom izložbom pod nazivom „Pejzaži“. Predgovor za izložbu napisao je Davor Žerjav, potpredsjednik Fotokluba Čakovec, koji je Sabola na dodjeli nagrade „Tošo Dabac“ i otvorenju izložbe „Pejzaži“ predstavio kao autora i kreativnog fotografskog stvaratelja. Sabol je nagradu „Tošo Dabac“ primio iz ruke predsjednika Fotokluba Zagreb, Hrvoja Mahovića.

– Pročitavši poruku elektronske pošte koju sam dobio prije nekoliko mjeseci od predsjednika Fotokluba Zagreb, Hrvoja Mahovića, da sam, uz Zvonka Radičanina, odabran za dobitnika nagrade “Tošo Dabac”, te da mi FK Zagreb organizira samostalnu izložbu u svojim prostorima, bio sam ugodno iznenađen i počašćen, osobito zato što sam najmlađi i prvi međimurski fotograf koji je primio spomenutu nagradu.

Nakon važnih i prestižnih nagrada koje sam dobio iz raznih dijelova svijeta (Emirates Photography Competition 2012., Siena International Awards 2015., Sony World Photography Awards 2016., 2017., 2018, HIPA 2017. i mnogih drugih), zaokružio sam kolekciju i na našoj nacionalnoj razini i priključio se najvećim imenima hrvatske fotografije, što mi je osobita čast – kaže Petar Sabol.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje