Povežite se s nama

U fokusu

Najbrojniji strani radnici u Međimurju su Filipinci

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije održanoj 22. veljače, između ostalog, razgovaralo se o priljevu stranih radnika na međimurskom području, te sigurnosnoj situaciji o čemu su GSV izvijestili predstavnici Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić i Nenad Plevnjak.

O aktualnom broju stranih radnika u Međimurju govorio je Krunoslav Gosarić, istaknuvši da je u Međimurskoj županiji trenutno zaposleno oko 3600 stranih državljana, dok ih je na kraju 2023. godine bilo 2874. U Međimurju su najbrojniji Filipinci, potom Nepalci i Indijaci, a najviše ih je zaposleno u metaloprerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Iz PUM-a ističu da sigurnosnih problema sa stranima radnicima u Međimurju nema.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglašava da se iz podataka iščitava vrlo važan detalj: “Vidljivo je da Međimurje nije isključiva, zatvorena sredina, što nam se ponekad znalo spočitavati. Na našem području nema incidenata poveznih s mržnjom i netolerancijom prema strancima, naprotiv, među prvima smo pokrenuli rješenja za lakšu integraciju. Uz snažniju pomoć i kontrolu s državne razine, lako bi se riješila i pitanja vezana uz kontrolu agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih državljana te problemi vezani uz loše uvjete stanovanja koje dio stranih radnika trpi.”

Zamjenik župana Josip Grivec dodaje da u integraciji stranih radnika, bez obzira na jezičnu barijeru, ulogu igra i civilno društvo te pozvao udruge da strane državljane pozivaju u svoje redove.

U raspravi je istaknuta potreba donošenja i provođenja jasne nacionalne strategije kojom bi se kontrolirale agencije za posredovanje pri zapošljavanju koje angažiraju strane radnike te im nerijetko uzimaju previsoke provizije, a ne osiguravaju im dostojne stambene uvjete. Također je zaključeno da bi nacionalna strategija trebala regulirati osnovna pitanja njihove integracije, poput učenja hrvatskog jezika, kao i pitanje zdravstvene sigurnosti.

Članovima GSV-a, aktualne podatke o kretanju na tržištu rada iznio je predstojnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren: “I dalje bilježimo blagi porast nezaposlenosti te je trenutno u evidenciji 2157 nezaposlenih, u odnosu na 43.411 zaposlenih. Nažalost, u 70 % slučajeva riječ o teško zapošljivim kategorijama ljudi, poput osoba starijih od 55 godina života, osoba s invalidnošću, te ljudi iz romske populacije. Čak 80 % vaučera HZZ-a za osposobljavanje koriste zaposleni u cilju povećanja svojih kompetencija, a najmanji interes je među nezaposlenima, što nije dobar trend.”

Član GSV-a Ivan Senčar istaknuo je da će poslodavci teško pratiti aktualno povećanja plaća u javnom sektoru, ishođeno štrajkovima u izbornoj godini, te da je PDV i dalje barijera povećanju plaća u privatnom sektoru.

U fokusu

Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće radnicima Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je štrajk radnika nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa. No, izgleda da bi radnici konačno mogli dobiti polovice plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak.

Iz Varteksa su izvijestili da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, a pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

– Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada. Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom – ističu iz Varteksa.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

On je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće. U Hrvatskoj ima registriranu tvrtku Stype CS, sa sjedištem u Buzinu.

Nastavite čitati

U fokusu

U petak prosvjedna povorka radnika Varteksa od tvornice do Korza u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici varaždinskog Varteksa četvrti su dan u štrajku i za petak najavljuju prosvjed na središnjem gradskom trgu, a danas je s njihovim predstavnicima razgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković najavio je da će radnici Varteksa u petak, 10. svibnja, u 10 sati u prosvjednoj povorci krenuti od tvornice u Zagrebačkoj ulici, do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, gdje će održati konferenciju za novinare, piše index.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje