Povežite se s nama

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Život i društvo

Održane završne svečanosti uz podjelu svjedodžbi i općinskih nagrada učenicima osnovne i područnih škola u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još se jedna generacija osmaša Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec oprostila od svoje osnovne škole. Učenicima su tom prigodom podijeljene svjedodžbe, a onim najuspješnijima uručene su i općinske nagrade.

U četvrtak, 4. srpnja 2024. godine u matičnoj školi u Maruševcu i područnim školama Greda-Jurketinec i Druškovec organizirane su podjele svjedodžbi. Svečanostima je nazočio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je najuspješnijim učenicima uručio novčane nagrade za posebna postignuća na natjecanjima.

Na završnim svečanostima, prigodnim govorima obratile su se razrednice osmih razreda zaželjevši učenicima puno uspjeha na daljnjem školovanju. Ravnatelj škole Tomislav Vincek poručio je učenicima da pronađu ono što vole i da rade ono što vole jer tada se nećete osjećati kao da moraju raditi, nego će se baviti onim što ionako vole, uz zahvalu svim zaposlenicima škole na predanom trudu i radu koji ulažu u obrazovanje učenika.

Načelnik Mario Klapša kazao je kako su se uloženi trud, marljivost i posvećenost pokazali u izvanrednim rezultatima koje učenici škola s područja Općine Maruševec iz godine u ostvaruju, a učenicima završnih razreda poželio mnogo uspjeha i sreće u svim budućim izazovima, zahvalivši pritom roditeljima i nastavnicima koji su ih podržavali i vodili kroz dosadašnje obrazovanje.

Načelnik Klapša tom je prilikom uručio nagradu Općine Maruševec učenici generacije Katji Gradiček (8. b), a ravnatelj Vincek prigodnu nagradu škole. U Područnoj školi Druškovec nagrađena je učenica generacije Lana Cerjan, a općinske nagrade uručene su i učenicima koji su sudjelovali na natjecanjima i ostvarili zapažene rezultate.

Predstavnice završnih razreda, učenice Lana Breški (8. a), Antonija Negovec (8. b), Leona Klekar, Petra Cerjan i Lana Cerjan (8. d), također su se prigodnim govorima zahvalile svima koji su ih pratili, podržavali, pomagali im i usmjeravali ih na putu kroz osnovnoškolsko obrazovanje posljednjih osam godina.

Na kraju svečanosti učenicima su podijeljene svjedodžbe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pozitivne turističke brojke u Varaždinu u prvoj polovici godine – najviše gostiju iz Njemačke, Italije, Austrije i Poljske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prvih šest mjeseci 2024. godine Varaždin je posjetilo više od 18 tisuća gostiju što je povećanje od 12 % u odnosu na turistički vrlo uspješnu 2023. godinu.

Među njima, nešto više od 10 tisuća bilo je stranih turista što je za 6 % više nego lani, a ostvaren je i značajan porast dolazaka domaćih gostiju. U prvoj polovici godine Varaždin je posjetilo gotovo 8 tisuća domaćih turista što je povećanje od čak 19 %, podaci su iz sustava eVisitor.

Pozitivan trend u dolascima turista prati i broj ostvarenih noćenja. Zabilježeno je 34 500 noćenja što je rast od 7 % u odnosu na isto razdoblje lani. Također, ostvareno je osjetno povećanje broja noćenja domaćih gostiju od 13 % što pokazuje kako turisti, ne samo da dolaze u Varaždin, već ostaju duže kako bi u potpunosti doživjeli grad i sve što on nudi. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Italije, Austrije i Poljske.

Trend pozitivnih turističkih brojki za prvu polovicu 2024. godine pripisuje se nizu faktora, od unapređenja turističke ponude, bogatstva događanja do promotivnih aktivnosti, koji su u Varaždin privukli veći broj turista.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje