Povežite se s nama

U fokusu

Ludbreški hren je postao 48. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Objavljeno:

- dana

Ludbreški hren danas je postao 48. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 3. travnja objavila da je Ludbreški hren dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je naziv tog jedinstvenog poljoprivrednog proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

– Ponosni smo što je Ludbreški hren danas postao 48. hrvatski, ali i 10. tradicionalni poljoprivredni proizvod Varaždinske županije zaštićen na razini Europske unije. Ovime su potvrđeni kvaliteta i jedinstvena svojstva Ludbreškog hrena, kao i to da je Varaždinska županija prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija. Ponosni smo na trud koji pojedinci, OPG-ovi, udruge i tvrtke iz naše županije ulažu da bi očuvali i zaštitili tradiciju i običaje našega kraja. Čestitamo Euviti – Clusteru za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina koji su pokrenuli postupak zaštite uz podršku i pomoć našeg Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša. Budući da se Ludbreški hren tradicionalno konzumira upravo na Uskrs, možemo ustvrditi da se radi o najljepšoj uskrsnoj čestitiki – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ludbreški hren se ukratko može opisati kao ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno se slaže s kuhanim ili pečenim mesom, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav.

Riječ je zapravo o korijenu povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana), a ta autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno prilog i dodatak jelima.

Ludbreški hren poseban je i po tome što ima značajan sadržaj ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina, a u odnosu na druge vrste hrena sadrži veće količine fosfora i vitamina C. Prepoznali su to i stanovnici ludbreškoga kraja i cijele Varaždinske županije koji ga desetljećima koriste na različite načine: svježe naribani hren pomiješali bi s malo vrhnja ili naribanim jabukama, dodavali ga salati od cikle i mrkve ili bi spravljali hladan umak.

– Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju Ludbreškog hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina uzgoja Ludbreškog hrena važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava – ističu pak iz Ministarstva poljoprivrede.

U fokusu

Iz Vlade poručili: Otvorit ćemo 125 tisuća radnih mjesta, povećati mirovine, a imamo i dobre vijesti za vozače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana prva sjednica nove Vlade, a premijer Plenković pobrojao je ambiciozne planove.

-Želimo vitalnu, uspješnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Želimo nastavak stabilnog rasta BDP-a. Želimo kroz četiri godine dosegnuti prosječnu razvijenost Hrvatske na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Želimo nastaviti smanjivanje stope inflacije. Želimo dinamiziranje tržišta rada – pobrojao je Plenković.

Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta, dodao je premijer, a prenosi Tportal.

-Vitalna Hrvatska je ona koja zaustavlja negativne demografske trendove. Zato smo među prvim članicama EU-a koje su osnovale novo Ministarstvo demografije. Udvostručit ćemo jednokratne rodiljne potpore, majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto – nastavio je Plenković

Vlada je utvrdila nove cijene goriva.

Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. Bit će niže za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0,03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, a za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također, smanjuju se cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu. Predlažem Vladi donošenje predmetne uredbe – rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u svojem prvom nastupu na sjednici Vlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje