Povežite se s nama

Život i društvo

Oprez za spaljivanja biljnog otpada i korova jer kazna može biti do 19.900 eura ili zatvor do 60 dana

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti i ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili na broj 112.

Posebno podsjećaju na sljedeće:

  • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
  • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
  • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
  • spaljivanju granja i otpada moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
  • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
  • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 1990 do 19.900 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura.

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 130 do 1990 eura za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Život i društvo

Koncerti, aeromiting, izložbe, gastronomija… Evo kakvo će biti ˝Ljeto u Varaždinu˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Manifestacija ˝Ljeto u Varaždinu˝ i ove godine nudi niz raznolikih sadržaja. Varaždinske kulturne, glazbene, sportske i druge institucije i udruge, kao i pojedine tvrtke i ove su godine zaslužne za organizaciju brojnih sadržaja za sve uzraste. Rezultat je šarolik mozaik događanja objedinjenih pod nazivom ˝Ljeto u Varaždinu˝ u sklopu kojeg od 1. lipnja do 22. kolovoza posjetitelje očekuje više od 150 programa.

Manifestaciju su na konferenciji za novinare predstavili direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te ostali organizatori: Robert Magić, direktor Show koncept-a, Jelena Brcković, programska voditeljica Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4, Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Martina Pakšec, direktorica PR Lady, Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Jelena Pavleković, ravnateljica JU Gradski bazeni Varaždin i Ivana Žnidarić Kajić, predsjednica Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

-U iduća dva mjeseca, sve do Špancirfesta, očekuje nas vatromet događanja u gradu Varaždinu, prvenstveno za naše sugrađane, ali i za turiste koji nam u velikom broju dolaze. Grad Varaždin je organizator ili pokrovitelj ili suorganizator ili podupiratelj ovih preko 150 događanja. Već 31. svibnja krećemo s manifestacijama. Jako sam zadovoljan što su se svi organizatori toliko potrudili, što je Turistička zajednica grada Varaždina to sve objedinila i vjerujem da će i Varaždinci i naši gosti biti oduševljeni s programom – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Na različitim lokacijama u gradu od vile Bedeković, gradskog parka, Atrija Starog grada, Kapucinskog, Kazališnog i Stančićevog trga pa sve do prostora tvornice Varteks neće nedostajati festivala, izložbi, koncerata na otvorenom, kazališnih predstava, radionica, ljetnog kina i sportskih događaja. Brojne manifestacije najbolje će oživjeti varaždinske ulice i trgove u vrućim ljetnim danima, ali i biti odlično zagrijavanje za najočekivaniji varaždinski događaj godine – 26. izdanje Špancirfesta, najvećeg i najpopularnijeg uličnog festivala u Hrvatskoj.

Već od početka lipnja kalendar je ispunjen raznolikim sadržajima i događanjima, pogotovo je „živo“ subotama koje su u prvom hrvatskom UNESCO-vom gradu glazbe prožete glazbom na svakom koraku. Glazba s balkona palača, glazbena kamperica na Korzu te popularni taktovi koji odzvanjaju na orguljama u varaždinskoj katedrali dio su već prepoznatljivog programa glazbenih subota koji organizira Turistička zajednica grada Varaždina.

Događanja u subotnje prijepodne upotpunjuju radionice tradicijske kulture i glazbeno-scenski program na Trgu tradicijskih obrta. Neizostavan simbol grada, popularni Purgari tradicionalno od 11 sati počinju svoju smjenu straže ispred Gradske vijećnice koja završava točno u podne pucnjem iz topa ispred Starog grada.

Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin pripremilo je 12 besplatnih tematskih vođenja za isto toliko subotnjih prijepodneva kroz koja će njegovi članovi sve zainteresirane upoznati sa zanimljivim crticama iz gradskog života, osebujnim ličnostima iz varaždinske prošlosti i drugim tajnama.

Za bogat glazbeni program i ovog je ljeta zaslužan Koncertni ured Varaždin koji organizira Ciklus ljetnih večeri u Atriju, Koncert u mraku, brojne koncerte na trgovima, a ljubitelje blues-a okupit će na odlično prihvaćenom, dvodnevnom Fontana blues festivalu.   

Ovog ljeta cijela Hrvatskoj pa i Varaždin bit će u znaku – nogometa. Tako je to kad igra Hrvatska nogometna reprezentacija na velikim natjecanjima. Oni koji neće do Njemačke sve utakmice prvenstva mogu pratiti na Europskom trgu na kojem će biti organizirana Gledaona Europskog nogometnog prvenstva.

Više od tisuću pasa iz cijele Europe njihovi će vlasnici ponosno pokazati na tradicionalnoj Međunarodnoj izložbi pasa CACIB na poligonu Kinološkog društva Varaždin.

Deseto izdanje Ljeta na Stančiću donosi odličnu zabavu kroz 19 ljetnih večeri uz nastupe DJ-eva na omiljenom Stančićevom trgu.

Mnogi će osvježenje u vrućim danima potražiti na Gradskom kupalištu na Dravi koje slavi 70. rođendan. U sklopu dvodnevne proslave nastupat će poznata imena s DJ scene, a kuhat će se i  Dravski kotlić.   

Što nikako ne smijete propustiti!

2 FEST / Varaždin Biergarten 7 & Fest za jest 1/ 31.5.-9.6.

Sedmo izdanje manifestacije posvećene pivi Varaždin Biergarten dobilo je mlađeg brata- mini street food festival koji nosi naziv Fest za jest. Mjesto radnje ostalo je isto, Šetalište Vatroslava Jagića i Europski trg okupit će brojne ljubitelje pića od ječma i hmelja koji će druženje upotpuniti ukusnim zalogajima uz neizostavni popratni program, live koncerte, Pub quiz, stand-up nastup i omiljenu Beer mile utrku.

KVART festival/ 6.-8.6.

Pred nama je šesto i kako najavljuju organizatori, najbolje izdanje KVART festivala do sada. Pokrenuli su ga mladi entuzijasti iz Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 s ciljem stvaranja svježeg festivalskog i glazbenog sadržaja na sjeveru Hrvatske. Ove godine festival seli na novu  open-air lokaciju – u prostor tvornice Varteks, a okupit će probrane glazbenike urbane  scene poput Ide Prester and Lollobrigide, Jonathana, Grše i drugih.

Festival varaždinskih dvorišta/ 15.-16.6.

Najšarmantniji varaždinski festival deveti će put otvoriti atraktivne, a kroz godinu skrivene prostore u staroj gradskoj jezgri i u njima ponuditi pravi, autentični varaždinski sadržaj od glazbe, umjetnosti, mode, do stvaralačkih radionica i gastronomije.

Jadran Lazić – Zvjezdana prašina, izložba fotografija / 26.6.-1.9.

Pred objektiv splitskog fotografa s holivudskom adresom stale su neke od najvećih filmskih i glazbenih zvijezda današnjice. Elizabeth Taylor, David Bowie, Rober De Niro, Sylvester Stallone, Jodie Foster, svjetske su face koje je naš čuveni paparazzo s više od 50 godina dugom karijerom ovjekovječio na svojim fotografijama, a neke od najboljih radova izložit će   u Galeriji umjetnina u palači Sermage te zasigurno ispričati i koju zanimljivu priču iz svog intrigantnog života.

Međunarodni folklorni festival COFA/ 7.-12.7.

Treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA i ove godine donosi  bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta. Uz nastupe domaćih folklornih društava, najavljen je dolazak brojnih folklornih grupa. U sklopu festivala bit će održan bogat popratni program, a posebno je atraktivan cjelovečernji koncert “Folklorelektro feat. Zwizde“ koji spaja tradicijske glazbene izričaje s elektroničkom glazbom.

Croatian International Airshow Varaždin 2024./ 13.-14.7.

Tradicionalni međunarodni aeromiting u organizaciji Aerokluba Varaždin, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ponovno garantira pravi spektakl nad varaždinskim nebom. Detalji se još čuvaju u tajnosti, no organizatori poručuju da pripremaju jako atraktivan program.

Programsku knjižicu možete preuzeti na linku Ljeto u Varaždinu 2024

Nastavite čitati

Život i društvo

Kad se spoji ljubav prema trčanju i rodnom kraju: Organiziraju utrku uz Bednju da bi ukazali na važnost očuvanja prirode

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kad se spoje ljubav prema prirodi, rodnom kraju i sportskim aktivnostima mora nastati nešto dobro. Dokaz tome je manifestacija koja će se uskoro održati u Malom Bukovcu. Riječ je o drugom izdanju utrke Bednja – najduža hrvatska rijeka. Inicijatori su članovi Udruge Bube (Bukovečki begači) trče iz Malog Bukovca.

Utrka će se  održati 2. lipnja, a trčat će se dvije dionice, od 4,5 kilometara i od 12 kilometara, a u organizaciju se uključila i Općina Mali Bukovec. Specifičnost je da obje trail staze prolaze uz korito Bednje, a oni koji se odvaže istrčati dulju dionicu imat će prilike ovu rijeku pratiti skoro do ušća u Dravu.

Utrka je samo dio aktivnosti koje provodi ova Udruga sastavljena od nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u prirodu i aktivan način života.

– Riječ ˝trče˝ u nazivu naše udruge ne simbolizira samo ovu aktivnost kojom se osobno bavim čitav život već je to kratica  – Tradicija, rekreacija, čuvanje, ekologija. Udrugu čine zaljubljenici u prirodu i tradiciju našeg kraja, ne nužno trkači, a ova utrka nam je samo jedna od aktivnosti – govori nam aktivni trkač Branko Leščak, koji je ljubav prema trčanju prenio na cijelu svoju obitelj.

Želja im je, kaže Leščak, potaknuti sumještane na aktivnost, ali i probuditi svijest o tome da treba u prirodi uživati, ali i cijeniti je te štititi.

– Prirodu smo dobili kao poklon, naš kraj krase tri rijeke – Bednja, Plitvica i Drava. Nažalost, Bednja kao najduža hrvatska rijeka koja se od izvora do ušća nalazi u Varaždinskoj županiji godinama je služila, a u nekim dijelovima još služi, kao kanal za otpadne vode. Nitko i ništa nam neće moći nadomjestiti onaj dio prirode koji uništimo – kaže Leščak.

Inače, Bednja koja je duga 133 kilometra, izvire kod Trakošćana u Hrvatskom zagorju i teče kroz mjesta: Bednja, Lepoglavu, Ivanec, Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg te se ulijeva u Dravu u Podravini kod Malog Bukovca. Zajedno sa Dravom čini zaštićeno bio područje pod nazivom “Europska Amazona”.

– Malobrojni smo i svjesni smo da ne možemo napraviti čuda, ali ako nekog potaknemo da se počne baviti bilo kakvom aktivnosti, trčanjem, hodanjem, bicikliranjem, vodenim sportovima, prvenstveno zbog vlastitog zdravlja, mi ćemo biti zadovoljni. Ove naše utrke nisu najveće, nisu najspektakularnije, nisu najteže, nisu zvučnim sponzorima pokrivene, ali želja nam je ponuditi sudionicima(trkačima, hodačima) lijep doživljaj kako za vrijeme utrke tako i nakon što trkači dođu do cilja – poručile su malobukovečke Bube i pozvale sve ljubitelje prirode i čistog zraka da dođu.

– Želimo ohrabriti sve da dođu. Ne trebate trčati, možete hodati jednom od označenih staza, navijati ili jednostavno uživati u okolišu – poručili su članovi Udruge Bube.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje