Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Život i društvo

Projekt “Zaželi“ povezao gradove i općine Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kao prijavitelj projekta – Omogućimo život u vlastitom domu i Europski socijalni fond plus u sklopu Programa Učinkovitih ljudskih potencijala 2021. – 2027. do sada su uspješno proveli tri faze u kojima su svaki put zapošljavali po 30 žena.

Svaka faza projekta je uspješno završena na opće zadovoljstvo zaposlenih osoba i krajnjih korisnika i partnera projekta. Projekt Zaželi sada je ušao u četvrtu fazu provedbe. Uz pomoć partnera općina i gradova s područja Varaždinske županije, provedba je projekta započela još 2018. godine, a raspoređena je u četiri faze.

Obzirom da je u tijeku početak ovoga zanimljivog i nadasve korisnog projekta, tim su povodom načelnici i gradonačelnici općina i gradova sudionika ovoga tjedna sudjelovali na početnoj konferenciji projekta u skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, gdje im je ravnateljica Sandra Vidaček zaželjela uspješni početak i dala smjernice vezane uz njihovo sudjelovanje.

Partneri projekta su općine Breznica, Breznički Hum, Klenovnik, Sračinec, Visoko i Gornji Kneginec, te gradovi Lepoglava, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.485.000 eura, što će u stopostotnom iznosu sufinancirati Europski socijalni fond plus.

Cilj projekta jest pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom na području djelovanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, čime se pridonosi socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije ciljne skupine.

U sklopu projekta Zaželi pruža se usluga potpore i podrške u organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba za 180 pripadnika ciljne skupine, uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, a u što je uključeno ukupno 30 pružatelja usluga.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bukovečki umirovljenici u dobroj atmosferi družili se na sportskim igrama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četvrtak je za bukovečke umirovljenike, ali i umirovljenike susjednih općina, bio lijep, sportski dan i dan za druženje. Naime, u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec u centru Malog Bukovca održane su sportske igre umirovljenika koje je u dobroj atmosferi otvorio općinski načelnik Darko Marković.

– Susrećemo se dosta često kod nas, to mi je jako drago, a mi vas pozivamo da i ubuduće budete naši gosti, kad god se bude ukazala prilika. Naši umirovljenici su jako aktivni, moram priznati da su najveća udruga u općini, tako da ih moramo paziti i maziti – rekao je načelnik Marković, poželjevši umirovljenicima puno sportske sreće i da se ugodno osjećaju.

Zadovoljstvo održanim sportskim igrama izrazila je i predsjednica Udruge umirovljenika Marija Balija.

– Svi umirovljenici se jako vesele ovom danu, s nestrpljenjem ga čekamo. Ovo je izvrsna prilika za druženje i rekreaciju koja je za nas jako važna, važno je da i u ovim godinama nastavimo razvijati svoje motoričke sposobnosti. Ovakvi susreti prilika su da se svi zajedno zabavimo i da si malo uljepšamo umirovljeničke dane – istaknula je predsjednica Udruge, zahvalivši načelniku Markoviću na podršci i lijepim riječima.

Četiri ekipe umirovljenika natjecale su se u tri discipline – pikadu, bacanju kolutova i visećoj kuglani. U pikadu je najuspješnija bila ekipa Martijanca, a prva mjesta u bacanju kolutova i na visećoj kuglani osvojila je ekipa Velikog Bukovca. Ukupni je pobjednik ekipa Velikog Bukovca, drugo mjesto dijele ekipe Martijanca i Donjeg Vidovca, dok je četvrto mjesto osvojila ekipa Trnovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje