Povežite se s nama

U fokusu

Dio bala ide na novu analizu: Sanacija će koštati manje od planiranog, uštedjet ćemo državi

Objavljeno:

- dana

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća gradonačelnik Bosilj vijećnicima je prezentirao najnovije informacije vezano za projekt sanacije baliranog otpada u Brezju.

Pritom je rekao da se do sad očistio od bala dio između obilaznice i servisne ceste te da očekuje da će cijeli projekt koštati manje od 29 milijuna eura, koliko je rezervirano od Fonda. Dodao je i da će na kraju biti manja količina bala nego je bilo u upisniku Fonda, a iz razloga jer se otpad prije odvoza važe.

-Bale se važu i na kraju će biti manje od 90 tisuća tona, a ne 120 tisuća tona kako se prethodno mislilo. U tim balama imamo metal, plastiku, staklo, papir jer se tada u Varaždinu nije odvajao otpad. Donji slojevi odlagališta leže u vodi i kad su uzimali zadnje dijelove bala, između servisne ceste i obilaznice, utvrđeno je iznad 50 posto vlage.  To je smjesa koja se ne može usitniti i lijepi se za dijelove postrojenja. Izvođač je stoga zatražio da se napravi još jedno utvrđivanje strukture otpada posebnom analizom akreditiranih laboratorija. Tu se radi o desetak posto bala, ali se koči proces koji treba ići brže. Sad se uzimaju bale iz gornjih slojeva, a na donjima će se raditi analiza. Vjerujem da će analiza pokazati da tlo nije onečišćeno i da neće trebati sanacija tla. U tom slučaju opet štedimo državi – rekao je Bosilj i dodao da očekuje da će projekt koštati oko 23ili 24 milijuna eura

Spomenimo i da je do sad odvezeno oko 20 posto bala, a rok za završetak projekta sanacije Brezja je 16. srpnja 2026. godine.

U fokusu

Palača Patačić predana na korištenje Gradskom muzeju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ključeve palače Patačić, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj predao je danas, u četvrtak, 26. lipnja 2024. godine ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Miranu Bojaniću Morandiniju. Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina prizemlje i prvi kat uz pripadajuće dvorište palače Patačić dani su na upravljanje i korištenje Gradskom muzeju za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti. Drugi kat palače Grad Varaždin i dalje će koristiti za rad upravnih odjela.

Gradonačelnik Grada Varaždin dr. sc. Neven Bosilj djelatnike muzeja proveo kroz prostore palače Patačić koje će iskoristiti za izlaganje vrijedne muzejske građe. Napomenuo je da će u dogledno vrijeme Grad Varaždin pokrenuti  također obnovu drugih muzejskih prostora koji godinama nisu obnavljani.

– Uoči velikog jubileja sljedeće godine, u kojoj Gradski muzej Varaždin obilježava 100. obljetnicu osnutka, zahvaljujem Gradonačelniku na velikom i značajnom poklonu – palači Patačić. Gradski muzej Varaždin, kao jedna od najvećih i najznačajnijih muzejskih institucija u Hrvatskoj, ovom novom akvizicijom otvorit će za javnost jednu od najljepših rokoko palača, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj. U ovom reprezentativnom prostoru dinamičnim izložbenim sadržajima predstavit će se još jedan dio vrijedne građe iz fundusa GMV-a, zasad uglavnom pohranjene u muzejskim čuvaonicama.  Najsrdačnije zahvaljujem u ime svih zaposlenika Gradskog muzeja Varaždin na ovoj hvalevrijednoj donaciji Grada Varaždina – rekao je ravnatelj.

Grad Varaždin daje navedene prostore muzeju bez naknade, a muzej će snositi troškove održavanja i čišćenja.  Palača Patačić koja je izgrađena tijekom 17. stoljeća i kasnije kroz stoljeća bila nadograđivana i uljepšavana detaljima na fasadi, jedan je od najljepših i najpoznatijih primjera  arhitekture rokokoa i baroka. Najznačajniji je zahvat bila velika obnova 1764. godine, za naručitelje grofa Franju Patačića i suprugu Katarinu, rođ. Keglević, središnje ličnosti plemićkoga društvenog života u Varaždinu toga doba. Bogato je ukrašena štukaturama i zidnim slikarijama. Krajem devedesetih prošlog stoljeća palača je također obnovljena te  se godinama koristila kao poslovni prostor banke. Posljednjih godina u njoj su bili smješteni upravni odjeli Grada Varaždina u vrijeme obnove Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO U Murskom Središću otvoren obnovljen Sokolski dom, a na svečanoj sjednici GV-a najavljena izgradnja obilaznice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Svečanim otvorenjem obnovljenog i adaptiranog Sokolskog doma započela je ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće. Održana je po prvi put u spomenutoj dvorani koja je izgrađena davne 1933. godine.

Međutim, ona je financiranjem putem mjere 7.4.1. pretvorena u novi – multifunkcionalni centar društvenog, kulturnog i sportskog života grada koji predstavlja sjeverna vrata Hrvatske.

Primjer drugima

S obzirom na to da Mursko Središće ima velik značaj i za cijelo Međimurje, svojim dolaskom su svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora te gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović. Među gostima i uzvanicima bili su još gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i načelnici međimurskih općina, gradova prijatelja iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, te čelnici javnih poduzeća.
Sve okupljene prvo je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak.

– Zahvaljujem svima se na dugogodišnjoj podršci, poglavito gradonačelniku. Grad je u potpunosti promijenio svoje lice u tom razdoblju i nema segmenta života u kojem nismo postigli značajniji napredak. Raduje me da sam i osobno tome doprinosio u suglasju s kolegicama i kolegama u Vijeću te zaposlenima u gradskim stručnim službama. Ovo je moja posljednja svečana sjednica na kojoj se javnosti obraćam kao politički aktivan građanin. Smatram da je vrijeme da ovaj ogroman posao i odgovornost preuzmu mlađi – rekao je Cmrečak između ostalog u svom emotivnom oproštajnom govoru.

Potom su prisutni pogledali projekciju kratkog dokumentarnog filma, nakon čega im se obratio gradonačelnik Dražen Srpak.



– Iza mene je već 17. godina služenja Murskom Središću, i ovo je prigoda da zahvalim svima koji su pomogli u realizaciji naših brojnih projekata. Posebno tu ističem Vladu RH koja osigurava sredstva i putem EU fondova – poručio je Srpak, najavivši ujedno kandidaturu za još jedan gradonačelnički mandat!

Okrenuti razvoju

Slijedila su obraćanja međimurskog župana, gradonačelnika Preloga i ministra Butković, koji je slavljenicima donio iznimno lijepu vijest i dar. Naime, u prigodnom obraćanju okupljenima osvrnuo se na obilazak radova projekta obilaznice Preloga i potpisivanje ugovora za izgradnju obilaznice Nedelišća i Pušćina, samo neke od trenutnih, i budućih, projekata koje Hrvatske ceste provode u Međimurskoj županiji, a kojima će se osigurati rasterećenje prometa i otklanjanje, odnosno izmještanje prometa iz samih središta, čime će se uvelike poboljšati sigurnost prometa, kao i njegova funkcionalnost.

Štoviše, u nastavku izlaganja najavio je skoru gradnju južne zaobilaznice Murskog Središće, čime bi sav promet prema industrijskoj zoni zaobilazio ulice u naselju. To bi, po njemu, ujedno bio i prvi korak prema velikom cilju – izgradnji zaobilaznice Murskog Središća i još jednog mosta na rijeci Muri.

Dodajmo da je uoči svečane sjednice Gradskog vijeća u organizaciji Grada Murskog Središća i tamošnjeg Ogranka Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata svečano obilježena 33. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću. Svečanost su pjesmom uveličali Tamara Korunek i gitarist Marko Žerjav (himna „Lijepa Naša“), te mješoviti pjevački zbor KUD-a Mura (himna „Središće grad“),  a slavljenici su prigodu iskoristili i za dodjelu javnih priznanja, nagrada i zahvalnica.

Javna priznanja

Stoga je sada i službeno počasnim građaninom Grada Mursko Središće postao Željko Medved, dok je nagrada za životno djelo “dr. Jakov Kostović“ uručena košarkašima KK Rudar. Povelja „Lapornik“ pripala je poduzetniku Branku Srpaku i Nogometnom klubu Hajduk iz Štrukovca, a nagrada „Magna cum laude“ dodijeljena je Davidu Pahoru i Ivanu Majsenu.

Zahvalnicu gradonačelnika primili su Dragutin Balaž, Vladimir Kukovec, Damir Vrančić, Društvo žena Hlapičina, Društvo žena Mursko Središće, Jurica Novak, Marija Sakač i Bojan Kodba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje