Povežite se s nama

Međimurje

Veliko priznanje članu Udruge “Mladi informatičari Strahoninca”: Marinu Drabiću Rektorova nagrada

Objavljeno:

- dana

Još jedno veliko priznanje stiglo je na adresu Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“.

Naime, član Udruge i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marin Drabić primio je Rektorovu nagradu za rad na polju umjetne inteligencije s naglaskom na duboko učenje.
– Tim se sastojao od četiri studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva i četiri studentice sa Stomatološkog fakulteta. Zadatak FER-ovaca bio je izraditi više modela za procjenu zubnog statusa korištenjem modela dubokog učenja, dok su kolegice sa Stomatološkog fakulteta pomagale u pribavljanju i pripremi materijala, odnosno snimaka zuba.

Duboko učenje je grana strojnog učenja koja je dio umjetne inteligencije bazirane na umjetnim neuronskim mrežama – objasnio je Marin Drabić.
Pojednostavljeno rečeno, FER-ovci su napravili programske modele koji samoučenjem, a temeljem rendgenskih snimaka zuba, samostalno donose odluke o starosti zuba, spolu osobe i ostalim identifikacijama.

„Članovi naše udruge jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u Hrvatskoj“

– Umjetna inteligencija jedan je od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice. Kombinacijom jeftine procesorske snage, ogromnih količina podataka i novih tehnika strojnog učenja, informatički stručnjaci razvijaju algoritme koji samostalno uče i nadograđuju se. Imaju sposobnost samoučenja, pa su tako znatno uspješniji od čovjeka. Značaj ove tehnologije na razvoj industrije je ogroman te se umjetna inteligencija počela primjenjivati gotovo u svim granama gospodarstva, ali i šire – pojašnjava dobitnik Rektorove nagrade.

Marinov zadatak u cijeloj priči bio je razvoj programskog modela koji samoučenjem predviđa starost osobe. Razvio je model konvolucijske neuronske mreže (CNN) za rješavanje regresijskog problema predviđanja starosti osobe u danima, a temeljem rendgenskih slika zuba.

– Softverski model razvijen je u Pythonu korištenjem „Tensor Flowa“, Googleove tehnologije za umjetnu inteligenciju, kao i Kerasa, dodatnog API-ja za umjetne neuronske mreže – zaključio je Marin.

– Članovi naše udruge jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u Hrvatskoj, kao što su FER, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu ili Prirodoslovno-matematički fakultet. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da kod djece i mladeži razvijamo izvrsnost na polju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, čime izravno doprinosimo stvaranju vrhunskog IT kadra koji će biti motor razvoja boljeg i modernijeg gospodarstva neophodnog za stvaranje društvenog boljitka – poručio je Dejan Drabić, predsjednik Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje