Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Šamec zadovoljan punjenjem proračuna u prvih šest mjeseci: izvorni prihodi za dva milijuna kuna veći u odnosu na lani

Objavljeno:

- dana

– Prošle godine smo za prvih šest mjeseci imali izvorne prihode od pet milijuna kuna, a sada su veći od sedam milijuna kuna.

To je posljedica novog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i povećanja poreznih prihoda, što se vidi i u proračunu. Vlada je zaista donijela dobru odluku – zadovoljan je bio Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki na sjednici Općinskog vijeća koje je odobrilo usklađenje ekonomske cijene smještaja djeteta u dječji vrtić.

Povećana ekonomska cijena vrtića

Naime, na zahtjev Dječjeg vrtića Zeko, zbog povećanja troškova prehrane djece i troškova energije i komunalija, dosadašnja ekonomska cijena povećana je za 102 kune i iznosi 1.452 kune po djetetu. Općina Trnovec Bartolovečki sufinancira program predškolskog odgoja i obrazovanja u iznosu od 55 posto od ekonomske cijene.

– Od 2015. nije se mijenjala cijena vrtića, a cijene energenata su se povećale. Iz ovog povećanja cijene 60 posto bit će izdvojeno za djelatnike – istaknuo je načelnik Šamec, koji je podsjetio da je Općina dobila ukupno 250.000 kuna iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te regionalnog razvoja i fondova Europske unije za energetsku obnovu vrtića u Trnovcu.

Donijet je i Plan gospodarenja otpadom Općine Trnovec Bartolovečki za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Plan je preduvjet za javljanje na natječaj za sanaciju odlagališta u Brezju, gdje se nalazi 7.700 tona baliranog otpada s područja Općine Trnovec Bartolovečki, a koji bi trebao biti raspisan u rujnu. Vijeće je donijelo odluku i o smanjenju broja odvoza plastike i papira s kućnog praga na jednom mjesečno, što bi dovelo i do smanjenja cijene odvoza otpada.

Vijeće je donijelo odluku da Općina Trnovec Bartolovečki financira izradu, montažu i opremanje kuhinje u Društvenom domu Štefanec s 82.881,25 kuna te izvođenje plinsko montažno-instalacijskih poslova u Društvenom domu Zamlaka, vrijednosti radova 99.873,75 kuna.

Općinsko vijeće potvrdilo je i ulaganje, odnosno prijavu projekta izgradnje Društvenog doma u Trnovcu, koji će koristiti i DVD Trnovec, na podmjeru 7.4 „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 9 milijuna kuna.

Načelnik Šamec obavijestio je članove Općinskog vijeća da je Općina Trnovec Bartolovečki dobila priznanje Instituta za javne financije za transparentnost općinskog proračuna. Općina Trnovec Bartolovečki ocijenjena je s maksimalnom ocjenom – 5.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje