Povežite se s nama

U fokusu

Lešina: Treba definirati integralni model koji uključuje okončanje sudskih sporova, sanaciju odlagališta u Brezju i trajno zbrinjavanje otpada

Objavljeno:

- dana

– Rješenje problematike s odlagalištem otpada u Brezju prioritet je nezavisne građanske liste, a kako smo već isticali, u prvoj godini mandata ćemo definirati model po kojem će ono biti sanirano – istaknuo je poznati varaždinski poduzetnik Mario Lešina, koji je ujedno i gradski vijećnik.

>>Golemi ceh neodgovorne politike varaždinskog HNS-a i SDP-a mogli bi platiti građani još većim računima za smeće!

>>Habijan: HNS i SDP raspisali su koncesiju za isti pravni posao jer su smatrali da je ugovor ništetan. Bez pravomoćne odluke suda?!

Kada smo bili nadomak rješenja, navodi, objavljena je sudska odluka po kojoj tripartitni ugovor nije ništetan, što je cijeli proces dovelo u pitanje i usložilo pregovore te definiranje konačnog modela sanacije odlagališta.

Ispod bala nepropusni slojevi koji spriječavaju zagađenje tla?

– Pregovori su nastavljeni i vrlo brzo bit će uspješno završeni te će model biti prezentiran javnosti. Moje osobno mišljenje je da treba definirati jedan integralni model koji će uključiti okončanje svih sudskih sporova, što podrazumijeva i neki oblik obeštećenja za involvirane strane, sanaciju odlagališta u Brezju i trajno rješenje zbrinjavanja otpada u Varaždinu – pojasnio je Lešina.

Od ovoga varaždinskog poduzetnika doznajemo da nije jedini koji nije meritoran u području zaštite okoliša.

– Prema informacijama s kojima raspolažem, ispod bala se nalazi ili asfalt ili geotekstil, odnosno nepropusni slojevi koji bi trebali spriječiti zagađenje tla. Prava situacija će se svakako konstatirati nakon što se bale uklone i napravi analiza tla – rekao je Mario Lešina.
Govoreći o posljedicama dugogodišnjeg nerješavanja problema s baliranim otpadom, naš sugovornik se suzdržao od procjene iznosa nastalih šteta, ali ne dvoji da su pričinjene kako Gradu tako i građanima te tvrtkama.

– Moj stav se temelji na činjenicama da postoje sudski sporovi u kojima se od Grada potražuje naknada izgubljene dobiti i izravne štete trgovačkim društvima koja su bila u ugovornom odnosu, ili njihovim pravnim slijednicima. O iznosima koji se potražuju ne bih spekulirao, no činjenica je isto tako da Grad jednostrano nije postupao po ugovoru čiji je potpisnik bio, štoviše, stupio je u novi obvezni odnos, pa danas imamo paradoksalnu situaciju da za isti predmet, zbrinjavanje bala, imamo dva obvezna odnosa i vrlo zamršenu situaciju. Ono o čemu ne treba špekulirati je iznos od 35 milijuna kuna, koji je već bio odobren od strane tijela centralne države, a koji nikada nije prihodovan ni konzumiran – naglasio je, dodavši da je uzrok nekonzumacije navedenih 35 milijuna kuna odobrenih od Fonda za zaštitu okoliša bilo neprovođenje važećeg ugovora, s obzirom na to da se radi o namjenskim sredstvima.

Isti uzrok, smatra Lešina, polučio je i potraživanja za izravnu štetu i izgubljenu dobit po dva ugovorna odnosa.

– Razlog tomu je ili nekompetentnost i neznanje, s obzirom na volatilno tumačenje zakona i propisa, te stalno ignoriranje dopisa i naputaka od strane nadležnog ministarstva i institucija, što ja iskreno želim vjerovati, ili zla namjera koja implicira kaznenu i krivičnu odgovornost – ukazuje Lešina.

“Ljudi, strpite se!”

Štoviše, on nastalu situaciju sagledava u kontekstu posljedica neodgovornog ponašanja i potpunog ignoriranja struke i srži problema.

– S time se svakodnevno susrećemo u svim segmentima funkcioniranja Grada. Upravo je naša lista (Glas) stavila naglasak na kompetenciju i meritum, što potvrđuje činjenica da je na njoj bilo sedam doktora znanosti različitih disciplina. S obzirom na plebiscitarnu potporu koju smo dobili, molim građanke i građane za još malo strpljenja i povjerenja kako bi definirali model s kojim će sve strane biti podjednako zadovoljne – apelira Mario Lešina.

Uskoro donosimo i osvrte ostalih političkih aktera u Varaždinu oko problematike baliranog otpada.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje