Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Jučer, danas, sutra – pametneša večer je od jutra!

Objavljeno:

- dana

U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Čakavci kažu „čera“, „jučera“, štokavci „jučer“ i „juče“, a kajkavci „fčera“, „fčara“, „ščera“… „Prekjučer“ ili „prekfčera“, „predefčarom“, „prekščera“… Varijabilnost je ovih izraza velika, vjerojatno i zato što se vrlo često upotrebljavaju. „Jučer“ je hrvatski standardni izraz za prethodnu večer. Doslovno je sklopljen od dviju riječi, koje znače„dan prije“.

Hespera

Zapravo je to pojam skraćen od „jučera“, koji dolazi od praslavenskog „včera“ (pri čemu između prva dva glasa dolazi poluglas). Taj praslavenski izraz je ustvari instrumental jednine riječi „večer“, odnosno„včer“, što je opet nastalo od praindoeuropskog „wekWspero“.

“Sutra” je naprosto skraćeni oblik od “sjutra” – izraza koji jednostavno znači “s novim jutrom”

U grčkom jeziku izraz se razvio u „hespera“, a u latinskom u „vespera“.
Ova je veza vidljiva i u nekim keltskim oblicima. Primjerice, u srednjevelškom jeziku riječ „večer“ postala je „ucher“, što nedvojbeno podsjeća na „jučer“. U indoeuropskom prajeziku „k*sep“ znači noć, dok prvi dio pojma („we“) još uvijek nije poznat, no postoji teorija da se radi o prefiksu koji označava „ono što prethodi“, „pred„ ili „prije“.

U srednjevelškom jeziku riječ “večer” postala je “ucher”, što nedvojbeno podsjeća na “jučer”

Zjutraj

Sličnu situaciju imamo i kad želimo izreći da će se nešto dogoditi dan poslije danas – „sutra“ ili „zutra“. Naime, „sutra“ je naprosto skraćeni oblik od „sjutra“ – izraza koji jednostavno znači „s novim jutrom“, baš kao što „fčera“ znači „prethodne večeri“, „od večeri“.Pojmovi „danas“ i „denes“ sami su po sebi relativno jasni – dolaze od riječi „dan“, a doslovno znače „ovoga dana“, „s ovim danom“.

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti te relativiziranja vremena naših starih, koje je nastalo iz potrebe i razmišljanja o prošlosti i budućnosti. Teško je i zamisliti da su se mogli razviti drugačiji i bolji načini za njihovo izricanje s obzirom na povijesne, jezične i geopolitičke okolnosti, iako to nije bilo i nemoguće. U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje