Povežite se s nama

Međimurje

Jesen u Centru za kulturu uz izložbe, jazz koncerte, hit filmove i brojne predstave

Objavljeno:

- dana

U ovogodišnjoj jesenskoj sezoni Centra za kulturu Čakovec posjetitelje očekuju odlični glazbeni, kazališni, koncertni i izložbeni programi.

Najavili su to ravnatelj Centra za kulturu Ladislav Varga te voditelji djelatnosti Marina Oskoruš i Romano Bogdan na konferenciji za medije koja je održana 7. rujna.

Bogat program

Tribinu Čakovec četvrtkom (ČČ) otvara hit predstava „Tko pjeva zlo ne misli“ u izvedbi HNK-a Zagreb, koja je na rasporedu 27. rujna. Teatar „EXIT“ s predstavom „Dvoje“ gostuje 4. listopada, a tjedan kasnije jazz koncert održat će Emmet Cohen na klaviru, Russel Hall na basu i Žan Tetičkovič na bubnjevima. Film „Zvijezda je rođena“, u kojoj glavne uloge tumače Bradley Cooper i Lady Gaga, prikazivat će se 18. listopada, a program za taj mjesec zatvara Dramsko kazalište Gavella s komičnom dramom „Slikari rudari“.

U studenome su na rasporedu jednočinka „Povratak“ autora Srđana Tucića i crnohumorna komedija o sukobu susjeda „Kucni u drvo“. U okviru festivala Jazz fair 22. studenoga nastupit će Matija Dedić Trio i Davor Križić Experiment, a tjedan kasnije na rasporedu je Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom „Govori glasnije“.


Bruno Kontrec glavni je i jedini lik u predstavi “Robinson Crusoe ili o samoći”

U prosincu u Čakovcu započinju Dani smijeha, za što je zaslužan Kerekesh teatar, koji u suradnji sa zagrebačkom Ludom kućom nastupa s predstavom „Samo preko njega mrtvoga“. Režiju potpisuje Rene Bitorajac, koji uz Jana Kerekeša i glumi u ovoj predstavi. U okviru Dana smijeha na rasporedu su i predstave „Bogi Ivač“ i „Ljubav“ Kerekesh teatra te „Idemo uživo“ Lude kuće.

Film „Koja je ovo država“ u režiji Vinka Brešana prikazivat će se 13. prosinca, a sezona Tribine ČČ već tradicionalno završava velikim Božićnim koncertom. Također, od 15. do 19. listopada će se održati 21. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ-a.
Kazališna družina „Pinklec“ u ovoj će sezoni imati dvije premijere, koje su na rasporedu 16. rujna i 17. listopada. Prva na redu je predstava „Robinson Crusoe ili o samoći“, nastala prema romanu Daniela Defoea, a za scenografiju je zaslužan glavni glumac Bruno Kontrec. „Imaginarni prijatelj“ naziv je druge predstave, koja je nastala suradnjom KD „Pinklec“ i Umjetničke organizacije „Gllugl“ iz Varaždina.

Uskoro će biti pokrenuta i internetska prodaja ulaznica te će se uvesti aplikacije za tablete i mobitele

Jesenski program izložbi u Centru kulturu vrlo je raznolik. U izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu u tijeku je izložba plakata starih hrvatskih filmova, a kraj rujna obilježit će 3. Međunarodna izložba karikatura. Prijavljeno je ukupno 507 karikaturista s 1177 karikatura iz 65 država svijeta, a suorganizator izložbe je karikaturist Damir Novak.

U okviru 21. Susreta profesionalnih kazališta za djecu HC ASSITEJ-a bit će izloženi radovi studenata preddiplomskoga sveučilišnog studija kazališnog oblikovanja Umjetničke akademije u Osijeku pri Odsjeku za primijenjenu umjetnost, na kojem se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi.

Uz Svjetski dan audiovizualne baštine, 27. listopada, bit će postavljena izložba filmskih plakata, a u studenome svoje će radove izložiti čakovečki slikar Željko Lesar. Također, svoje će radove uz Jazz fair predstaviti Zlatko Kauzlarić-Atač, hrvatski slikar i scenograf.

U sklopu Jazz srijede na Maloj sceni „Vinko Lisjak“ 29. rujna nastupa Lajtman kvartet, a predstavit će se i projekt „Behave“ koprivničkih jazz entuzijasta Jurice Hrenića, Gorana Vdovića i Ferdinanda Buhanca. Međunarodni festival jazza također će obilježiti nastup Dixiland benda iz Čakovca i Tom Richeson benda.

Nova školska godina Kina za mlade počinje s tri filmska naslova, a sve će se projekcije održati u dvorani Centra za kulturu Čakovec uz cijenu ulaznice od 10 kuna. Na prvi film tribine, „Oblak“, koji je na rasporedu 14. rujna, ulaz je besplatan.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje