Povežite se s nama

Život i društvo

Općine Vinica i Donja Voća zajedno u EU projektu „Kreativni seniori“

Objavljeno:

- dana

Načelnici Općina Donja Voća i Vinica u varaždinskom Galerijskom centru predstavili su dosad poduzete aktivnosti u sklopu projekta „Kreativni seniori“ čiji je cilj poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, uspostavom kulturno-kreativnih aktivnosti u ruralnim područjima Varaždinske županije.

Tijekom provedbe projekta planirana je uspostava dvaju Otvorenih kreativnih i kulturnih studija (prostora za djelovanje) u dvije spomenute općine u kojima će se provoditi dramska radionica, radionica keramike, likovna radionica te folklorna radionica.

Projektni programi dostupni su osobama starijima od 54 godine iz naselja i općina: Klenovnik, D.Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica, Vidovec, a kulturno-kreativne aktivnosti će se provoditi u općini Vinica i općini Donja Voća.

Kroz projektne aktivnosti nastoji se utjecati na društvenu uključivost starijih osoba, njihovo zdravlje i aktivaciju te prevenciju prerane institucionalizacije. Samim time projekt pridonosi poboljšanju u kvaliteti života starijih osoba i njihovih obitelji te pridonosi provedbi strategije Europa 2020, Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti (inkluzivan rast), Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH te Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020 godine.

– Projekt će dugoročno pozitivno djelovati na ciljne skupine: stariji od 54 će biti zdraviji, zadovoljniji, s više samopouzdanja te mogu postati pokretači društvenih promjena. Zdravi i zapošljivi pojedinci prestat će biti financijski i socijalni teret svojim obiteljima, institucionalni teret državi te postati primjer dobre prakse u lokalnoj zajednici – istaknuo je Krunoslav Jurgec, načelnik Općine Donja Voća.

Projektom se nastoji utjecati i na poboljšanje kvalitete života, odnosno na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Općina Donja Voća je ujedno i osnivač udruge Mentor koja provodi programe samozapošljavanja, stoga će uključiti polaznike koji imaju interes razvijati karijeru u području kulture i kreativnih industrija.

Radionice će držati umjetnici s mnogo iskustva u području kojim se bave, ali i u edukativnome radu, a aktivnosti će biti usmjerene ne samo na usvajanje novih vještina, razvijanje kreativnosti već će se kroz zajedničko kreativno izražavanje raditi i na samoosnaživanju te međusobnom povezivanju polaznika. Keramičarsku će radionicu voditi akademska kiparica Vesna Osojnički, likovnu radionicu varaždinski umjetnik Ivan Mesek, dramsku Jan Kerekeš, a folklornu prof. Pjerino Hrvaćanin.

– Prijave za radionice primat će se na kontakte Općine Donja Voća i Općine Vinica, a planirani početak programa je sredina studenog 2018. Projektne aktivnosti dostupne su za stotinjak osoba iz naselja Klenovnik, D.Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica i Vidovec. Projektom je predviđena i nabavka kombi vozila koje će biti dostupno za prijevoz korisnika na radionice i ostale aktivnosti, a opremit će se i dva prostora – otvorena i kreativna studija u kojima će se programi i edukacije održavati – pojasnio je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Više informacija o projektu zainteresirani mogu potražiti na internetskoj stranici Korisnika www.voca.hr, putem telefona 042/766- 711 te na adresi Općina Donja Voća, Donja Voća 26c, 42245 Donja Voća ili na e-mail: [email protected]

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje