Povežite se s nama

U fokusu

Reformisti: Umirovljenicima se broje klipići a Grad Varaždin povećao izdatak za domjenke 224 posto

Objavljeno:

- dana

Varaždinska Gradska organizacija Narodne stranke – Reformista na današnjoj konferenciji za medije upozorila je da posljednji istup i neprimjerena retorika zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara u medijima, još jednom ukazuje na odnos koji Grad Varaždin ima prema mjesnim odborima.

>>Gotovo je sa stranačkim prejedanjima i feštanjima na račun Varaždinaca u mjesnim odborima

Reformisti smatraju da to nije samo vrijeđanje i ponižavanje legitimno odabrane mjesne samouprave, predsjednika vijeća mjesnih odbora i članova vijeća, nego i „svih onih koji svojim angažmanom kroz udruge ili na druge načine žele doprinijeti razvoju lokalne zajednice.“

– Vrijeđanjem vijećnika zapravo se vrlo prozirno i naivno skreće pozornost od stvarnih problema u mjesnim odborima, a koje gradska vlast ne rješava. A mogući razlog je i činjenica što politička opcija gradonačelnika Ivana Čehoka uopće ne participira u radu mjesnih odbora – ustvrdio je Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec.

Dodao je kako je velika većina odluka vijeća mjesnih odbora u kojima su predsjednici Reformisti donesena jednoglasno, znači uz podršku svih stranaka, a ne samo SDP-a kao koalicijskog partnera u mjesnim odborima.

– U mjesnim odborima nisu važne stranačke boje, već stvarni problemi naših građana. Dogradonačelnik Avar bi prije svega trebao biti upoznat da se upravo bez njegovog potpisa i suglasnosti ne može potrošiti niti jedna kuna, a na što se zaista troše sredstva u mjesnim odborima na primjeru Jalkovca – u prezentaciji je odgovorio Vugrin.

Dodao je da je u Mjesnom odboru Jalkovec u svega godinu dana njegovog mandata uređen Društveni dom, koji je bio zapušten i u kojem se nisu rješavale osnovne stvari.

– Neispravne i opasne elektroinstalacije, stolovi stari preko 20 godina, nije postojao niti jedan funkcionalan vatrogasni aparat, hidrantsko crijevo i kutija za prvu pomoć, što i dalje nije dovoljno jer prokišnjava krov i neki prozori se ne mogu fizički zatvoriti. U prošloj smo godini organizirali jedno druženje na koje su bili pozvani svi vijećnici, članovi DVD-a Jalkovec, Društvo za sport i rekreaciju Jalkovec, Udruga umirovljenika, laureati sa članovima obitelji, i to je događanje koštalo ukupno 3.800 kuna. No, pravo je pitanje tko tu zapravo troši novac naših građana na domjenke? Odgovor se može jasno dobiti u polugodišnjem financijskom izvješću proračuna Grada Varaždina, gdje se jasno vidi da je Grad uspio povećati izdatak za svoje domjenke za čak 224 posto – ukazao je Vugrin.

Potom je napomenuo da u Jalkovcu, za razliku od Grada, vijećnici mjesnog odbora iskazuju brigu za svoje mjesto.

– Ukoliko Grad želi pomoći nudimo odmah nekoliko tema: neka nađu rješenja za teški teretni promet koji danonoćno prolazi kroz naselje te za smrad koji ispušta farma za intenzivni uzgoj peradi u samom naselju. Neka nađu rješenje za oborinske vode koje mještanima kod svaka jače kiše i otapanja snijega sprečavaju ulazak u dvorište i uništava im fasade kod prolaska vozila ili za izlijevanje Plitvice u Plitvičkoj ulici. Bilo bi lijepo i da mještane obavijeste kada će se moći priključiti na kanalizaciju – nabrajao je Vugrin.

Izjavio je i da se mjesni odbori prozivaju zbog 3.000 kuna dok je Grad „svojom nesposobnošću uspio zaustaviti cijeli projekt Aglomeracije vrijedan preko 300 milijuna kuna.“

Neka rješavaju probleme

Nakon njega i predsjednik Vijeća 4. Mjesnog odbora Stjepan Lončar se osvrnuo na „napade gradske vlasti na voljom građana izabrane članove vijeća mjesnih odbora.“

– Na svečanoj sjednici u našem mjesnom odboru bilo je preko stotinu naših sugrađana, nastupila su djeca 6. osnovne škole s pjesmama i recitacijama, govorilo se o problemima i zahtjevima građana 4. mjesnog odbora i građani su izrazili nezadovoljstvo što nitko od gradske vlasti, ni gradonačelnik niti zamjenici, niti jedan pročelnik, nisu našli vremena da dođu u najveći gradski mjesni odbor – rekao je Lončar.

Kazao je da mu je jedna gospođa iz 4. mjesnog odbora doslovno rekla: „Kakvi su to ljudi, cijela delegacija putuje na račun grada u Japan, kao da nisu čuli da postoji telefon i e-mail da se dogovori koncert za Barokne večeri, a nama umirovljenicima broje koliko smo klipića pojeli?“

Neka rješavaju probleme

– Ako se gradonačelnik želi baviti s mjesnim odborima predlažemo da se ne bavi s time da li je umirovljenicima upaljeno grijanje i koliko su klipića jednom godišnje pojeli, već da se bavi rješavanjem stvarnih i vrlo ozbiljnih problema koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima – nadovezao se Vugrin.

Spomenuo je i konkretne probleme poput kučanske rampe, pothodnika u 2. MO, VTC-a, parkiralište u ulici Franca Prešerna uz zgrade (Zagrebačka 13, 15, 17 i 19), obnove 5. Osnovne škole i dogradnju 6. Osnovne škole, vrtiće u Kučanu i Hraščici, nogostupe i obnovu cesta u Zbelavi te skoro svih prometnica u Gradu!

– S obzirom na to da sam prozvan da „drmam“ mjesnim odborom,  pozivam i ostale predsjednike vijeća mjesnih odbora da počnu „drmati“ svojim mjesnim odborima, jer se u protivnom ništa neće promijeniti – zaključio je Robert Vugrin.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje