Povežite se s nama

Foto i video

Marijan Kovač: “Želim sačuvati uspomene za sadašnje i buduće generacije!”

Objavljeno:

- dana

Već neko vrijeme, od početka ove godine, korisnici Facebooka imaju prilike pogledati Kotoribu u nekadašnjem izdanju.

Naime, na Facebook stranici KM Photography osvanule su crno-bijele fotografije ljudi, zgrada, znamenitosti, događanja i običaja povezanih s Kotoribom, stare 30 i više godina. Riječ je o stranici Marijana Kovača, 59-godišnjeg umirovljenika iz Kotoribe, čija je strast fotografija.

Razvijanje

– Bavim se fotografijom praktički odmalena. U foto-sekciju sam se učlanio još u četvrtom razredu osnovne škole. Tada je sekciju vodio nastavnik Zvonko Šantl. Koristili smo tamnu komoru, razvijač, fiksir, crno-bijeli fotografski film… Pri svakom razvijanju u zraku se osjećala napetost: hoće li ono biti uspješno? Dostupnost opreme danas je izvrsna stvar, no nisam pobornik kupovanja pretjerano skupih fotoaparata, s obzirom na činjenicu da je i dalje najvažnije imati dobro oko i pokušati prenijeti zanimljivu priču, a to se može i s opremom srednje klase. Naravno, ako se profesionalno bavite fotografijom, onda je važna i što bolja oprema – smatra Kovač.

Stranica je dosad okupila osamstotinjak pratitelja, no ta brojka iz dana u dan raste. Najveći dio pratitelja čine Kotoripčani i Kotoripčice, ne samo oni koji trenutno žive u Kotoribi, odnosno Međimurju, već i oni koji žive u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim dijelovima svijeta.

– Mislim da nema brige što se tiče opstanka stranice, jer sam prikupio brdo fotografija. Imam popriličnu količinu svog materijala, još iz vremena Fotokluba. Naime, u sedamdesetima smo osnovali Fotoklub Kotoriba, čiji sam predsjednik bio tijekom desetak godina koliko je djelovao. Članovi Kluba pratili su sva društvena, kulturno-umjetnička, tradicijska i druga događanja u mjestu. Fotografijama me opskrbljuju i drugi stanovnici Kotoribe. Volim kad objavljene fotografije potiču na raspravu, kad podsjete ljude kako je nekad izgledao život udruga, klubova, društava… Osobito mi je drago kad se prisjetimo nekih koji više nisu s nama, ili pak kad slike i uspomene povežu stare prijatelje, obitelj i rodbinu – dodaje.

Jučer, danas, sutra

I Marijanov radni vijek bio je povezan s fotografijom – u nekadašnjoj tvrtki Meplast radio je na grafičkoj pripremi. U slobodno vrijeme i dalje fotografira značajne manifestacije u Kotoribi. Posebno je zanimljivo uspoređivati fotografski zapis izgleda sela prije tridesetak ili više godina s današnjim.

– Još uvijek imam hrpu nerazvijenih crno-bijelih fotografskih filmova. Nadam se da ću uspjeti nabaviti razvijač i fiksir da ih sve razvijem, radi se o dosta posla. Neki zapisi koje posjedujem doista su vrijedni i bila bi šteta da ih šira javnost ne doživi. Htio bih iduće godine, za blagdan Uzvišenja svetoga Križa, uz koji Kotoripčani slave Dan Općine, organizirati izložbu fotografija. Vjerujem da bi interes javnosti bio pozamašan – kaže Kovač.

Donosimo vam pregled zanimljivih uradaka koji svjedoče o duhu prošlih vremena, kao i današnji izgled kotoripskih znamenitosti, koje će, vjerojatno, za pedesetak godina i same biti predmet povijesnog proučavanja budućih generacija.

Glavna ulica – Ludaševa hiža

Grupa Apollo osnovana je 1984. godine. Članovi su žarili i palili donjim Međimurjem.

Radna akcija

NK Graničar Kotoriba 1969. godine

Bandisti pred krčmom zabavljaju okupljene goste. Ovakve su fešte nekad bile uobičajene.

Stolnoteniski klub Kotoriba 1980. godine

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje