Povežite se s nama

U fokusu

Trnovit je put da kuća bake Ivane Brlić-Mažuranić na Haliću postane turistička atrakcija

Objavljeno:

- dana

Cijela priča oko Ivane Brlić-Mažuranić i njezina povezanost s Halićem i Varaždin Bregom danas bi se možda mogla ponovno oživjeti ili uklopiti u viziju razvoja turizma varaždinskoga kraja, kao što su to napravili u Ogulinu i Slavonskom Brodu, mjestima s kojima je autorica također bila životno povezana.

Općina Gornji Kneginec nedavno je pokrenula izradu Strategije razvoja turizma, pa se možda i u ovom djeliću kulturnopovijesne baštine pronađe potencijal razvoja neke nove turističke priče. Što o tome misle pitali smo nadležne, turističke zajednice Varaždinske županije i Općine Gornji Kneginec, a ravnateljica ogulinskog muzeja “Ivanina kuća bajke” kaže da je otvorena za suradnju.

– Svojedobno je moja ideja bila da se utemelji ruta bajke Hrvatske koja bi povezala mjesta u kojima pronalazimo poveznicu s Ivanom Brlić-Mažuranić u vidu manifestacije, kuće, knjižnice i slično. Tada sam razgovarala s nekim ljudima u Varaždinu koji su mi rekli da tu nema neke poveznice. Naravno da je vinogradarska kuća na Haliću mjesto koje je ona posebno naglasila u Autobiografiji. Muzej „Ivanina kuća bajke“ svakako bi bio zainteresiran za suradnju – kaže ravnateljica ogulinskog muzeja Ankica Puškarić, ističući da je i njihov muzej nastao zahvaljujući Strategiji razvoja kulturnog turizma koju je dala izraditi Turistička zajednica Grada Ogulina.

Iz Turističke zajednice Varaždinske županije odgovaraju da je turistička zajednica Općine Gornji Kneginec, uz TZ Općine Bednja, dosad bila najmanja aktivna turistička zajednica u Varaždinskoj županiji.

– Nadamo se da će nedavno imenovanje direktorice TZ Općine Gornji Kneginec pridonijeti intenziviranju aktivnosti, posebice u slučaju najavljene izrade Strategije razvoja turizma. Po tom nas pitanju u TZ Varaždinske županije nitko nije kontaktirao, no nadamo se da će Strategija biti usklađena sa Strategijom razvoja turizma Varaždinske županije – kaže Miran Bojanić Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije, komentirajući da boravak mlade Ivane Brlić-Mažuranić na Haliću vjerojatno nije dovoljan razlog za dolazak turista, ali da to ponajviše ovisi o stanovnicima, tj. da razvoj takvih turističkih projekata ponajviše ovisi o privatnim inicijativama.

“Razvoj takvih turističkih priča ponajviše ovisi o privatnim inicijativama.”

U Općini Gornji Kneginec i sami kažu da je TZ dosad bila neaktivna te da bi se to sad trebalo promijeniti. Uputili su nas na Međunarodnu agenciju za razvoj – MARA iz Varaždina, koja je nositelj izrade strateškog dokumenta. U Agenciji ističu da će u Strategiji svoje mjesto svakako naći znameniti ljudi, događaji, kao i graditeljska baština kneginečkoga kraja.

– Nije u pitanju samo Ivana Brlić-Mažuranić već niz poznatih osoba iz umjetničkih krugova koje su se zabavljale na Varaždin bregu, od Preradovića, Valdeca, Trnine, pa do holivudske glumice Hedy Lamarr. Zanimljiv je i motiv koji bismo danas mogli nazvati ranom “afirmacijom” feminizma na Varaždin Bregu. Građanke i plemkinje na tom su prostoru u zabavi i odmoru bile ravnopravne muškarcima i nitko ih zbog toga nije osuđivao.

Svjesni smo da su to potencijalno zanimljivi motivi koji se mogu koristiti u marketingu i brendiranju, ali ne mogu biti ključna atrakcijska osnova. Za razvoj destinacije potrebno je osmisliti cjelokupnu tematsku turističku ponudu te uključiti stanovnike, udruge i poduzetnike koji svoje proizvode, imovinu i priče mogu staviti u funkciju turizma – odgovara Jelena Kučan iz MARA-e.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje