Povežite se s nama

Život i društvo

Jedinstveni muzej u susjedstvu: Selnica ima Muzej oldtimera u koji dolazi sve više stranaca

Objavljeno:

- dana

Za ljubitelje oldtimera

U prvom hrvatskom Oldtimer muzeju Šardi, osim jedinstvene zbirke starih automobila, motocikala, bicikala i čak jednog tramvaja, svoje su mjesto našle i replike starih zanatskih radionica s originalnim alatom, vrijedna kolekcija starog oružja i starog novca.

Vlasnik ovih dvjestotinjak eksponata je 64-godišnji poduzetnik Ignac Šardi iz gornjomeđimurske Općine Selnica. Svog prvog oldtimer automobila, Fiata Baillu, kupio je 2000. godine. Prije četiri godine, njegova tvrtka preselila se u veći prostor, čime se oslobodio prostor za izložbu ovih vrijednih eksponata.

– S idejom muzeja krenuli smo entuzijastično, no njegova budućnost je, mislim, neizvjesna. Malo sam razočaran posjetom jer se u muzeju nalaze vrijedni eksponati koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje. Primjerice, automobila na drva nema u okolici od 500 kilometara – rekao je Ignac Šardi koji, usprkos slaboj posjećenosti, ne želi odustati od ideje muzeja. Prvenstveno mu je žao što njegov muzej nije prepoznat od škola, vrtića i lokalnih turističkih zajednica.

Najviše je posjetitelja u Muzej došlo autobusima iz Slovenije, a posjetili su ga i grupe koje su došle autobusima iz Engleske, Nizozemske i Austrije.
– Žao mi je što se ne prepoznaje vrijednost ove zaista impozantne zbirke, posebice od škola koje imaju tehničku kulturu jer su cijene za upad zaista simbolične – dodaje.

Ljubav prema Tatri

Ovaj svestrani vlasnik muzeja posebno je ponosan na češku Tatru 87 iz 1936. godine koja je u Hamburgu izabrana za automobil koji je obilježio 20. stoljeće. Tatru 87 kupio je u Varaždinu, a na njezinu obnovu utrošeno je 6.000 sati rada. Tatre su, kaže Šardi, tehnički najnapredniji i najskuplji automobili koji se se proizvodili u bivšim socijalističkim zemljama. Još jedna takva, Tatra T54 iz 1931. godine posebna je jer ne ide na gorivo, već na drvni plin. U muzeju ima i Tatru 603 koja se proizvodila od 1955. do 1975. godine i to samo za istočnoeuropsku diplomaciju.

Svog prvog automobila FIata Baillu kupio je 2000. godine

– Radila su se samo dva komada automobila dnevno, i to ručno – otkrio je Šardi.
Trenutno je u muzeju na obnovi kanadski automobil Mercury iz 1959. godine koji je kupio i dopremio iz Nizozemske. Na njegovu obnovu utrošit će 1.000 sati rada, a ugradit će se svi originalni dijelovi.

– Skidamo kabinu, uredit ćemo mu motor i šasiju te će za nekoliko mjeseci, nadam se, voziti – rekao je Šardi čiji su svi automobili u voznom stanju. Automobile registriraju svake četiri godine, što vrijedi za svako povijesno vozilo.

U Ormož

Muzej krase i dva vatrogasna vozila. Vozilo Selničkih Ogenbranca ili vatrogasaca stiglo je u ruke Ignaca Šardija iz slovenskog Ormoža u ruševnom stanju. Prije tri godine, ormoški vatrogasci imali su proslavu te su ga, kaže Šardi, zamolili da dopremi vozilo na tri dana, što je i učinio. Drugo vozilo poklon je Općine Kotoribe.
Osim oldtimer automobila, vatrogasnih vozila i motora, u muzeju Šardi nalazi se 
drvodjelska i postolarska radionica te muzički kutak s klavirom i gramofonom.

Nova knjiga

Danas se, kaže, više posvetio pisanju pjesama i to na selničkom i svetomartinskom dijalektu. Nada se kako će ovog proljeća izaći njegova knjiga pjesama. U pjesmama opisuje događaje iz mladosti i srednjih godina, a svoje su mjesto u knjizi našle i pjesme posvećene brajdama, goricama, ljubavi, kolinju, proščenju, selničkom potoku, kako su Međimurci odlazili u Njemačku, a našla se jedna i o punici. Dosad ih je napisao pedesetak. U lijepom mu je sjećanju pjesma koju je napisao za svog prijatelja Željka Tovernića iz Zagorja koji je otišao živjeti u kanadsku provinciju Albertu, a neočekivano ga je sreo u Kninu. – Sreli smo se među 10.000 ljudi i morao samo tom susretu i mom prijatelju posvetiti pravu zagorsku pjesmu – rekao je.

Danas se Ignac Šardi posvetio pjesmama na selničkom i svetomartinčkom dijalektu

Prije tri godine izdao je biografiju “Tragom snova iz međimurske zipke” koju je napisao kako bi na jednom mjestu zabilježio sve bitno što je doživio tijekom života. Među ostalim, tu je i bavljenje politikom kao načelnik Općine Selnica. Poseban dio u knjizi zauzima još jedna Šardijeva strast, a to je vinogradarstvo. Sa svojim vinima postao je šampion Mostara i došampion Splita.

Đir po Međimurju

– Imam i medalje iz Hrvatskog lovačkog saveza, a predsjednik sam Lovačkog društva Srndač. Bio sam i u Kultuno umjetničkom društvu desetak godina – dodao je Šardi koji je u jesen i proljeće organizirao i traktorijade. Jedna takva, ali u manjem obliku nego prijašnjih godina, najavljuje Šardi, održat će se i ove godine u jesen, nakon završenih poljoprivrednih radova. Isto tako, svi Selničani moći će ove jedinstvene automobile vidjeti na ulicama početkom lipnja, kada će Ignac Šardi, zajedno sa svojim prijateljima, vrijedne automobile provesti kroz Međimurje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje