Povežite se s nama

U fokusu

Bernarda Cecelja dobiva nagrade u Seulu, radi na Kubi i Borneu, a odmalena živi na istom gruntu

Objavljeno:

- dana

Prošli je mjesec bio emotivno turbulentan za Bernardu Cecelju.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, Croma, poduzetnici je dodijelilo najveću nagradu u domaćem gospodarstvu – Menadžera godine za životno djelo. Istovremeno, vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o. užurbano radi na cijelom nizu novih projekata, dovršava započeta i osmišljava nova rješenja u dizajnu kreveta i madraca. Paralelno s poslom u branši, Bernarda Cecelja ozbiljno se upustila i u turistički biznis.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Međutim, poduzetnica iz Varaždinskih Toplica, s poslovnom adresom u međimurskim Pušćinama, dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o daljnjim potezima i nagradama.

– Puno je toga još ispred mene. Ovo je tek potvrda jednog životnog ciklusa, a još mnogo izazova tek slijedi. Svaka dobivena nagrada je poticaj za dalje – smije se.

Bez kompromisa

Kad je prije nekoliko desetljeća otišla po ugostiteljskom poslu u Švicarsku, Bernarda Cecelja je znala da to nije zauvijek. Svoje razmišljanje o privatnom biznisu u Hrvatsku ni u jednom trenutku nije odbacila. Iako su to bila vremena kad socijalistička Jugoslavija nije onemogućila privatni biznis, ali se on uglavnom svodio na obrt, mlada je žena u Švicarskoj razmišljala o privatnom poduzeću.

Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj, a kod nas sam još uvijek u radnom odnosu

Kad god je to mogla, dolazila je doma, a kad je rodila sina jedinca, s bebom se vratila u Varaždinske Toplice i u Hrvatskoj ostala godinu i pol. Odlazila je i vraćala se, a na istom je gruntu i danas.

Konačno se vratila nakon 22 godine, odrađene s prekidima u Švicarskoj. Radila je za jednu tvrtku pa otvorila zajedničko predstavništvo nekoliko inozemnih tvrtki, da bi 1998. godine kupila proizvodnu halu u Pušćinama i započela s proizvodnjom.

– Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila ovu halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o svim daljnjim potezima i nagradama. Osim u halu, uložila sam u strojeve i početak proizvodnje, a već sam imala poslovne partnere. Tako smo u trenutku osnivanja tvrtke Bernarda već imali izvoz, pa smo poslovanje i započeli s izvozom, prvo kreveta, a onda i madraca izrađenih prema vlastitoj „recepturi“. Osmislili smo i slogan „Dobar san za zdravi život“, po kojem smo prepoznatljivi i danas – prisjeća se Bernarda Cecelja.

Ona i suradnici od početka nisu željeli ništa drugo osim vrhunske kvalitete, pa i po cijenu sporijeg izlaska na tržište. O kompromisu nisu razmišljali. Međutim, pokazalo se da on nije ni trebao, jer tvrtka je od starta poslovala s pozitivnom bilancom.

Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a radnicima nikad nije kasnila plaća

Istom se poslovnom logikom vodi i u restoranu u Varaždinskim Toplicama, otvorenim u sklopu budućeg resorta medicinskog turizma Bernarda.
– Prvo smo si zacrtali kvalitetu, a uz nju potom ide i cijena – kaže. Kako bi bila sigurna da gost na tanjuru dobije zaista ono što mu se i ponudi, Bernarda Cecelja je otvorila vlastiti OPG na kojem se uzgaja sve što se poslužuje na tanjuru u njezinu restoranu.

Borneo i Kuba

Iako u asortimanu poduzeća nema boljeg ili manje boljeg proizvoda, jedan se ipak izdvaja. – Krevet “Life and go”, koji se iz ležaja pretvara u fotelju pa se podiže u uspravni položaj, dobitnik je cijelog niza domaćih i međunarodnih nagrada.

Osim na najboljim europskim sajmovima u struci – Nürnberg, Ženeva i Bruxelles – ova je inovacija dobila nagradu u američkoj Santa Clari te u Seulu. – Iako se pokazala vrhunskom, to je jedina inovacija koju dosad nismo stavili u proizvodnju. Krivci su manjak vremena te velik obim posla i kadrova. Ove me nagrade „prisiljavaju“ da u ovoj godini konačno krenemo s proizvodnjom – smije se poduzetnica za koju ovom trenutku, u dvjema tvrtkama, Bernarda i Bernarda Nova, radi 230 radnika.

U dva desetljeća postojanja poduzeće Bernarda nijednu godinu nije završilo nego s pozitivnom bilancom, unatoč svim krizama koje su zatvorile mnoga poduzeća. Danas je prihod tvrtke između 13 i 15 milijuna eura godišnje.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Ipak, Bernarda Cecelja dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

– Za nas je svih 20 godina bilo jednako, neovisno o razdobljima recesija ili blagostanja. Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a ono što je najvažnije, radnicima nikad nije kasnila plaća. U tvrtki ne znamo što je zatezna kamata, osim po definiciji – govori.

Mirovina i presedan

Tvrtka je i danas 70-80 posto prvenstveno okrenuta izvozu zahvaljujući diktatu tržišta. Krevetima i madracima uglavnom opremaju velike lance hotela, najviše po Europi, ali radili su i na Borneu te opremali hotel na Kubi.

Bernarda Cecelja privatno i Bernarda Cecelja poslovno jedna su osoba, ona ne dijeli život na privatni i poslovni. Pojašnjava: – Privatno sam sretna onoliko koliko sam sretna u svom poslu. Za mene je posao život, ovdje uživam i to me drži. Jedino što bih voljela je da mogu svakodnevno viđati unuka Aleksandra, kojeg sam željno čekala. Međutim, tako je kako je. Posvećujem mu sve trenutke koje stignem izdvojiti, ali to je vrijeme za mene neprocjenjivo – kaže.

Iako ima godine života i staža za mirovinu, poduzetnica o tome ni ne razmišlja, što ne čudi s obzirom na smisao koji joj pruža rad.

Ipak, odaje nam nešto, javnosti nepoznato.
– Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj. Švicarsku sam mirovinu dobila nakon 22 godine staža s prekidima i napunjene 64 godine života. – smije se Bernarda Cecelja, poslovna žena koja ne vidi sebe drugdje nego tu gdje je danas – gotovo cijelog dana u uredu, a navečer u svojoj kući, na gruntu gdje živi od prvog razreda osnovne škole.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje