Povežite se s nama

Život i društvo

Barbara Antolić Vupora: “SDP je lider u borbi za ravnopravnost žena u društvu”

Objavljeno:

- dana

Položaj žena u društvu jedna je od tema o kojima smo razgovarali s Barbarom Antolić Vuporom, predsjednicom SDP-a Varaždinske županije i kandidatkinjom na listi za Europski parlament.

Koji su najveći izazovi za žene u današnjem društvu?
Žene u Hrvatskoj su još uvijek većinom potplaćene radnice na nesigurnim radnim mjestima, a njihov karijerni napredak pun je prepreka. Uz rad u zahtjevnom poslovnom okruženju, one uz to skrbe o obitelji i gotovo u cijelosti nose sav teret kućnog rada. Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, iako smo u prosjeku obrazovanije. Čak ni ona temeljna prava – pravo da odlučuje o svom tijelu i pravo na odluku o broju djece – nisu zajamčena. Pravo na dostupan pobačaj izigrano je pravom na priziv savjesti. Seksizam je prisutan u svakoj sferi društva.

Nasilje u obitelji i nad ženama posebno je aktualno ovih dana. Što mislite o tome?
Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, žrtve nasilja su najčešće žene i djeca koje zbog nemara i nečinjenja institucija često završavaju tragičnim ishodom, kao što je i ovaj zadnji koji se dogodio na Pagu. Nažalost, opet su najčešće žrtve oni slabiji i manje zaštićeni, žene i djeca. Država ne reagira na pravi način jer žene i djeca žrtve zlostavljanja nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu. Istanbulska konvencija i dalje je mrtvo slovo na papiru. Koliko je muškaraca osuđeno za nasilje i udaljeno od obitelji?
Povećanje minimalne plaće na 4000 kuna najviše bi pomoglo upravo ženama.

Kakva je situacija s primanjima?
Razlika je velika. Posebno se to osjeti kod nas jer je u našoj županiji velik broj potplaćenih žena koje rade za minimalnu plaću. Premijer Plenković i ministri kad dođu u Varaždinsku županiju drže političke govore pune floskula umjesto da se pobrinu da se minimalna plaća podigne na 4000 kuna, kao što predlaže SDP u svom programu. Povećanje minimalne plaće na 4000 kuna najviše bi pomoglo upravo ženama u tekstilnoj industriji, koja je najzastupljenija u našoj županiji.

“Umjesto bolje budućnosti, HDZ građanima nudi prošlost”

– Umjesto rješavanjem ozbiljnih problema i provođenjem strukturnih reformi, vodstvo HDZ-a, Čehokovog koalicijskog partnera u Varaždinu, bavi se prošlošću, pa tako lokalno vodstvo HDZ-a slavodobitno kliče pred svojim stranačkim predsjednikom da Varaždinska županija više nije „crvena“ i spominje „reformirane komuniste“, aludirajući valjda na SDP. Iako duboko svjesni činjenice da je puno više „nereformiranih komunista“ upravo u HDZ-u, lokalno vodstvo HDZ-a se u nedostatku ideja i sadržaja razbacuje izlizanim Karamarkovim frazama. Naši građani žele bolju budućnost, a jedino što im HDZ nudi je prošlost – istaknuo je Marković.

Euforiji je očito podlegao i predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan, koji je pred Plenkovićem ustvrdio da je HDZ najjača politička opcija u Varaždinu?!
Sasvim je jasno da u Varaždinu ovakav HDZ nema podršku, a kamoli da je najjača politička opcija, kao što to tvrdi Habijan. Varaždinci vide kako HDZ-ovci upravljaju Hrvatskom i kamo nas je to dovelo. Iako su građani dali povjerenje Ivanu Čehoku, ni u snu nisu mislili da će Čehok to iskoristiti da omogući HDZ-u dolazak na vlast u Varaždinu u nadi da će mu to pomoći kod njegovih mnogobrojnih sudskih procesa.

– Na njihovu žalost, Varaždinci su i dalje većinom naklonjeni socijaldemokratskim i građansko-liberalnim idejama, čiji predvodnik u našem gradu je upravo SDP, što ćemo i dokazati na sljedećim lokalnim izborima – zaključio je Miroslav Marković.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje