Povežite se s nama

Kultura

Ogenj ima novi singl, koncert u KSET-u i dvije nominacije za Porin: poslušajte “Domaj”!

ogenj

Objavljeno:

- dana

Izvrstan, energičan i nadahnut etno punk rock bend Ogenj nominiran je u dvije kategorije za ovogodišnji Porin!

Predstavljamo vam njihov novi videospot za singl “Domaj” uoči koncertne promocije istoimenog albuma koju će održati 22. ožujka u KSET-u u Zagrebu!

Prošla godina za Ogenj je bila svojevrsna prekretnica: objavljen im je prvi album “Domaj” u izdanju Dancing Beara. U skladu s njihovim scenskim izražajem, “Domaj” vrvi divljim, emotivnim i energičnim pjesamama otpjevanim na podravsko – međimurskom dijalektu, čiji je autor glazbe i teksta frontmen Tomislav Mihac Kovačic, dok aranžmane potpisuje Ogenj.

Dosad objavljeni singlovi “Lepa Mara”, “Hote, hote” i “Ljubaf na najjakše” su dobro zastupljeni u radijskom eteru, a za novi singl odabrana je pjesma “Domaj” po kojoj je i naslovljen album. Prateći video spot snimljen je kako i priliči ovoj pjesmi – domaj, u Koprivnici što je najbolje opisao Tomislav Mihac Kovačic u ime benda Ogenj:

– Spot je sniman na lokacijama našega gradića Koprivnice. Ideja je prikazati i spojiti urbano i moderno s vrlo popularnom pričom odlaska mladih iz gradova. Ogenj je odlučio “Domaj” posvetiti svome domu, dragoj Koprivnici. To je mala, ali urbana sredina iz koje niču zdravi i kvalitetni projekti. Parkour session “odradio” je dragi nam prijatelj Aleksandar Rapaić, dok je bend kadrove svirke snimao u kultnom Domu mladih koji je nekada bio mjesto za velike rock i punk koncerte. Sve je nabijeno emocijama i svaka scena ima svoju priču – tržnica, Bašća, korzo, paviljon, park, bicikli, bazeni, Dom mladih…

Pjesma je posveta svima koji su u ovim vremenima “trbuhom za kruhom”. Al dragi ljudi, toplinu doma ne može zamijeniti nista – sigdi je lepo, al domaj je naj/raj! – kaže Tomo.

Režiju video spota potpisuje Marko Čordaš.

Svakako valja spomenuti dvije nominacije grupe Ogenj za prvu Rock & Off nagradu, i to za Veliki prasak godine te Izvođača godine po glasovima publike i njihov sjajan energičan nastup na samoj dodjeli nagrada 31. siječnja u Tvornici kulture gdje su s lakoćom publiku digli na noge. Nakon Rock&Off-a usljedile su itekako zasluženo i dvije nominacije za Porin i to u kategorijama “Najbolji etno album” i “Novi izvođač”. Hoće li Ogenj u nekoj od kategorija biti nagrađen, saznat ćemo 29. ožujka kada će se 26. dodjela nagrada Porin održati u Rijeci.

Put koprivničke petorke Ogenj (Tomislav Mihac Kovačic (vokal, gitara, tamburica), Denis Kuzel (bubnjevi), Luka Iverac (viola), Filip Kušnjer (gitara), te Borna Ilić (bas gitara)) put je bez prestanka jer oni su stalno na cesti koja ih vode na brojne klupske i festivalske nastupe diljem regije. Svi vole zaraznu energiju koju šire na svojim koncertima.

Sljedeći koncert grupa Ogenj održat će u Zagrebu 22. ožujka u klubu KSET gdje će koncertno promovirati svoj odličan, od glazbenih kritičara hvaljen, nedavno objavljen album “Domaj”!

Karte u pretprodaji potražite u Dancing Bear shopu (Gundulićeva 7) i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) te na blagajni KSET-a (Unska 3) po cijeni od 30 kuna (na dan koncerta 40 kuna).

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje